Pelerinajul Anual dela Cimitirul săracilor

• publicat la: 9 mai 2010
Pelerinajul Anual dela Cimitirul săracilor

Ieri, 8 mai , a avut loc Pelerinajul Anual Naţional de la Cimitirul săracilor din Sighetul-Marmatiei.

Procesiunea a pornit din faţa Memorialului Durerii- renumita şi temuta inchisoare Sighet, şi s-a indreptat spre Cimitirul săracilor unde au fost ingropaţi preoţi greco-catolici care nu au vrut să renunţe la religia lor,dintre care amintim pe episcopii Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu şi Anton Durcovici.

De mai mulţi ani, in a doua duminică din luna mai se organizează un pelerinaj la Sighet, in memoria celor care nu au renunţat la credinţa lor chiar dacă acest fapt i-a costat viaţa.

In curtea cimitirului s-au adunat peste 3.000 de persoane venite din toată Transilvania precum şi din Moldova.

Din Carei au participat 15 persoane impreună cu preoţii de la Parohia Sf.Anton.

Liturghia a fost oficiată de un sobor de preoţi, printre care s-a aflat Eminenţa sa Cardinalul Leonardo Sandri,Prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale,Excelenţa sa Arhiepiscop Francisco Javier Lozano, Nunţiu Apostolic, ambasador al Vaticanului la Bucureşti , Preafericitul Lucian Mureşan,Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite şi episcopi greco-catolici .

Protopopiatul greco-catolic de Sighet s-a remarcat prin buna organizare şi prin tradiţionala ospitalitate maramureşeană , oferind, la final,  tuturor pelerinilor, sarmale, pâine de mălai  şi prăjituri.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu