Proiecția documentarului Avram Iancu la Carei

• publicat la: 28 martie 2024
Proiecția documentarului Avram Iancu la Carei

Aseară, 27 martie 2024, a avut loc la Carei proiecția filmului documentar Avram Iancu împotriva imperiului. Spectatorii au umplut sala Teatrului Municipal și au urmărit câteva din filele istoriei noastre românești care nu mai fac parte din cuprinsul manualelor de istorie din școli. Nu a lipsit nici badea Niculae din Marna Nouă, românul de 95 de ani care a fost expulzat de ocupantul hortyst în 1940 doar pentru că era român.

Apreciem faptul că s-a consemnat despre masacrul românilor din Abrud și din toată zona respectivă de către trupele maghiare, fapt care nu se specifică decât foarte rar. Urmare a acestor atrocități au reacționat și moții lui Avram Iancu.

Realitatea și condiția lui Avram Iancu în cadrul mișcării de eliberare națională și socială a românilor din anii revoluției a fost una complexă.

Văzând cum acționează cumplitele ”tribunalele de sânge” maghiare, care au trimis circa 40.000 de țărani români la moarte și xenofobia guvernului de la Pesta al lui L. Kossuth, care în propria îngâmfare era orbit în refuzul de acordare de drepturi naționale și liberale românilor din Ardeal, Avram Iancu a fost cel mai pragmatic dintre liderii români de atunci, care a înțeles imediat că o alianță cu revoluționarii lui Kossuth este imposibilă. El cunoștea acest lucru și pe propria piele, fiind urmărit cu ferocitate de jandarmii unguri și comisarii guvernului Kossuth pentru a fi arestat. A scăpat datorită lucidității sale și cunoașterii bine a geografiei locurilor și având sprijinul unei rețele de țărani sau intelectuali rurali români.

De asemenea, Avram Iancu a înțeles că guvernul austriac și împăratul nu vor fi în stare să oprească revoluția lui Kossuth, iar generalul Puchner, un ofițer egoist și limitat, nu va reuși să-i apere pe românii amenințați de furia armiei conduse de mercenarul polonez J. Bem.

Buletin de Carei
.

Lasati un comentariu