Contractul de comodat

• publicat la: 6 ianuarie 2012
Contractul de comodat

Ce paşi trebuie să urmezi pentru incheierea unui contract de comodat

Vrei să foloseşti un bun pe gratis? Nimic mai simplu, incheie un contract de comodat!

Să foloseşti pe gratis un anumit bun nu este ceva utopic, din contră, prin incheierea contractului de comodat poti să te bucuri de o maşină sau de o casă pentru un anumit timp, conditia fiind să le restitui precum le-ai primit. Fac obiectul unui comodat toate bunurile mobile si imobile, practicienii din domeniul juridic spunând că aceste contracte se realizează, in special, in vederea obţinerii unui drept de folosinţă, fie pentru că o societate comercială doreşte un spaţiu pentru folosirea sediului social, fie că se utilizează o maşină in scop profesional.

Comoditate de comodatar

E mare lucru să fii comodatar, adică beneficiar al comodatului – prin simpla semnare a unui contract esti instalat la cârma unor bunuri de care te poti bucura cel putin pe perioada prevăzută in contractul de comodat. Cu toate acestea, actiunile tale sunt limitate in ceea ce priveste folosirea bunului, in sensul că nu poti sa autorizezi ca o altă persoană să utilizeze bunul respectiv, nu iti poti transfera calitatea de comodatar pentru ca alta persoana sa beneficieze, la randul ei, de respectivele gratuitati, asta doar in cazul in care in contract nu este prevăzut contrariul.

Eu vreau, el vrea, comodat să fie!

Comodatul se face prin libera voinţă a ambelor părţi, nu necesită o autentificare la notar, insă dacă vrei să fii sigur că nu vei avea parte de surprize neplăcute, poţi apela la sfaturile unui avocat sau la ştampila notarială care să autentifice actul. Actele necesare pentru redactarea unui asemenea contract sunt doar cele de identitate si – in cazul comodantului, adică al celui care ofera bunul in comodat – actul de proprietate al bunului, asa ca nu ai nevoie de un dosar stufos pentru a te bucura de gratuitate. Daca se incheie contractul cu o persoana juridica, sfatul specialistilor este sa fie solicitat certificatul de inregistrare de la Registrul Comertului, precum si actul doveditor in baza caruia aceasta detine bunul.

Nu contează dacă esti persoană fizică sau entitate juridica, acordul de comodat nu tine seama de statut, astfel incât obiectul transmis in folosinta poate fi o maşină sau chiar o clădire de birouri. In ceea ce priveşte stabilirea valabilităţii contractului de comodat, trebuie avute in vedere două acţiuni: actiunea de liberă vointa si cea de predare. Odată cu decizia mutuala a partilor de a incheia contractul, trebuie sa se treaca la partea practica, si anume intrarea in drepturi a comodatarului prin predarea bunului care face obiectul contractului.

Prelungirea contractului nu se realizeaza in mod automat, doar din simplul fapt ca partile nu au dispus altfel, ci trebuie reinnoit, in caz contrar acesta pierzandu-si valabilitatea. Singurele costuri pe care le implica un comodat sunt cele referitoare la onorariile avocatilor sau ale notarilor – asta in cazul in care s-a cerut implicarea lor – in caz contrar, totul este gratuit si nu necesită investiţii.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro

comentarii

de Nasui Simion Stefan la 2 aprilie 2018 - 10:29

Am inteles ca obiectul contractelor de comodat il constituie bunurile mobile si imobile.
Intrebarea mea este daca un proprietar de padure si pasune alpina poate sa acorde dreptul de administrare/folosinta al unui astfel de imobil unui SRL sau altui tip de societate comerciala,printr-un Contract de Comodat?

Va multumesc anticipat ,asteptand raspunsul dv la adresa de e-mail sus aratata.
Cu stima,

de vama la 4 aprilie 2018 - 08:29

e adevarat ca lidl a cumparat casele de la cei trei cu sute de mii de euro bucata? ce afacere imobiliara pentru Carei si pentru cuscrul primarului.

Lasati un comentariu