Creaturi misterioase, găsite in Groapa Marianelor

• publicat la: 22 octombrie 2011
Creaturi misterioase, găsite in Groapa Marianelor

O nouă formă de viaţă a fost descoperită de cercetători in Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafata planetei noastre.

Cercetătorii au avut surpriza să găsească acolo amibe uriaşe, scrie Fox News. Aceste fiinţe marine au fost denumite „xenofiofore”, ele fiind adaptate mediului vitreg, aflat la peste 11.000 de metri adâncime.

Xenofioforele sunt foarte fragile si nu au fost incă studiate in detaliu, spune Lisa Levin, specialist in domeniu. Ele reprezinta organisme unicelulare, fiind, in acelasi timp, cele mai mari astfel de fiinte vii cunoscute. Fiintele unicelulare descoperite acolo au o marime de peste 10 centimetri.

Rezistente la metale grele

Studiile recente arata ca ele pot capta particule din apa, concentrand in ele cantitati mari de plumb, uraniu si mercur. Astfel, aceste fiinte sunt foarte rezistente la metalele grele.

Sunt adaptate vietii in intuneric, temperaturilor scazute si presiunii foarte mari. Cercetarile au fost facute cu aparate performante, la bordul carora se afla camere video de inalta rezolutie, care pot rezista presiunii foarte mari de la adancimea respectiva.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu