Campania  ,,ȘTII ȘI PREVII VIOLENȚA!” a ajuns și la Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu din Carei

• publicat la: 5 aprilie 2022
Campania  ,,ȘTII ȘI PREVII VIOLENȚA!” a ajuns și la Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu din Carei

Timp de 4 luni, din noiembrie 2021, până la finele lunii martie 2022, a fost desfășurată în liceele sătmărene campania ,,Știi și previi Violența!”, o campanie inițiată de  Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare și Direcția Județeană de Sport și Tineret având ca scop informarea tinerilor privind  violența domestică și  violența împotriva femeilor.

Campania a fost lansată  în data de 25 noiembrie 2021, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor și s-a finalizat în 25 martie 2022, de Ziua Poliției Române.

Prin campania ,,Știi și previi violența!” polițiștii sătmăreni din cadrul Biroului Siguranță Școlară au organizat și desfășurat activități preventive în 9 licee din județ, respectiv 6 din municipiul Satu Mare (Colegiul Național Ioan Slavici, Liceul Tehnologic G.E.Palade, Liceul Sportiv, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Colegiul Economic Gheorghe Dragoș, Liceul Tehnologic Elisa Zamfirescu) și 3 licee din județ (Liceul Teoretic Negrești Oaș, Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu- Carei și Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Turț).

În cadrul acestor întâlniri, polițiștii au informat 472 de elevi și 38 de cadre didactice. Polițiștii au discutat despre cele 8 forme ale violenței recunoscute în legislația noastră privind prevenirea violenței domestice. Exemplele concrete și spoturile video realizate în cadrul campaniei au ajutat tinerii să înțeleagă complexitatea fenomenului, cât și faptul că aceste manifestări de violență se pot regăsi nu doar în mediul familial, ci și în cadrul altor relații importante, cum sunt cele din mediul școlar, oricine putând fi la un moment dat în postura de victimă, dar și de agresor. Pentru că, adeseori conflictele din mediul școlar pornesc de la dispute între fete, polițiștii au organizat în cadrul campaniei și  un workshop online intitulat  ,,Fete contra fete”, în care specialiștii invitați au explicat cauzele violenței între fete/femei și modalitățile de reducere a acestor comportamente. Evenimentul a avut loc în data de 9 decembrie 2021 și s-a bucurat de participarea unui public numeros, din mai multe județe ale țării.

Cu sprijinul partenerilor din cadrul  Direcției Județene de Sport și Tineret Satu Mare a fost posibilă realizarea unei  serii de  8 materiale video, fiecare material având în centru una din cele 8 forme de violență domestică recunoscute în legislația noastră, respectiv: violența verbală, psihologică, fizică, sexuală, economică, socială, spirituală și cibernetică. Conceptul, grafica și montajul materialelor video aparțin cunoscutului jurnalist Sergiu Podină, iar vocea Valericăi Șichet, aceasta având o bogată experiență în televiziune și radio. Materialele au fost prezentate în cadrul întâlnirilor directe și sunt disponibile și online  pe paginile de Facebook: 100 de zile-100 de mesaje preventive, respectiv GRAB-Grup de suport pentru femei care au trecut prin situații de Abuz, existând și o serie Facebook Watch ,,Știi și previi violența” care cuprinde toate spoturile video.

Lasati un comentariu