Pagina principala /
Istoric / Pietrele vorbesc! La 23 mai 1849 era asasinat de unguri prefectul Ioan Buteanu, fost elev al liceului piarist din Carei
Pietrele vorbesc! La 23 mai 1849 era asasinat de unguri prefectul Ioan Buteanu, fost elev al liceului piarist din Carei
• publicat la: 23 mai 2025
Eroii nu mai au nevoi, eroii ne mai au pe noi!
Chiar dacă la Cluj Napoca primarul Boc dă jos inscripția de la statuia lui Baba Novac care consemna ,,arderea pe rug în chinuri groaznice de către unguri,, documentele de la arhive consemnează aceste fapte la fel cum consemnează și uciderea prin spânzurare a lui Ioan Buteanu, tânărul prefect al unei legiuni a lui Avram Iancu.
Mulți români al căror nume se legă de orașul Carei au luptat în diferite perioade istorice pentru drepturile românilor, pentru unitate și identitate națională. Se cuvine deci să le respectăm memoria, să le pomenim măcar faptele curajoase și demne dacă nu le urmăm exemplul.
Nu doar Romulus Marchiș sau George Marchiș sau Simion Bărnuțiu s-au remarcat pentru atitudinea lor eroică ci și Ioan Buteanu de la a cărui moarte prin spânzurare de către maiorul maghiar Hatvani s-au împlinit în acest an 176 de ani.
Ioan Buteanu a fost unul dintre fruntaşii adunărilor populare de la Abrud, Câmpeni şi Bistra din aprilie 1848 şi unul dintre principalii conducători al primei Adunări Naţionale de la Blaj din 30 aprilie 1848. La Marea Adunare Naţională de la Blaj din 3/15 mai 1848 a avut un rol deosebit în însufleţirea maselor, alături de Avram Iancu. La data de 15 mai 1848, Ioan Buteanu ținea o cuvântare în cadrul Marii Adunări de la Blaj prin care critica intenția revoluționarilor maghiari de a “uni” samavolnic Transilvania cu Ungaria, fără a cere și acceptul populației majoritare românești.
A fost elev al liceului piariștilor din Carei.
Singura troiță ridicată în memoria sa se află la Gurahonț și este cunoscută ca și Troița lui Ioan Buteanu. Este situată lângă locul unde la 23 mai 1849 a fost spânzurat Ioan Buteanu împreună cu preotul din Iosaș și primarii din Iosaș si Iosășel.
Potrivit apuseni.info, inițiativa ridicării monumentului au avut-o profesorii de la Liceul „Avram Iancu” din Brad, la sugestia directorilor Ioan Radu și Candin Ciocan. La 1 noiembrie 1932 s-a hotărât realizarea a 10 troițe pentru comemorarea în 1934 a 150 de ani de la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, troițe care să marcheze locuri cu importanță istorică din Țara Moților.
În acest scop s-a făcut o colectă publică, în care profesorii liceului au donat fiecare câte 500 lei, iar de la societatea Mica muncitorii au contribuit cu 71 779 lei, funcționarii cu 69 966 lei și direcțiunea cu 50 000 lei. Troițele au fost amplasate la Iosășel, Hălmagiu, Ribița, Mesteacăn, Brad, Vălișoara, Curechiu, Crișcior, Mihăileni și Buceș. Hotărârea de a plasa una din troițe la Iosășel a fost luată deoarece prin strămutarea în 1924 a osemintelor și crucii mormântului lui Buteanu la Țebea, în Panteonul Moților, la Gurahonț și Iosășel nu mai rămăsese nicio urmă a lui Buteanu.
Troițele, executate la Școala de Arte și Meserii de la Zlatna, au fost cioplite din gresie, având plăci de marmură pe care să fie înscris textul corespunzător evenimentului istoric local.
Pe troița de la Iosășel inscripțiile sunt:
-
Pe plăcile din fața monumentului: „AICI A FOST SPÂNZURAT DE UNGURI, IOAN BUTEANU, TÂNĂRUL PREFECT AL LEGIUNII ZARANDULUI, DELA 1848, ÎN DIMINEAȚA ZILEI DE 23 MAI 1849. PRINS MIȘELEȘTE ÎN ABRUD DE MAIORUL HATVANYI, EL A FOST LEGAT DE UN TUN ȘI DUS DE-A LUNGUL VĂII CRIȘULUI PÂNĂ AICI. MARTIR AL IDEALULUI ROMÂNESC, S’A STINS LINIȘTIT, RÂZBUNAT DE ÎNVINGERILE STRĂLUCITE ALE LUI IANCU LA ABRUD.” și „ACEASTĂ SFÂNTĂ CRUCE S’A RIDICAT LA 1 NOEMBRIE 1934, LA SĂRBĂRILE DE 150 DE ANI DELA REVOLUTIA LUI HORIA”
-
Pe plăcile din spatele monumentului: „OSEMINTELE LUI AU FOST DUSE ȘI AȘEZATE ÎN CIMITIRUL DELA GURAHONȚ, LA ANUL 1869, IAR LA 1924, CU OCAZIA CENTENARULUI NAȘTERII LUI AVRAM IANCU AU FOST DUSE ÎN CIMITIRUL EROILOR DELA ȚEBEA. TOT AICI AU MAI FOST SPÂNZURAȚI GROZA SIMION, PREOT ÎN GURAHONȚ, PAVEL FĂRCAȘ, PREOT ÎN PLEȘCUȚA, SICNESIE GROZAV, PREOT ÎN ACIUTA. APOI PRIMARUL BUDA IOAN DIN IOSĂȘEL, IANCU” cu continuarea pe placa de dedesubt „DIN FENIS, VRENTI DIN DULCELE SI CEL DIN ZELDIS. DEODATA CU BUTEANU AU FOST ADUȘI ȘI SPÂNZURAȚI TREI ȚĂRANI CU ȚUNDRE NEGRE.”