Epidemie de rujeolă

• publicat la: 21 September 2016
Epidemie de rujeolă

Ministerul Sănătății (MS) anunță că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, însă se așteaptă confirmarea finală.

“Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces”, se arată într-un comunicat al instituției.

În acest context, Ministerul Sănătății condamnă “în cei mai duri termeni” campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, avertizând că rezultatele acestora se traduc în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.

MS susține totodată că în România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

“Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an”, se mai menționează în comunicat.

Conform Ministerului Sănătății, distribuția cazurilor pe zone este următoarea: la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Cluj — 219 cazuri, în județul Mureș — 145 de cazuri, în județul Arad — 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub un an, în județul Timiș — 71 de cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an. În judetul Satu Mare nu sunt semnalate cazuri.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu