Toate locuinţele din România trebuie asigurate obligatoriu începând cu 15 iulie

• publicat la: 21 iulie 2010
Toate locuinţele din România trebuie asigurate obligatoriu începând cu 15 iulie

Până pe 15 ianuarie 2011, fiecare dintre noi  va trebui să-şi încheie o asigurare obligatorie pentru locuinţe care acoperă riscuri precum cutremur, inundaţii sau alunecări de teren.

Despre asigurarea locuinţelor ne-a vorbit mai pe larg domnul inspector coordonator Viorel Farcău de la ASIROM Satu Mare, reprezentanţa Carei.

Potrivit celor declarate pentru www.buletindecarei.ro , proprietarii de locuinţe vor trebui să scoată din buzunar  10 euro sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construit imobilul.

În caz de dezastru, un asigurat va primi 10 mii de euro, dacă are casă din vălătuci, chirpici sau paiantă şi 20 de mii de euro, în cazul unui apartament sau al unei case din lemn, beton sau cărămidă. Cei care au locuinţe cu valori care depăşesc aceste sume sunt sfătuiţi să-şi facă suplimentar şi o asigurare facultativă.

Dintre toate companiile de asigurări care sunt pe piaţă numai 13 sunt acţionare la PAID(Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale ). Este vorba de Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum.

De la început, asiguratorii au afirmat că această poliţă este destinată în special zonelor rurale din România care se confruntă cu calamităţi naturale.

Din acest motiv, poliţa nu acoperă decât trei riscuri mari: inundaţiile, cutremurul şi alunecările de teren. Proprietarii de case care au deja o asigurare facultativă au un interval de timp de un an în care trebuie să-şi facă şi această poliţă obligatorie.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor, în condiţiile prevăzute de lege, constituie o contravenţie, şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Aplicarea sancţiunilor se va face de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de către aceştia.

La nivel local , mai putin de  20%  din careieni deţin o poliţă de asigurare, cea  mai frecventă  cauză pentru acest procent redus  fiind lipsa fondurilor financiare.

Se estimează să se asigure în jur de 10% din locuinte în primele 6 luni, la nivel national  fiind 8,3 milioane de locuinţe.

Andrada Vasile

comentarii

de toth zoltan la 24 iulie 2010 - 08:37

pt ce ati sters commentul doamnei? macar a anuntat unde sa ne facem politele

de Cuc Ramona la 9 august 2010 - 23:52

Sunteti de groazaa..!! va plateste bine ASIROMUL? Nu trebe sa mai manace si altii o paine?

de Cuc Ramona la 9 august 2010 - 23:53

eu doar spuneam motivele ptr care nu se inghesuie lumea!!

de Cuc Ramona la 9 august 2010 - 23:54

Si eu pot vorbi si mai pe larg..

de Cuc Ramona la 9 august 2010 - 23:58

Si daca ziceti ca nu sunt fonduri..nu va mai mirati ca nu se asigura lumea..!!

Lasati un comentariu