O înfrângere umilitoare, dar sănătoasă pentru Băsescu

• publicat la: 14 ianuarie 2012
O înfrângere umilitoare, dar sănătoasă pentru Băsescu

Revolutia impotriva lui Traian Băsescu. Aşa au titrat unele televiziuni sau site-uri de stiri. In timp ce „ăialalţi”, cealaltă parte a presei, tăcea chitic şi scria despre banii şi mafia din PSD.

Evident, increngăturile ticăloşilor sunt transpartinice, dar ce e nou in asta, când Cotroceniul este asediat intr-un prim marş autentic de protest?

Din fericire, au existat si câteva voci echilibrate care nici nu proclamau victoria impotriva „dictatorului”, nici nu vorbeau despre fete, flori, băieţi in timpul protestelor.

Nu sunt de acord cu teza imbrăţişată de majoritatea că Traian Băsescu a făcut cea mai mare greşeală din cariera sa. Dimpotrivă chiar. Cred că preşedintele şi-a salvat pielea in ultimul moment. Prin anuntul retragerii proiectului de Lege a Sănătăţii, a reusit să inăbuşe din faţă un val de proteste urias, care probabil ca s-ar fi propagat si mai vârtos si profund, dacă ar fi continuat războiul cu Arafat.

De la acest nume al unui doctor român de origine palestiniană i s-a tras lui Băsescu tot răul. Vineri, 13 ianuarie 2012, chiar a fost un Black Friday.

Si nu doar pentru presedinte. In timp ce agentia Standard & Poor’s decădea ratingul a nouă state din UE, printre cele mai importante Franta, Italia, Austria si Spania, negocierile dintre Grecia si băncile finantatoare au eşuat, iar euro se prăbuşea in raport cu dolarul american, la Bucureşti platforma de socializare Facebook făcea prima victimă.

Traian Băsescu a crezut că il poate desfiinţa pe Raed Arafat, aşa cum a facut până acum cu toată lumea. Că il poate jigni si desconsidera ca pe regele Mihai, ca pe doctori, jurnalisti, profesori, politicieni, bugetari, pensionari si oricine i s-a mai arătat in faţa ochilor nesupus si neascultător.

Surpriza! Sătui până in gât de incompetenta tuturor politicienilor, care ne-a si condus in actualul faliment total al statului, românii şi-au adus aminte de un alt conducător care credea că le ştie pe toate.

Desfiinţându-l pe Raed Arafat, preşedintele a jucat cea mai proastă carte posibilă. S-a luat de singurul om care a reusit să construiască un lucru admirabil fără să se compromită, fără să fure, să inşele, să mintă  sau să fie securist sau comunist. Ca toţi ceilalti. De asta nici nu a avut cu ce să-l agaţe pe Arafat.

Iar scăpându-le, doctorul a făcut fără să vrea ceea ce nu a reuşit toată Opoziţia uselistă de doi ani incoace. Să coaguleze solidaritatea si nemultumirile populatiei, să dea glas revoltei poporului.

Incoltit de informatiile că lumea se strânge intr-un număr incredibil pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Arafat, preşedintele a clacat si a făcut un pas inapoi. A anuntat retragerea legii care ar fi trebuit să reformeze sistemul de sănătate. O infrângere umilitoare, desigur, dar un atent calcul politic si o abilă mişcare de supravieţuire pe termen lung.

A mintit spunând că nimeni nu vrea reforma, când toată lumea o vrea, dar fără să se distrugă si ce e bine si să fie doar mai rău decât inainte. A manipulat afirmând că toată lumea a mintit in legătură cu „privatizarea” SMURD-ului, când singurul si primul care a vorbit despre privatizarea SMURD a fost chiar el, Traian Băsescu.

A linguşit presa – „Dumneavoastră aţi desfăşurat anchete si este o realitate, ati subliniat in nenumărate rânduri exagerările la cheltuielile din spitale” -, a aruncat mesaje de impăcare cu Raed Arafat – „Sistemul este lipsit de performanţă şi aici inteleg că sunt exceptii pe care le salut” – si a vrut să pară conciliant cu poporul.

Tot ce a reusit să lase in urmă a fost o uriaşă batjocoră la adresa interesului naţional. A demonstrat că dacă EL NU VREA nu se mai face nicio reformă, desi pentru asta ceruse voturile. „My way or the highway” – asta le-a spus Traian Băsescu românilor. Ori faceţi cum vreau eu, ori nu mai fac nimic.

Ori România are nevoie mai mult decât oricând de o reformă adevărată a lucrurilor care nu merg, insă nu a celor care funcţionează.

In loc de discutii rationale, de negocieri si dialog social, preşedintele si-a salvat incă o dată pielea băgând pumnul in gură celor care işi doreau reforma. Amânând modernizarea si recunoscând că patronează un sistem in care se fură pe rupte, Traian Băsescu a reuşit să atenueze furia poporului si să il facă, in acelasi timp, să se roage de el pentru a-i da şansa de a imbunătăţi sistemul falimentar patronat chiar de ai săi.

Lasati un comentariu