Statul cere CAS pentru minutele vorbite la telefon

• publicat la: 7 septembrie 2010
Statul cere CAS pentru minutele vorbite la telefon

Proiectul de ordonanţă de modificare a codului Fiscal nu se referă doar la creşterea contribuţiilor pentru veniturile independente, ci include în baza de calcul a CAS şi unele avantaje pe care angajaţii cu contract de muncă le primesc de la angajator. Ultimul trebuie să-şi bată capul cu diferenţierea între uzul unui bun în interes personal şi cel în interesul serviciului.

Avantajele pe care le primesc persoanele care au venituri din activităţi dependente (angajaţi cu carte de muncă, de exemplu) vor fi incluse şi ele în baza de calcul a CAS, potrivit proiectului de act normativ emis de foştii miniştri ai Finanţelor şi Muncii, Vlădescu şi Şeitan. Problema apare când se face delimitarea lor, care va da bătăi de cap angajatorilor: de exemplu, angajatorul va trebui să plătească CAS pentru minutele vorbite de angajat la telefon în interes personal. Actul se află încă în dezbatere publică.

Iată câteva exemple de astfel de avantaje, care vor intra în baza de calcul a CAS:

– utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţă dus-întors de la domiciliu la locul de muncă.
– abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, în scop personal
– permise de călătorie pe orice mijloace de transport, folosite în scopul personal.

Angajatorii vor fi scutiţi de aceste calcule doar în cazul angajaţilor cărora le oferă salarii foarte mari, dat fiind că venitul maxim (baza lunară de calcul) pentru care se cer contribuţii este de cinci salarii medii brute pe economie.

Solicitat de money.ro să comenteze situaţia, Dan Scwartz, consultant fiscal ne-a declarat că prevederea nu este nouă: “Codul Fiscal a introdus printre avantajele în natură dreptul de a folosi aceste bunuri în interes personal şi, dacă ele se acordă, trebuie impozitate”. El ne-a mai spus că angajatorul trebuie să facă diferenţa între ce este folosit în interesul afacerii şi ce foloseşte angajatul în interes personal şi a admis că aceste diferenţieri sunt greu de făcut de angajator.

ziare.ro

comentarii

de charlye22 la 8 septembrie 2010 - 08:48

eeeeeei… acusi ce a mai ramas…
vom ajunge sa platim si pentru aer…

Lasati un comentariu