Zilele Francofoniei sărbătorite la Şcoala „Vasile Lucaciu” CAREI

• publicat la: 2 aprilie 2012
Zilele Francofoniei sărbătorite la Şcoala  „Vasile Lucaciu”  CAREI

În perioada 17-23 martie, francofonii din întreaga lume au sărbătorit Zilele Francofoniei, eveniment dedicat vorbitorilor şi iubitorilor limbii franceze. Scopul acestui eveniment este promovarea solidaritătii şi cooperării între statele francofone, dar şi conştientizarea importanței acestei limbi.

Termenul „francofonie” a apărut în anul 1880 şi a fost inventat de către geograful francez Onésime Reclus şi prin el se întelege ansamblul de persoane şi tări care utilizează limba franceză în diverse domenii.  Dar pe lângă această dimensiune lingvistică, francofonia, în acceptia geografului francez, mai cuprinde şi o dimensiune geografică, cuprinzând ansamblul teritoriilor unde se vorbeşte limba franceză.

La 20 martie 1970 s-a înfiinţat Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică cu sediul la Paris, organizaţie interguvernamentală numită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei  (Organisation Internationale de la Francophonie). Scopurile acestei organizatii sunt promovarea limbii franceze; promovarea păcii, a democraţiei şi a drepturilor omului; susţinerea educaţiei, formării, învăţământului şi cercetării dar şi dezvoltarea cooperării în serviciul dezvoltării durabile şi a solidarităţii.

În anul 1991, România s-a alăturat celorlalte 75 de state membre şi celor 19 ţări observatoare al OIF.

În fiecare an, elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Vasile Lucaciu” din Carei, îndrumati de către profesorii lor, sărbătoresc Zilele Francofoniei prin diverse activităti şi spectacole. Sectacolul este deschis cu o scurta prezentare sustinuta de d-na director adjunct prof. Traiana Miorita Olea care descrie colaborarea frumoasa dintre  scolile implicate in aceste program.

Anul acesta, spectacolul dedicat francofoniei a fost o colaborare între mai multe institutii de învătământ din zona Careiului: Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Lucaciu” Carei, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei şi Şcoala cu clasele I-VIII Andrid.

Fiecare şcoală a pregătit ceva inedit pentru aceasta ocazie. Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Lucaciu” Carei, şcoala-gazdă a acestui spectacol, a pregătit, sub atenta îndrumare a profesorilor Pfeifer Andrea şi Belteki Francisc,  două momente muzicale: „Balade de Paris”, interpretat de către elevele clasei a VII-a B şi „Champs Élysées”, prezentat de elevii clasei a VIII-a A. Pe lângă aceste bine cunoscute cântece franceze, elevii clasei a V-a B au pregătit două scurte scenete amuzante, intitulate „Vive la moto!” şi „C’est grave?”.

Elevii Şcolii cu clasele I-VIII Andrid s-au pregătit şi ei cu un moment muzical inedit, alegând să interpreteze un cântecel vesel din repertoriul cunoscutului interpret francez Dalida, intitulat „Darla Dirladada”. Al doilea moment prezentat de către elevii din Andrid, îndrumați de profesoara Cosma Georgeta, a fost o scurtă scenetă, adaptată din textul basmului „Blanche Neige”.

Spectacolul s-a  încheiat cu materialul pregătit de prof.Tomai Viorica şi elevii ei de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei. Aceştia au prezentat sceneta „Ce este francofonia?”, avand ca subiect o oră de limba franceză în care se prezintă importanta şi semnificatia francofoniei.

redactia

Lasati un comentariu