PROTEJAŢI-VĂ CORPUL ! România se află sub un indice mare de radiaţii

• publicat la: 23 iulie 2010
PROTEJAŢI-VĂ CORPUL ! România se află sub un indice mare de radiaţii

România se confruntă în această perioadă cu un nivel ridicat al radiaţiilor ultraviolete. Reprezentat pe hartă prin culoarea portocalie, indicele de radiaţie utravioletă este cuprins între 6 şi 8, valoarea maximă posibilă fiind 11. Culoarea nu este însă alarmantă pentru populaţie, atrag atenţia meteorologii. Ea indică numai nivelul indicelui radiaţiei, şi nu este o avertizare de pericol.

Indicele radiaţiei ultraviolete, razele UV, aşa cum sunt ele cunoscute de populaţie, variază în aceste zile între 6 şi 8, dintr-un maxim de 11.

„Între 6 şi 8 este o valoare normală pe timp de vară. România se află la aceste valori încă din luna iunie”, a explicat meteorologul ANM, Laura Dima.

De exemplu, cele mai mari valori înregistrate joi, 22 iulie 2010, au fost în zona litoralului. Indicele radiaţiei ultraviolete a atins valoarea de 7,9 în Mangalia şi 7,8 în Constanţa, apropiindu-se astfel de o valoare mare. În restul localităţilor, indicele a variat între 6,7 şi 7,5.

Aceste valori sunt reprezentate pe harta ANM prin culoarea portocalie. Însă meteorologii atrag atenţia că nu trebuie să ne sperie. Culoarea cu care este reprezentat indicele radiaţiei este stabilită de Uniunea Europeană pentru a fi aceeaşi în toate ţările.

Astfel, există cinci culori distincte care reprezintă valoarea radiaţiilor. Verde reprezină cea mai mică valoare, între 0 şi 3, galbenul indică un nivel moderat al radiaţiei, între 3 şi 6, iar portocaliul, culoarea predominată în această perioadă în România indică valori mari ale radiaţiei, între 6 şi 8.

Nivelurile foarte mari şi extreme ale indicelui radiaţiei sunt reprezentate pe hartă cu roşu, pentru valorile între 8 şi 10 şi cu violet pentru valorile între 10 şi 11.

Indicele UV indică relativ gradul de risc prin expunerea la radiaţia ultravioletă. Cu cât este mai mare valoarea indicelui cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor.

Expunerea prelungită la soare favorizează apariţia negilor, a pistruilor şi a petelor maronii
Organismul uman reacţionează imediat la radiaţii. În primă fază, pielea se bronzează, iar cu cât expunerea este mai mare sau intensitatea radiaţiilor este prea mare, pielea nu mai face faţă şi „se arde”.

În timp, pielea îşi găseşte şi alte modalităţi de a se adapta: stratul superficial se întăreşte, ceea ce împiedică radiaţiile UV să intre în piele. Chiar dacă astfel e mai protejată, pielea îngroşată şi uscată de soare are şi ea neplăcerile ei: ridurile apar mult mai repede şi îşi pierde din elasticitate.

Cu cât este mai deschisă la culoare, cu atât pielea este mai sensibilă în faţa radiaţiilor. Expunerea prelungită la radiaţii UV produce schimbări şi la nivelul celulelor: astfel apar pistruii, aluniţele şi petele maronii.

Cel mai de temut efect al radiaţiilor ultraviolete este cancerul de piele. Acesta apare însă în timp, după o expunere prelungită.

Medicii ne sfătuiesc să ne protejăm pielea de radiaţii

În ceea ce priveşte protecţia împotriva radiaţiilor, medicii atrag atenţia că hainele normale nu oferă o protecţie prea mare, de aceea este obligatoriu să folosim cremă cu Factor de Protecţie Solară chiar şi dacă nu mergem la plajă, însă stăm mai mult timp în soare îmbrăcaţi.

Ce trebuie să conţină crema cu FPS

Medicii recomandă aplicarea unui ser antioxidant după demachierea tenului sau duşul de dimineaţă, apoi aplicarea hidratării corespunzătoare şi protecţie solară. În acest fel vom avea un tratament corector împreună cu o protecţie de 96-97% eficientă împotriva razelor soarelui.

Pentru a fi siguri că nu există riscul apariţiei unor iritaţii sau a unor boli de piele, încercaţi să folosiţi creme cu protecţie fizică: oxid de zinc sau oxid de titan, întrucât aceste substanţe nu irită şi sunt foarte sigure.

Cu toate că medicii ne sfătuiesc să ne protejăm împotriva razelor ultraviolete, turiştii de pe litoral uită şă-şi mai facă griji pentru sănătate, bucurându-se din plin de vremea bună. Nivelul alarmant al radiaţiilor ultraviolete din aceste zile nu îi îngrijorează deloc.

 ziare.ro

Lasati un comentariu