Comasarea ticăloşiilor

• publicat la: 13 decembrie 2011
Comasarea ticăloşiilor

PDL şi UDMR se completează magistral in complexa operaţiune de blocare a reformelor si n-am să cred in ruptul capului că nu o fac bine organizat, strategic pentru a astupa orice breşă.

De data aceasta au colaborat perfect pentru a ingropa orice speranţă de reformare a sistemului electoral şi pentru a arunca in derizoriu chiar noţiunea de referendum, efecte previzibile ale legii pentru care guvernul isi asumă răspunderea. Legea aruncă in acelaşi bulion incert toate alegerile de anul viitor din care nimeni nu va mai inţelege nimic, majorează numărul de parlamentari şi nu suflă o vorbă despre vreo schimbare a sistemului electoral.

UDMR ar fi acceptat o reducere simbolică a numărului de parlamentari, până pe la vreo 380, nu mai jos, dar PDL nu vrea să micşoreze deloc caşcavalul. Nu-i destul că oricum va primi o portie mai mică decât in 2008, căci procentele de atunci nu le mai poate obţine? Si atunci s-au inţeles: in loc să impuţineze parlamentarii, ii inmulţesc, aplicând aceeaşi normă de reprezentare de până acum la o populaţie cu muuult mai mare decât in realitate. Adică peste 22 de milioane, faţă de 17 milioane, cât a arătat recensământul că suntem. Dar ce contează recensământul?

Fruntaşii PDL se străduiesc să ne convingă că reducerea numărului parlamentarilor va veni sigur mai incolo. Poate că va veni, deşi practic nu mai e timp cât timp decuparea colegiilor trebuie să fie gata in trei luni. Cert este că deocamdată avem o lege nou nouţă, făcută de ministerul condus de un democrat liberal, lege pe care guvernul isi asuma răspunderea şi care prevede, de facto, creşterea numărului de parlamentari. Este singura certitudine, restul sunt vorbe. Emil Boc leagă reducerea numărului de parlamentari de modificarea Constitutiei. Nu e necesar. După cum spunea chiar Traian Bpsescu, aceasta reducere se poate face printr-o simplă lege, aşa cum este legea pe care guvernul isi asuma răspunderea. Si atunci de ce am mai fost la referendum, de ce ne-am mai duce vreodată la referendum, ce valoare are o astfel de consultare?

UDMR n-a vrut vot uninominal pur, pentru a nu-şi pierde mandatele din judetele unde maghiarii nu sunt majoritari, dar au o reprezentare suficient de buna incât să ciuguleasca ceva in sistem proportional. UDMR a propus, in schimb, sistemul mixt, uninominal + lista. PDL ar fi vrut uninominal pur, dar nu accepta sistemul mixt, caci partea de vot politic, pe lista, din sistemul mixt nu-l avantajeaza catusi de putin. Si atunci s-a revizuit: nu se schimba nimic. Ramanem cu sistemul actual, gandit de Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu, in avantajul partidelor lor. Si din nou ne vom trezi cu castigatori care raman fara mandat si parlamentari calificati de pe locul al treilea, adica cu sistemul pe care toate partidele au jurat ca-l vor schimba. Veti spune ca mai e timp de schimbare pana la alegeri. Nu, nu e timp, pentru ca, spuneam, deja incepe decuparea colegiilor, operatiune care depinde strict si de sistemul de vot.

Iar cazul reformei electorale aruncate la cos nu este nici pe departe singular. Desi adesea zicea ca mai au un pic si se despart, partidele din coalitie si-au jucat minunat partitura si, mai la suprafata, mai pe sub masa, au colaborat intotdeauna perfect pentru interesele proprii. PDL s-ar fi indurat sa accepte o forma de regionalizare de gura lui Traian Basescu, care, va amintiti conditiona comasarea de o noua organizare teritoriala. Dar UDMR a salvat turma. Nem, pentru ca acolo unde suntem minoritari sa nu devenim si mai minoritari! Si PDL a rasuflat usurat. Zilele trecute Elena Udrea a facut chiar un scurt parastas acestui proiect.

Ati auzit pe cineva suparat dupa ce guvernul a dat din nou liber, fara restrictii, la aditionarea contractelor pe bani publici? S-a suparat cineva pentru ca pensiile speciale au fost atat de anulate incat un an de munca a fost socotit doi pentru militari si fostii angajati din serviciile secrete ( si cei aflati acum in pensie erau teribil de activi inainte de 1989), iar consecinta a fost ca bugetul pentru aceste pesnii nu numai ca nu a scazut, ci a crescut cu 30%?

Sau poate ca majoritatea o fi fost in grav pericol cand UDMR a votat impotriva bugetului ANI, singura institutie care a avut parte de acest tratament la dezbaterea bugetului in comisii? Pot sa jur ca toti faceau semnul victoriei pe sub masa. Si ce frumos s-au inteles membrii Comisiei comune privind Statutul deputatilor si senatorilor sa declare legala angajarea de catre parlamentari a propriilor rude la birourile din teritoriu finantate, desigur, din bani publici, decizie care contrazice (ce surpriza!) concluziile ANI pe aceeasi tema.

Nu stiu cum se mai pot numi toate acestea. Pragmatism, cinism, demagogie? Eu le consider niste ticalosii care impedica evolutia normala a acestei tari si care, ma tem, nu se vor sfarsi curand pentru ca tin de mentalitatea intregii clase politice romanesti.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu