Prof. Ciarnău invitat la Ziua Veteranilor de război

• publicat la: 30 April 2015
Prof. Ciarnău invitat la Ziua Veteranilor  de război

Prin Hotărârea de Guvern nr.164/2015, anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Război”, iar Ziua Veteranilor de Război din România se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie şi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent mai sunt în viaţă circa 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război şi aproximativ 102.000 de văduve ale veteranilor de război.

„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, spunea Nicolae Iorga. Devenite un crez, spusele marelui istoric român au fost implementate de Biblioteca Municipală Carei într-o serie de lecții de istorie altfel. Alături de elevii claselor a VIII-a C și a VII-a E ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Carei, însoțiți de domnii profesori Bisztriczki Maria și Manhertz Herman, au participat la o dezbatere pe tema veteranilor de război, pădurea de eroi tăcuți ce au răspuns prezent atunci când țara i-a chemat la datorie.  Alături de invitatul special, scriitorul și profesorul Ioan Ciarnău, cei prezenți au rememorat întâmplări din război pe care cei mai în vârstă le-au trăit, iar cei tineri le-au aflat din cărțile de istorie sau din familie.

Evenimentul a avut loc la Sala Biblionet a Bibliotecii Municipale Carei, miercuri 29 aprilie 2015, ora 10,00.

Sef  Sectie  Corina Nuna

Lasati un comentariu