Mulţumim Mircea Dohan

• publicat la: 6 mai 2012
Mulţumim Mircea Dohan

Vizibil emoţionaţi,chiar dacă nu toţi o vor recunoaşte,gloriile handbalului careiean şi ale celui românesc s-au reintâlnit după  zeci de ani in municipiul Carei cu ocazia Memorialului Mircea Dohan.O intâlnire de suflet care a reunit la Carei nume grele ale handbalului românesc din anii 70-80.

Sâmbătă 5 mai 2012,pe platoul din faţa intrării in parcul castelului dinspre Monumentul Ostaşului Român,au sosit rând pe rând toţi cei care işi anunţaseră din timp participarea la manifestarea organizată in memoria fostului handbalist şi profesor de sport,Mircea Dohan.

Familia marelui sportiv a adus un omagiu memoriei  handbalistului şi omului de sport Mircea Dohan,organizând cu sprijinul Direcţiei de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Carei  o intâlnire cu toţi cei care i-au fost colegi sau  parteneri de echipă.

O intâlnire care să prezinte tinerilor persoane-etalon ale sportului românesc precum şi posibilitatea de a reînvia un astfel de sport care a adus  faimă oraşului nostru.

Soţia Maria,impreună cu fiica Monica cu soţul Graţian Boroş şi fiul Mircea cu soţia Ramona i-au intâmpinat cu căldură pe cei veniţi din toate colţurile ţării sau din străinătate.

Unul din primii invitaţi sosiţi a fost preşedintele Federaţie Române de Handbal,Cristian Gaţu un adversar pe teren al regretatului Mircea Dohan dar inafara lui un prieten devotat dupa cum işi aminteşte acesta:

„Ca adversar sportiv pot spune că era de o competitivitate şi ambiţie deosebită, iar ca prieten, de o loialitate şi disponibilitate de mare ţinută. Din păcate acest OM şi calităţile lui, menţionate mai sus, lipsesc astăzi din handbalul românesc, din sportul şi societatea noastră! Dumnezeu să-l odihnească în pace! “

Preşedintele Federaţiei Naţionale de Handbal,Cristian Gaţu a fost inconjurat şi de iubitori ai handbalului care nu au practicat acest sport ci l-au urmărit pe micile ecrane sau din tribune.Cu toţii au rememorat scene din competiţiile in care au evoluat handbaliştii prezenţi ,situaţia sportului din  perioada respectivă fiind mult adusă in discutie in contextul in care la ora actuală practicarea sportului de către tineri  nu mai constituie o prioritate pentru Ministerul Invăţământului.

Explozii de bucurie si imbrăţişări afectuoase au fost caracteristicile revederii de peste ani a celor ce au impărţit şi bune şi rele in practicarea sportului pe semicerc.

La cei 82 de ani ai săi, fostul preşedinte al echipei Minerul Baia Mare,Gyuszi Varadi a savurat intâlnirea cu cei pe care i-a indrumat ani de zile.

Rând pe rând  “au intrat in scenă”  Stefan Birtalan,Kiss Dezso, Palko Ioan, Pal Jozsef, Podină Ioan, Redeş Mihai, Tegen Janos, Csigi Karoly, Brem Arpad, Ecsedi Ioan, Fulajter Iosif, Geng Jozsef, Ghiarfaş Ioan, Kiss Jozsef, Muszta Peter, Sălăgean Iosif, Schlachter Ferenc, Toth Mihaly, Torzsa Janos, Ţicle Marius, antrenorul Karacsonyi Carol, Pacz Arpad, Albu Petru, Baiza Ioan, Darai Zoltan, Domocoş Iosif, Farkas Tibor.

Odată consumate  primele emoţii  alimentate de bucuria revederii, oaspeţii au fost invitaţi de oficialităţile oraşului la un tur al castelului şi apoi la vizitarea interiorului,unde in sala mare au avut loc  discursurile de bun venit ,inmânarea de diplome şi distincţii precum şi semnăturile din Cartea de onoare a oraşului.

Personajul central,vizat de toţi cei de faţă a fost Cristian Gaţu mai ales că acesta a  anunţat că din motive personale nu mai poate rămâne la meciul oldboys desfăşurat in după-amiaza acestei zile de 5 mai.

Fiecare a dorit să schimbe două cuvinte  cu marele handbalist Gaţu ,component al echipei de argint la Montreal in 1976 dar şi campion mondial.

Conduc cu sufletul Federaţia Naţională a României într-o societate în care sportul nu mai este preţuit. Din punct de vedere al sportului, am fost mai bine apreciaţi în regimul trecut.

Ca sportiv am ajuns la echipa naţională datorită unui noroc, s-au accidentat alţi componenţi ai echipei şi am intrat în locul lor, dar victoriile le-am împărţit toţi. Am avut mentalitate de învingători, luptam până în ultimul minut. Trebuie să ne-o reînsuşim, este datoria noastră să le insuflăm tinerilor aceste valori ale sportului.

Rugăm pe această cale oficialităţile să ne sprijine să reînfiinţăm divizia B, care să fie o ligă de amatori, bază pentru sportul de performanţă. Vreau să pornesc un turneu în fiecare judeţ şi credeţi-mă că voi face asta chiar dacă voi juca eu.” a declarat Cristian Gaţu  in Sala Mare a Castelului din Carei.

Din partea municipalităţii,Cristian Gaţu a  primit o Diplomă de Excelenţă si o plachetă.

Oaspeţii au purces la vizitarea sălilor Castelului iar apoi au fost invitaţi la un bufet suedez intr-una din sălile de la parter,fosta sala festivă pentru cei care işi mai amintesc de sălile castelului de altădată.

O altă personalitate prezentă,Gyula Varadi a  declarat pentru Buletin de Carei:

Vreau să mulţumesc părinţilor care acum 40 de ani au avut curajul să mi-i dea sub mână. Careiul a fost baza a ceea ce s-a construit la Baia Mare, echipa H.C. Minaur Maia Mare. Munca mea a fost răsplătită cu această echipă, Minaur Baia Mare, realizată cu concursul oraşului Carei şi a copiilor pe care i-am cooptat de aici : Mircea Dohan, căruia îi spuneam Marcellino, Karacsonyi Carol, Podoabă Mircea senior, Tegen Ioan, ca să amintesc doar câţiva dintre ei. Am pornit la drum cu ei şi ne-am aciuat la Minaurul Baia Mare într-o secţie de handbal în formare. Eu am moşit echipa Minaur Baia Mare. Am fost printre pionierii handbalului în 7.  Vreau să vă spun că handbalul nu se poate face decât cu oameni inteligenţi. Toţi hanbaliştii de altădată care s-au reunit astăzi aici au absolvit facultăţi, au făcut carieră profesională– Varadi Gyula- preşedintele echipei Minerul Baia Mare.

Programul a continuat cu oficierea unui parastas in memoria prof.Mircea Dohan la cimitirul Rozalia din localitate.Frumoase coroane de flori au fost depuse la mormântul omului de sport careiean care a reuşit chiar şi după trecerea la cele veşnice să reunească la căpătâiul său valorile handbalului de performanţă intr-o ultimă incercare  de relansare a acestui sport pe plan local, atât de drag lui.

Lacrimi de recunoştinţă,de tristeţe sau de regret  s-au strecurat discret către  locul de veci alături de jerbele de flori depuse de toţi cei prezenţi.

Nu au fost uitaţi nici ceilalţi componenti ai loturilor de handbal care işi dorm acum somnul de veci in cimitirele careiene.

Memorialul Mircea Dohan la handbal a fost un eveniment deosebit de important pentru comunitatea locală careieană care a reuşit să adune laolaltă generaţii de sportivi,simpatizanţi ai sportului,oficialităţi şi tineri intr-un regal al handbalului.

Familia  mulţumeşte pe această cale organizatorilor principali,in persoana lui Bogdan Georgescu,Karacsoni Carol şi Brem Arpad.

Prima ediţie a Memorialului Mircea Dohan  la handbal încearcă să readucă pe scena sportivă a oraşului handbalul,ca sport de echipă.Suntem convinşi că eforturile depuse de foştii sportivi pentru resuscitarea acestuia nu vor fi zadarnice şi astfel,în cursul anului viitor vom putea relata de la cea de-a doua ediţie a acestui Memorial.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 6 mai 2012 - 16:34

Nu ar mai fi de adăugat la acest frumos articol decât un mare LIKE !
Și speranța că handbalul careian va renaște cât mai curând posibil.

de podina ioan la 6 mai 2012 - 18:18

Va multumesc mult pentru acest articol d-na Daniela.Multumesc mult lui Gratian,Monica si lui Mircea D-Junior ca mi au dat sansa sa debutez la Minerul BAIA -MARE,la varsta de 58 de ani.A m luptat impotriva careienilor mei,sa ma ierte dar am facut o dintr o necesitate stricta legata de varsta minunatilor baieti din Baia- Mare.Sala a fost minunata i mi aducea aminte de vechile aplauze si aclamatii de atunci cand aveam varsta majoratului…si ce echipe avea Careiul atunci!!!!Multi dintre coechipierii de atunci ne am reintalnit intr-o minunata organizare,onorata la cel mai inalt nivel-Multumesc mult D-lui Ministru Cristian Gatu,SUPER CAMPION MONDIAL,d-lui Stefan Birtalan „tunarul care spage tot” care ne au onorat cu prezenta si cu participarea efectiva la comemorarea celui care a fost Prof. Mircea Dohan.Impresiile de dupa eveniment,impartasite de careieni de baimareni au fost la superlativ-am plans de bucuria succesului ceea ce n am facut de multa vreme-

de podoba mircea la 7 mai 2012 - 08:55

Asa este !!! A fost o zi speciala,in Memoria celui care a fost Mircea Dohan si a celorlalti handbalisti decedati,fosti jucatori ai echipelor VICTORIA CAREI si a MINERULUI (MINAUR) BAIA MARE,alaturi de cele mai mari glorii ale handbalului romanesc(si chiar mondial Cristian Gatu & Stefan Birtalan)in prezenta fostilor colegi de generatie!! Cred ca toata comunitatea din Carei ii poate multumi ptr organizare atat familiei cat si conducerii orasului care au contribuit la aceast eveniment( in special Boros Gratian si lui Brem Arpad )!!! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !!!

de mircea dohan jr. la 7 mai 2012 - 18:54

Pentru mine ziua de 05 mai 2012 am ştiut că va fi specială, dar acum pot spune ca a fost una memorabil de teribilă. Nu voi uita niciodata chipurile invitaţilor în momentul revederii, entuziasmul cu care işi readuceau aminte de păţaniile comune, emoţia şi bucuria când au reîntregit lotul de acum câteva decenii bineînţeles fără pivotul Mircea Dohan, „amintire” în jurul căruia s-a clădit întreaga sărbătoare. De ce să nu o numesc Sărbătoare? Pentru mine, Graţian, Moni, Ramona, mama mea Maria Dohan şi cu siguranţă şi pentru invitaţi asta a fost. Meciul demonstrativ a fost de excepţie cu asa o echipa de aur a handbalului din anii 70-80: Albu Petru, Baiza Ioan, Darai Zoltan, Domocoş Iosif, Farkas Tibor, Kiss Dezso, Palko Ioan, Pal Jozsef, Podină Ioan, Redeş Mihai, antrenor Tegen Janos şi conducător Varadi Gyula si Victoria Carei ,anii 70-80: Csigi Karoly, Brem Arpad, Ecsedi Ioan, Fulajter Iosif, Geng Jozsef, Ghiarfaş Ioan, Kiss Jozsef, Muszta Peter, Sălăgean Iosif, Schlachter Ferenc, Toth Mihaly, Torzsa Janos, Ţicle Marius, antrenor Karacsonyi Carol, conducător Pacz Arpad. Am dorit să îi menţionez pe toţi pentru că i-am îndrăgit şi mai mult după ziua de sâmbătă, în primul rând pentru că şi-au sacrificat energia şi timpul lor şi în al doilea rând pentru modul cum au evoluat, pentru lecţia de viaţă şi de handbal care ne-au dat-o.
Vreau să le mulţumesc în mod deosebit şi pe acestă cale cumnatului meu Graţian, d-lor Brém Árpád, Karácsonyi Carol, Georgescu Bogdan, d-lui primar Kovacs Eugen, buletinului de carei şi tuturor celor care au fost implicaţi în organizarea acestui eveniment. Vă promit că vor mai fi ediţii în care ne vom aminti de prof.Mircea Dohan sr. Dumnezeu să te odihnească în pace!!!

de gratian boros la 8 mai 2012 - 08:51

Ziua de 5 mai ar putea constitui un punct de pornire in renasterea handbalului careian. Cristian Gatu (Presedintele Federatiei Romane de Handbal), Birtalan Stefan (triplu campion mondial), Palko si ceilalti colegi ai socrului meu ne-au transmis urmatorul mesaj: au mare incredere in noi ca impreuna (autoritatile locale, echipa de organizatori si oamenii de handbal) vom reusi. Marturie sta exemplul dat prin realizarea acestui eveniment.
De apreciat prezenta d-lui Pop , ziarist la „Graiul Maramuresului” care a acordat o importanta mult mai mare acestui eveniment decat unele cotidiene judetene .
Carei,”Capitala Handbalului Romanesc”- asa am simtit toti sambata, cel putin pentru cateva ore.

de prof.Iosif Domocos-Nasaud la 8 mai 2012 - 18:11

Am ajuns ,sâmbătă 5 mai 2012 pentru prima dată în viaţa mea,pe meleagurile Careiului.Primul contact cu orasul si cu cei ce mă asteptau,Graţian şi Monica Boroş, m-au făcut să întrevăd că va urma o zi plină de evenimente deosebite şi mai ales minunate.Primirea călduroasă făcută de d-na Maria Dohan în casa în care a convieţuit cu Mircea şi şi-au crescut cei doi copii, a fost impresionantă.Regretul meu este că, de la terminarea facultăţii, unde am fost colegi şi coechiperi,nu l-am mai revăzut în viaţă.Am constatat însă că a realizat atât pe plan familial cât şi profesional lucruri de apreciat.
Faptul că la această comemorare au participat personalităţi de seamă ale handbalului românesc , precum şi vârfurile autorităţii locale ,cărora li s-au alăturat foştii colegi de generaţie a echipei de handbal ,,Minerul,, Baia-Mare şi foşti handbalişti ai Careiului,denotă respectul de care sa bucurat Mircea Dohan ca om şi profesor.

Mă simt onorat,că am fost colegul lui Mircea şi că am luat parte la un asemenea eveniment,care şi pe plan organizatoric a fost fără cusur.
Vă mulţumesc din suflet pentru că m-aţi făcut să mă simt din nou tânăr.

de gratian boros la 10 mai 2012 - 06:58

D-le Domocos ne-am simtit onorati de prezenta dvs. Va multumim pentru prezenta la eveniment si pentru aprecieri.

de nina la 11 mai 2012 - 14:58

Intalnirile de acest gen sunt intotdeauna emotionante!
Ma bucur ca d-nul Cristian Gatu se gandeste sa reinfiinteze divizia B la handbal
pt ca acolo ar putea fi rampa de lansare pentru viitorii mari handbalisti!
Eu lucrez ca profesor de ed. fizica la o scoala din Jud.Dambovita unde am avut sansa sau norocul sa avem construita o sala de sport moderna.In data de 19.05.2012 vom avea un concurs de handbal care se numeste „Cupa Gatu” si la care vor participa elevi din 4 judete: Arges, Teleorman, Giurgiu si Dambovita dar si simbolul handbalului romanesc -domnul Cristian Gatu .
Sper sa iasa bine?!

de gratian boros la 11 mai 2012 - 16:35

Stimata doamna Nina,
Dupa cum s-a relatat in ziarul Buletin de Carei (www.buletindecarei.ro/2012/05/handbal-old-boys-la-memorialul-mircea-dohan.html ) la Carei s-a organizat in data de 05.mai 2012 un tuneu de handbal juniori ( masculin si feminin )cu participarea liceelor din Carei si Tasnad . La d-voastra vad ca lucrurile au luat amploare . Eu va felict si va doresc bafta .

Lasati un comentariu