INS: Rata medie a inflaţiei în primele două luni- 0,9 la sută

• publicat la: 10 martie 2010
INS: Rata medie a inflaţiei în primele două luni- 0,9 la sută

Rata medie a inflaţiei în primele două luni ale acestui an s-a situat la 0,9 la sută, faţă de 1,1 la sută în perioada similară din 2009, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

În februarie, inflaţia anuală s-a cifrat la 4,49 la sută, în scădere faţă de nivelul de 5,2 la sută atins în ianuarie. Comparativ cu luna ianuarie s-a înregistrat o creştere de 0,20 la sută.

Preţurile energiei termice, cărţilor, ziarelor şi revistelor şi tarifele la transportul urban au înregistrat, în februarie, cea mai mare creştere comparativ cu luna precedentă, având cea mai mare influenţă asupra creşterii lunare a inflaţiei.

Banca Naţională a României a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 de la 2,6 la sută la 3,5 la sută şi estimează pentru 2011 o rată a inflaţiei de 2,7 la sută, unul dintre motivele care au influenţat prognoza fiind creşterea accizelor la tutun. Contribuţia inflaţionistă a componentelor IPC (indicele preţurile de consum) arată un impact de 6,5 la sută la produsele din tutun, 4,5 la sută la combustibili, 3,5 la sută la legume, fructe şi ouă şi 1,5 la sută la preţurile administrate.

(Sursa: AGERPRES)

Lasati un comentariu