Conferință „Eminescu și Sălajul” susținută de Mircea Popa

• publicat la: 28 martie 2024
Conferință „Eminescu și Sălajul” susținută de Mircea Popa

Vineri, 29 martie, începând cu ora 12.00, are loc  conferința „Eminescu și Sălajul” pe care Mircea Popa o va susține în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Aceasta va fi urmată de lansarea volumului „Eminescu. Trepte ale devenirii” (Colecția Școala Ardeleană de Critică şi Istorie Literară). Pe copertă: Statuia lui Eminescu la Mănăstirea Putna, de Oscar Han.
Prezintă: Carmen Ardelean și Vasile G. Dâncu
Amfitrion: Daniel Săuca

În cadrul acestei manifestări, profesorul, criticul și istoricul literar Mircea Popa va fi distins cu Premiul revistei „Caiete Silvane” pe anul 2024.

Evenimentul face parte din ciclul de conferințe: „Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare”.

„Ideea unității morale a națiunei noastre e ceea ce ne-a-nsuflețit ca să luăm inițiativa unei serbări în care inima va fi una a priori; în care cugetele se vor unifica – cugetele, doamne a lucrărilor, astfel încât pe viitor lucrările noastre toate să aibă una și aceeași țintă, astfel că Unificarea direcțiunei noastre spirituale să urzească de pe-acum unitatea destinelor noastre. Să facem ca o cugetare, una singură, să treacă prin toate faptele, să pătrundă toată viața noastră națională. Să fim conștiuți de situațiunea noastră față cu lumea, de datoriile cătră ea și cătră noi înșine. În trecut ni s-a impus o istorie, în viitor să ne-o facem noi.” (MIHAI EMINESCU)

„Poporul român trăiește de multă vreme ???????? Eminescu și ???????????????? Eminescu.
Poetul nepereche își etalează filă cu filă mersul istovitor al unui suiș demiurgic, de pe urma căruia «icoana stelei ce-a murit» ni se pare tot mai limpede și mai vie, într-o vibrație pulsatilă care îndeamnă la reculegere și la dreaptă cinstire. Pururi tânăr, înveșmântat în mantia sa de Hyperion astral, Eminescu rămâne unul dintre zeii nemuritori ai poeziei fără vârstă dintot-deauna, atingând cu aripile sale stelare Eternitatea.” (MIRCEA POPA)

comentarii

de Ember Stela la 31 martie 2024 - 01:47

AM PARTICIPAT LA CONFERINȚĂ AM ÎNȚELES INTERESUL ACORDAT DE CĂTRE ELITA POLITICĂ ȘIMLEUANĂ PENTRU OPERA LUI EMINESCU

Lasati un comentariu