Povestea lui Moş Nicolae in tradiţii şi credinţe româneşti

• publicat la: 5 decembrie 2010
Povestea lui Moş Nicolae in tradiţii şi credinţe româneşti

Legende misterioase, poveşti năstruşnice, fapte bune săvârşite din dragoste pentru oameni, tradiţii şi superstiţii, miracole… – sărbătoarea sfântului Nicolae le adună pe toate laolaltă.

Mari sau mici, in faţa sărbătorilor curate şi frumoase, suntem cu toţii nişte copii… Nişte copii ce aşteaptă cu sufletul la gură venirea spectaculoasă a unuia dintre cei mai indrăgiţi moşnegi din lume, moş Nicolae…  Legende misterioase, poveşti năstruşnice, fapte bune săvârşite din dragoste pentru oameni, tradiţii şi superstiţii, miracole… – sărbătoarea sfântului Nicolae le adună pe toate laolaltă. Si in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, se şterg unele dintre ele, se ţes altele noi… Vă invităm să intrăm in atmosfera de sărbătoare şi de bucurie a lunii decembrie. Pentru noi, pentru micuţii noştri – pentru a le incânta imaginatia, haideţi să aruncăm un ochi, preţ de o secundă, in lumea magică a lui Moş Nicolae, descoperindu-i impreună povestea.

Se spune că Moş Nicolae a existat cu adevărat in persoana episcopului din Myra –Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu frică şi cu credinţă neţărmuită in Dumnezeu ce a trăit in secolul al IV-lea.

Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele sau traducându-se prin “biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie instărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit intreaga avuţie celor nevoiaşi. El este cel care a intemeiat mănăstirea Sionului, unde a şi fost  inmormântat.

In tradiţia populară românească, Moş Nicolae este infăţişat pe un cal alb, simbol al purităţii şi al tărâmurilor pline cu zăpadă. Are de asemenea o bogată barbă, albă ca zăpada. Conform unei vechi credinţe populare, când moş Nicoale işi scutură barba, in ziua sa-pe 6 decembrie, peste pământ curg fulgi de nea din cer, aşternându-se zăpada. In popor, se spune că “a intinerit moş Nicolae”. In concepţiile populare arhaice, rolul lui moş Nicolae este acela de a proteja lumea impotriva intunericului, a frigului şi a răului, asigurându-se că soarele nu fuge spre alte tărâmuri. De asemenea, moş Nicolae este protectorul celor aflaţi in nevoie, al văduvelor, al celor plecaţi in război, al celor fără părinţi, al fetelor care vor să se mărite. Moş Nicolae este şi patron peste ape, având harul de a salva de la inec pe cei in necaz dacă este invocat in gând, cu credinţă.

sursa Garbo.ro

Lasati un comentariu