Amenzi pentru munca la negru. Nicio informație despre accidentele mortale de muncă de la Carei

• publicat la: 18 aprilie 2024
Amenzi pentru munca la negru. Nicio informație despre accidentele mortale de muncă de la Carei

   În perioada 01.04.2024-05.04.2024, s-a desfăşurat Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile ” construcţii clădiri” –cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil”- cod CAEN 42 şi „lucrări speciale de construcţii” –cod CAEN 43, din cadrul Programului Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pe anul 2024.

      Obiectivele campaniei au fost următoarele:

  1. Identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniile:  „construcţii clădiri” –cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil”- cod CAEN 42 şi „lucrări speciale de construcţii” –cod CAEN 43;

  2. Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare;

  3. Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii în muncă.

  1. Control Relații de muncă

Cu ocazia campaniei desfăşurate în perioada 01-05.04.2024, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare din domeniul relaţiilor de muncă, au efectuat un număr de 27 controale în acest domeniu de activitate din care  2 controale au fost efectuate în week-end. A fost identificata o persoana prestând muncă nedeclarată, angajatorul fiind sancţionat cu amendă în valoare de 20.000 lei.

Ca urmare a controalelor efectuate în domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale din care 3 amenzi în valoare totală de 23.500 lei şi 14 avertismente. Pentru deficienţele constatate, în domeniul relaţiilor de muncă în cadrul campaniei,  au fost dispuse 25 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate.

Principalele deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: prestarea activităţii fără încheierea contractului individual de muncă, lipsă copie CIM şi pontaje la locul desfăşurării activităţii, date eronate transmise în baza de date REGES, nu s-a eliberat adeverinţă la încetarea CIM, nu s-a acordat salariul minim în domeniul construcţiilor.

II.Control securitate și sănătate în muncă

Cu ocazia campaniei desfăşurate în perioada 01-05.04.2024, au fost verificaţi 26 de angajatori în domeniul  securităţii şi sănătăţii în muncă, având un număr de 107  lucrători, inspectorii de muncă dispunând 38 de măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale şi s-au aplicat 38 de  sancţiuni contravenţionale din care 2 amenzi în valoare de 12.000 lei şi 36 de avertismente.

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: utilizarea schelelor montate incomplet, instruirea necorepunzătoare a unor lucrători, nepăstrarea în şantier a planului propriu de securitate, nu sunt desemnaţi şi instruiţi lucrători pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, instrucţiuni proprii incomplete, neinstruirea lucrătorilor pentru aplicarea măsurilor de prim ajutor, semnalizări de securitate incomplete, etc.

Cristian Sasu

Inspector şef

ITM Satu Mare nu a comunicat nici până acum care este stadiul cercetărilor pentru accidentul mortal de muncă de la Carei, din centrul orașului, din data de 6 noiembrie 2020 precum și nici pentru accidentul mortal de muncă de la primăria Carei când un bărbat de 57 de ani a decedat în urma căzăturii de pe tractor.

S-au împlinit 3 ani de la accidentul mortal de muncă de la Carei. Caz mușamalizat

A murit muncitorul de la Primăria Carei accidentat grav la locul de muncă

 

 

Lasati un comentariu