Ziua Internaţională a FRANCOFONIEI sărbătorită la Şcoala Vasile Lucaciu

• publicat la: 22 martie 2011
Ziua Internaţională  a  FRANCOFONIEI sărbătorită la Şcoala Vasile Lucaciu

Este o tradiţie a Şcolii cu clasele I-VIII ,, Vasile Lucaciu” Carei  sărbătorirea zilei de 20 martie, ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FRANCOFONIEI.

În acest an, ziua francofoniei este dedicată tineretului.

Ce este francofonia? Termenul a fost inventat de geograful francez Onesime Reclus în anul 1880. Cuvântul a fost definit ca un ansamblu de persoane şi ţări care utilizează limba franceză în diverse domenii. În accepţia geografului francez, Francofonia cuprindea atât o dimensiune linvistică cât şi geografică, desemnând ansamblul teritoriilor unde se vorbea limba franceză. La aceasta se mai adaugă simbolul limbii în calitatea de port-drapel al idealurilor Revoluţiei franceze – libertate, fraternitate, egalitate, al solidarităţii umane şi al schimburilor culturale.

La 20 martie 1970 s-a înfiinţat Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică cu sediul la Paris, organizaţie inerguvernamentală numită ulterior Organizaţia Internaţională de la Francophonie ( Organisation Internationale de la Francophonie).

În prezent OIF este formată din 75 de ţări membre şi 19 ţări observatoare. Secretarul general este Abdou Diouf.

România este ţară membră în OIF din anul 1991.

Francofonia nu este numai  ansamblul persoanelor de pe mapamond care au în comun folosirea limbii franceze, ea este în prezent o comunitate internaţională care promovează valorile esenţiale ale umanităţii : pace, înţelegere şi toleranţă. Francofonia înseamnă să aparţi aceleiaşi comunităţi şi să-i împărtăşeşti valorile culturale, ştiinţifice şi economice. Ea are patru mari obiective:

– promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice,

– promovarea păcii a democraţiei şi a drepturilor omului,

– susţinerea educaţiei, formării, învăţământului şi cercetării,

– dezvoltarea cooperării în serviciul dezvoltării durabile şi a solidarităţii.

În spiritul acestor idealuri, elevii Scolii cu clasele I-VIII ,, Vasile Lucaciu” Carei, îndrumaţi de profesoara de limba franceză Eva Demeter si de profesorul de muzică Belteki Francisc au oferit colegilor un scurt program.

Pentru început,eleva Drimuş Janeta din clasa a VIII-a B a prezentat în limbile franceză şi română importanţa zilei de 20 martie.

Limba şi cultura franceză au fost omagiate prin interpretarea la pian a unor piese muzicale  de Achille-Claude Debussy,de talentatul elev din clasa a VIII a C Beiland Arnold, poezia ,, Dejeuner du matin”de Jacques Prevert prezentată  într-o concepţie deosebită de elevii clasei a VIII a B , Coneac Alexandra, Zaharie Iulia, Dragos Alexandra şi Şiman Claudian, cântece în limba franceză  prezentate de elevii claselor a VIII a B, a VII a A şi a VI a B precum şi muzică uşoară  interpretată de Plugaru Andrea din clasa a VIII a B.

O parte dintre aceste piese  muzicale sunt cunoscute elevilor de anul trecut când le-au interpretat sub îndrumarea  profesorului  Lazăr Octavian.

sursa  Sc.Vasile Lucaciu

comentarii

de cititor la 24 martie 2011 - 06:26

sunteti buni,ce mai.Bravo voua!

Lasati un comentariu