Kelemen Hunor: UDMR vrea radierea articolului 1 din Constituție

• publicat la: 15 mai 2013
Kelemen Hunor: UDMR vrea radierea articolului 1 din Constituție

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, referitor la revizuirea Constituției că Uniunea propune „exclusiv radierea articolului 1, alineatul 1” din Legea fundamentală.

„De la primul articol şi până la ultimul, înaintăm propuneri de modificare în faţa Parlamentului, propuneri de modificare despre care noi credem că sunt necesare, că schimbarea este necesară. În primul rând, propunem radierea articolului 1, care se referă la statul de drept. Nu este o chestiune în jurul căreia putem forma un consens, dar în cazul modificării Constituţiei noi trebuie să urmăm calea pe care o considerăm bună, reală, justă. O părere pe care avem datoria să o formulăm şi să nu ţinem cont de şansele pe care le putem avea într-o astfel de dezbatere, motiv pentru care noi propunem – şi spun acest lucru opiniei publice româneşti – propunem exclusiv radierea articolului 1, alineatul 1”, a afirmat Kelemen Hunor.

În acelaşi timp, UDMR propune „o modificare care să facă posibil ca cetăţenii de etnie maghiară să se simtă acasă în România, deci Constituţia să recunoască comunităţile etnice ca factor de structurare a statului”.

„Noi facem aceste propuneri în scris, sunt incluse în pachetul nostru de modificare”, a adăugat Kelemen Hunor, relatează Mediafax.

Kelemen a menţionat că UDMR mai are propuneri la articolele care vizează funcţionarea sistemului politic.

Articolul 1, alineatul 1, din Constituţie prevede că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

La solicitarea presei prezente,Kelemen  Hunor a dorit sa faca cateva precizari legate de acest subiect.

„La primul articol, noi am propus o amendare care se referă doar la sintagma de stat naţional, nu la celelalte prevederi din articolul 1. Am subliniat şi în discursul meu că doar despre acest lucru vorbim, despre sintagma de stat naţional. Nu propunem nicio modificare privind statul unitar, indivizibil, suveran şi aşa mai departe. Vorbim doar de statul naţional”, a răspuns Kelemen.

El a precizat că „niciodată” nu a vrut eliminarea întregului articol, ci doar a cuvântului „naţional”.

În plus, Kelemen a spus că, după articolul 1 din Legea fundamentală, UDMR propune introducerea unei completări care vizează minorităţile naţionale.

„În plus, vrem o completare după articolul 1, în care spunem că minorităţile naţionale sunt recunoscute ca factori constituanţi ai statului român. Este o recunoaştere a comunităţilor naţionale, a maghiarilor, germanilor, evreilor, romilor şi a tuturor celor care trăiesc în ţara noastră. Este o completare la acest subiect mare”, a explicat Kelemen.

Articolul 1, alineatul 1, din Constituţie prevede că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

 

 

comentarii

de emil la 25 mai 2013 - 21:55

Kelemen Hunor nu stie ca articolul 1 din Constitutia Romaniei nu poate fi spus revizuirii, deci nu i se poate adauga nimic, nu se poate suprima nici un cuvant din el? Stie, dar daca da peste insi pe care sa-i prosteasca, incearca si el. Deci, articolul 1 nu se schimba nici in forma, nici in continut, nici macar nu se modifica vreun semn de punctuație. Minoritățile etnice nu sunt factori constituenti ai statului roman, dar cetatenii romani care apartin acestor minoritati au aceleasi drepturi ca si etnicii romani. Mai putin sa ne spuna ce steag sa avem, care e limba oficiala, care e imnul Romaniei si cand sa ne sarbatorim ziua nationala. In rest, daca accepta constitutia si legislatia care deriva din ea, nu are nimeni nici o problema cu ei.

Lasati un comentariu