Reparație morală. Numele fostului primar al Careiului din 1940 apare pe Monumentul refugiaților și expulzaților de către regimul hortyst

• publicat la: 13 octombrie 2019
Reparație morală. Numele fostului primar al Careiului din 1940 apare pe Monumentul refugiaților și expulzaților de către regimul hortyst

Din data de 31 august 2019 apare și numele primarului din Carei din 1940 pe Monumentul comemorativ al foștilor refugiați și expulzați din 1940. Dezvelirea plăcii cu numele primarului careian dr.av.Valer Câmpianu a avut loc în prezența fiicei acestuia, doamna Delia Matei din Cluj Napoca.

La data de 31 august 2019 a fost marcat la Carei tragicul moment de acum 79 de ani prin care o parte din țara noastră a fost anexată Ungariei hortyste. Este vorba despre Dictatul de la Viena prin care raptul teritorial a fost pus în practică începând cu luna septembrie 1940.

În memoria victimelor și celor care au avut de suferit în urma acestui odios arbitraj, la Carei s-a ridicat un monument comemorativ la data de 17 iunie 2018 cu numele a câteva sute de careieni cuprinși în documentele vremii.

Nu doar aceștia au fost cei care au fost victime ale Dictatului de la Viena pentru că regimul hortyst  a determinat sute de alți careieni să semneze că pleacă de bună voie din casele lor. La Carei era primar dr.av.Valer Câmpianu, o personalitate apreciată de toți careienii indiferent de naționalitate. A fost bătut și schingiuit cu bestialitate de hortyști pentru a-l determina să spună unde și-a ascuns familia. Nu a cedat. Este scos din Carei într-o noapte, de  un grup de români curajoși. Ajunge la Petroșani unde după ce este tratat în spital va deveni președintele Asociației Refugiaților și expulzaților români.

Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, a reușit să corecteze omisiunea din 17 iunie 2018 astfel că la data de 31 august 2019 numele dr.av.Valer Câmpian ajunge alături de cei care au avut de suferit după punerea în practică a odiosului Dictat de la Viena.

Veșnică recunoștință pentru cei care au preferat să îndure suferințe,  schingiuiri și să își părăsească vremelnic căminul decât să renunțe la identitatea lor de români!

Alese mulțumiri familiei Delia Matei și ing.Valer Rebeleanu pentru colaborare și susținere. Din respect pentru familiile noastre și pentru neamul căruia îi aparținem nu avem dreptul să lăsm uitării pagini din istoria noastră.

Daniela Ciută

.

http://www.buletindecarei.ro/2018/09/simpozion-dedicat-dictatului-de-la-viena-av-valer-cimpian-primarul-careiului-in-1940.html

Lasati un comentariu