Invitaţie la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, Carei 2014

• publicat la: 8 decembrie 2014
Invitaţie la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, Carei 2014
Obiceiurile calendaristice şi cele legate de viaţa de familie sunt o componentă perenă a culturii noastre tradiţionale. Obiceiurile legate de sărbători fac parte din cultura tradiţională a neamului nostru.
Este o mare bucurie că încă se mai păstrează în România datini care ne ajută să  înţelegem sărbătoarea respectivă precum şi să ne bucurăm împreună de ea.
Cele mai răspândite şi mai fastuoase s-au dovedit a fi cele legate de marele Praznic al Crăciunului şi de sărbătorirea Anului Nou.
.
Păstrarea acestor datini de Crăciun este o mărturie vie a faptului că avem o conştiinţă a neamului din care facem parte. Ele  exprimă înţelepciunea populară a acestui neam, sunt esenţele bogăţiei noastre spirituale.
.
Repertoriul tradițional al obiceiurilor şi tradițiilor româneşti cuprinde pe lângă colindele propriu-zise – cântece de stea, vicleimul, pluguşorul, sorcova, vasilica, jocuri cu măşti, teatrul popular, dansuri (căluţii, căluşerii) – şi o seamă de datini, practici, superstiții, ziceri, sfaturi cu originea în credinţe şi mituri străvechi sau creştine.
.
Consecvent celor propuse prin rezoluţia adoptată la Adunarea de reconstituire din 26 septembrie 2014, Asociatiunea culturala ASTRA,Despărţământul ASTRA Carei  doreşte să aducă la lumină datini şi obiceiuri locale,din toate satele înconjurătoare dar şi din alte zone ale judeţului şi să le redea în faţa careienilor în cadrul unui Festival de Datini şi obiceiuri de Crăciun, prima ediţie.
.
Adresăm o invitație pe această cale, tuturor urătorilor, colindătorilor sau altor formaţii de amatori sau profesioniste de a se înscrie la această manifestare şi de a ne bucura împreuna de apropierea Praznicului Naşterii Domnului.
Sunt aşteptați copii, tineri şi mai puţin tineri, doritori de a ne face părtaşi la adevăratele comori ale neamului nostru, păstrate cu sfinţenie de-a lungul istoriei noastre milenare.
Festivalul va avea loc în colaborare cu Direcţia de Cultură Carei, în data de 21 decembrie 2014, la castelul Károlyi,  după-masa, la o oră stabilită în funcţie de numărul participanţilor înscrişi până la data de 18 decembrie 2014.
.
Pentru înscrieri, sunați la  0745 632 939 sau puteţi trimite un mesaj la adresa astracarei@yahoo.com sau culturacarei@yahoo.com
.
Despărţământul ASTRA Carei și Direcţia de Cultură Carei
.

comentarii

de FELICITARI la 9 decembrie 2014 - 11:24

Felicitari ASTRA CAREI -speram sa fie cat mai multi participanti.Sa ne bucuma impreuna de traditiile frumoase ale poporului roman,cu ocazia Nasterii Mantuitorului.

Lasati un comentariu