Au trecut 6 ani de la dezvelirea la Carei a Monumentului românilor refugiaţi şi expulzaţi în 1940

• publicat la: 22 iunie 2024
Au trecut 6 ani de la dezvelirea la Carei a Monumentului românilor refugiaţi şi expulzaţi în 1940

La Carei, orice monument românesc  se ridică cu multă jertfă, cu ani de luptă asiduă cu conducerea exclusiv UDMR a orașului și cu consilierii UDMR majoritari. Aceștia au o plăcere sadică de a umilii românii care își omagiază și își cinstesc strămoșii. Se fac că uită ce steag au pe cartea de identitate. Refuză până și normele minime de respect reciproc, de  conviețuire civilizată. Se refuză românilor până și o banală traducere a discursului unui șef de stat venit în vizită la Carei.

Acum 6 ani, în Anul Centenar al Marii Uniri, dezveleam la Carei Monumentul românilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940 din urma Dictatului de la Viena. Monumentul a fost ridicat în memoria refugiaților și expulzaților  din Carei după instaurarea ocupației Ungariei hortyste.

Cuvintele nu pot  descrie  acel septembrie  întunecat din 1940 CÂND ROMÂNII AU AVUT PARTE DE ATROCITĂȚI FĂRĂ SEAMĂN DOAR PENTRU CĂ …ERAU ROMÂNI. Instalarea administrației Ungariei hortyste pe teritoriile românești a adus doar jale și persecuții etnice!  Iertăm dar nu uităm! Dar din 17 iunie 2018, ne putem privi în ochi părinții persecutați etnic și expulzați de regimul hortyst, refugiați în lumea mare,  putem sta cu demnitate în faţa mormintelor celor care nu au mai apucat să vadă că s-a ridicat acest monument în memoria lor pentru suferințele îndurate, pentru că nu au renunţat la identitatea lor românească. 

Am reușit să adăugăm și alte nume care lipseau, inclusiv al primarului Careiului din anul 1940, dr.av.Valer Câmpianu.

Veșnica pomenire a tuturor expulzaților și refugiaților!

Teroarea hortystă dezlănțuită împotriva românilor neînarmați începând cu septembrie 1940 este un subiect care nu se află în manualele de istorie. Despre holocaustul românilor  nu se face referire  niciodată de către Guvern sau instituția prezidențială.

Noi, urmașii acelor români schingiuiți doar pentru vina de a se fi născut români ne exprimăm indignarea față de premierul MARCEL Ciolacu care nu dorește să aplice și pentru români LEGEA 154/2021!

La ceremonia din 17 iunie 2018  au participat peste  o mie de persoane. De la ora 11,00 a avut loc Sfânta Liturghie săvârşită de PS Virgil, Episcop de Oradea alături de un sobor de preoţi.

Monumentul comemorativ  de la Carei a fost realizat prin contribuţia financiară majoră a familiei Bertieanu din Carei, a Consiliului Judeţean prin proiect depus de Asociaţia judeţeană a foştilor Refugiaţi în cursul anului 2017 şi a domnului Mihai Pătruţescu. Filiala Carei a asociaţiei a avut nevoie de 3 ani pentru a găsi un loc de amplasare deoarece Primăria Carei a oferit un loc batjocoritor acestui monument . Singura biserică care a acceptat ca donaţie acest monument comemorativ  a fost biserica Sf.Andrei, paroh fiind vicarul foraneu Radu Filip, acum trecut la cele veșnice.

A fost o zi binecuvântată în care am simțit alături de noi sufletele celor chinuiți în 1940.

La Carei s-a dezvelit Monumentul refugiaţilor şi expulzaţilor din 1940 la iniţiativa prof.Mihai Bertieanu

Reparație morală. Numele fostului primar al Careiului din 1940 apare pe Monumentul refugiaților și expulzaților de către regimul hortyst

,,Rătăcitor, cu ochii tulburi,
Cu trupul istovit de cale,
Eu cad neputincios, stăpâne,
În faţa strălucirii tale.
În drum mi se desfac prăpăstii,
Şi-n negură se-mbracă zarea,
Eu în genunchi spre tine caut:
Părinte,-orânduie-mi cărarea!,,…Octavian Goga

Si iată  că ni  s-a orânduit cărarea. Cu voia lui Dumnezeu și cu multă trudă am izbândit! Lăsăm generațiilor viitoare mărturia suferințelor îndurate dar și mândria de a rămâne demni păstrători a tot ce presupune identitate românească.

Alese mulțumiri tuturor celor care ne-au fost aproape atunci când a fost nevoie.

Daniela Ciută,

președinte Filiala Carei a Asociației  Românilor Refugiați și Expulzați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940

Lasati un comentariu