Exercițiu demonstrativ pe stadionul „Daniel Prodan”

• publicat la: 6 martie 2024
Exercițiu demonstrativ pe stadionul „Daniel Prodan”

Un grup de suporteri provoacă scandal în tribuna stadionului, iar personalul firmei de pază încearcă evacuarea acestora. Întrucât suporterii devin violenți este solicitată intervenția Jandarmeriei pentru evacuarea acestora – acesta a fost punctul central al exercițiului de azi.

Jandarmii sătmăreni, cu sprijinul colegilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj Napoca, împreună cu polițiști din cadrul IPJ Satu Mare, lucrători din cadrul ISU Someș Satu Mare, specialiști din cadrul Direcției Județene de Informații Maramureș, polițiști locali și reprezentanți ai societăților de pază,  au desfășurat, în incinta Stadionului „Daniel Prodan” din municipiul Satu Mare, un exercițiu demonstrativ, în care au prezentat modul de intervenție în cazul unor manifestări violente și a izbucnirii unui scandal de amploare la un meci de fotbal.

Conform scenariului pus la cale de Jandarmerie, exercițiul s-a desfășurat pe mai multe paliere, de la intrarea suporterilor în stadion, până la defluirea acestora.

În prima parte au fost simulate aspecte ce pot apărea cu ocazia efectuării accesului în stadion.

Apoi au fost prezentate mai multe situații ipotetice legate de conflictele care se pot isca între suporteri, punctul culminant fiind atins atunci când un grup de suporteri trec de la injurii și apostrofări verbale ale susținătorilor echipei adverse la acte de violență. Personalul fimei de pază intervine, și întrucât nu reușește să – i domolească pe agresori, solicită sprijinul Jandarmeriei, care intervine și procedează la evacuarea suporterilor recalcitranți.

 Întrucât suporterii aprind torțe și alte materiale pirotehnice, partida de fotbal este întreruptă, arena este evacuată, iar suporterii sunt scoși afară din arenă.

În final au intervenit pompierii pentru stingerea incediului și specialiștii din cadrul Brigăzii Pirotehnice.

Pe parcursul exercițiului s-a urmărit modul de acțiune al firmelor de pază, verificarea capacității operaționale a structurilor implicate, modul de gestionare a situațiilor și modul de cooperare a structurilor implicate, concluzia fiind că efectivele sunt pregătite pentru returul sezonului competițional.

Scopul principal al exercițiului l-a constituit antrenarea forțelor implicate, pentru realizarea obiectivului general – creșterea gradului de siguranță al participanților la competițiile sportive, precum și prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

 

Jandarmeria  Satu Mare, cu siguranță pentru fiecare!

Lasati un comentariu