In 14 zile rămânem fără medici de familie

• publicat la: 14 februarie 2011
In 14 zile rămânem fără medici de familie

Reforma ministrului sănătăţii, Attila Cseke, îi lasă pe pacienţi îi voia sorţii. Nemulţumiţi de faptul că vor fi obligaţi să lucreze în centre de permanenţă, medicii de familie refuză să semneze contractul-cadru pe 2011 cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi vor să plece din ţară.
În locul creşterii adresabilităţii pacienţilor la medicii de familie şi scăderii presiunii pe spitale, se pare că efectul va fi invers. Doctorii sunt obligaţi să acorde maximum 20 de consultaţii pe zi, iar restul bolnavilor vor plăti controalele sau vor merge la spital. Găselniţa centrelor de permanenţă, cu program de luni până vineri, între orele 15.00 şi 8.00, şi de sărbători legale şi în weekend, de la 8.00 la 8.00, îi nemulţumeşte pe medici, iar finanţarea programului de informatizare şi editarea cardurilor de sănătate pun capac.
Penalizări dintr-un contract în altul
„Contractul-cadru ne obligă la muncă în plus peste cele şapte ore legale. Sunt două contracte distincte: unul cu CNAS şi altul cu ministerul pentru orele din centrele de permanenţă ce sunt plătite din bugetul de stat. Cine nu face norma în centre va fi penalizat cu 10% din plata per capita la cabinet. Vom intra în faliment. În 14 zile, pacienţii îşi pierd medicii de familie”, explică dr Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie.
„Ne transformă în şoferi”
Pentru a facilita deplasările la consultaţii, ministerul va dota centrele cu 110 vehicule speciale ce vor fi date în comodat. „Ne transformă în şoferi profesionişti, ilegal. Noi nu avem voie să conducem ambulanţe”, susţine dr Mihăilă. În plus , pacientul va fi dezorientat. Când va suna la 112, vine ambulanţa sau operatoarea îi dă adresa unui centru de permanenţă?
„În 2009, dintr-un buget de 20 de milioane de lei, alocat de minister centrelor de permanenţă, s-au cheltuit doar 11,42 milioane de lei, iar în 2010, din 21 milioane lei s-au cheltuit 13,18 milioane de lei”, Attila Cseke.
„Vom cere certificate de conformitate şi vom emigra în ţări unde profesia noastră este respectată”, Dr Doina Mihăilă.
Medicii de familie cer verificarea modului în care Ministerul Sănătăţii şi CNAS au gestionat banii contribuabililor.
„Strângem semnături pentru a-i susţine pe medici şi ne gândim să recurgem la pichetări şi acţiuni în justiţie”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

sursa Ring

Lasati un comentariu