Peste 2600 de români morți în război se află pe teritoriul Austriei

• publicat la: 22 august 2024
Peste 2600 de români morți în război se află pe teritoriul Austriei

Un MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Austria privind mormintele şi operele comemorative de război a fost discutat în ședința de guvern din data de 21 august 2024.
Proiectul de acord interguvernamental reglementează colaborarea în plan bilateral, în domeniul mormintelor și operelor comemorative de război. Acesta conține prevederi referitoare la: formele de cooperare, amenajarea/ restaurarea/ întreținerea mormintelor și operelor comemorative de război, exhumarea/reînhumarea rămășițelor pământești ale morților de război români și austrieci, instituțiile însărcinate cu aplicarea acordului – Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, respectiv Ministerul de Interne din Austria, aspectele financiare, precum și soluționarea disputelor.
Potrivit datelor deținute, pe teritoriul Republicii Austria  au fost identificate cca. 80 de locuri de înhumare în care odihnesc rămășițele pământești a peste 2600 de morți de război români, decedați în luptă și în prizonierat, în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe teritoriul României figurează înhumați peste 1200 de militari austrieci, decedați în primul război mondial și înmormântați în cimitirele/parcelele de onoare ale morților de război austro-ungari.
Informații suplimentare:
Pe teritoriul a 30 de state din Europa și Asia sunt înhumați, conform statisticilor provizorii, peste 130.000 de militari români și asimilați acestora, decedați în timpul conflictelor armate la care a participat România în perioada 1877-1945.

Păstrarea memoriei eroilor căzuți pentru țară, amenajarea, protejarea și conservarea mormintelor și monumentelor dedicate acestora reprezintă o datorie sacră a fiecărui stat, dar și o obligație ce decurge din convențiile și tratatele internaționale.
România a semnat acorduri similare cu Germania (1996), Rusia (2005), Slovacia (2006), Ungaria (2008), Slovenia (2011), Moldova (2012), Cehia (2014), Italia (2015), Polonia (2018), iar cu Franța și Bulgaria se află în stadiu de negociere.

Lasati un comentariu