150 de ani de la fondarea ASTRA

• publicat la: 18 noiembrie 2011
150 de ani de la fondarea ASTRA

Vineri, 18 noiembrie 2011  a avut loc aniversarea a  150 de ani de la fondarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român. Cu acest prilej, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Satu Mare, Colegiul National Mihai Eminescu şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare au pregătit un amplu program de manifestări cultural artistice. Prima acţiune dedicată acestei aniversări a avut loc la Colegiul Naţional Eminescu, prin dezvelirea bustului marelui patriot dr. Vasile Lucaciu, cel de-al doilea profesor de limba română de la Gimnaziul Catolic Regesc şi membru al ASTREI.

Bustul a fost realizat in urma donaţiei familiei Dr Cornel Palfi, fiind sculptat de Radu Ciobanu. La eveniment au participat şi colegiile partenere ale Colegiului National Mihai Eminescu Satu Mare, anume Colegiul Gheorghe Sincai Baia Mare şi Colegiul Silvania Zalău.

Bustul a fost dezvelit de către initiatorul evenimetului, de trei elevii olimpici ai colegiului şi directorul acesteia, fiind sfintit de către un sobor de preoţi greco-catolici şi  ortodox, in frunte cu părinţii protopopi Ovidiu Roman, respectiv Ioan Socolan.

Manifestarea s-a bucurat de un public foarte numeros, alcătuit din reprezentatii Consiliului Judeţean, Primăriei, Bibliotecii Judeţene, Muzeului Judeţean, sefii institutiilor publice locale, foste şi prezente cadre profesorale dar şi elevii.

Au vorbit despre eveniment şi despre personalitatea marelui om de cultură Dr. Vasile Lucaciu prefectul Radu Giurcă, părintele protopop greco-catolic Ovidiu Roman, senatorul Valer Marian, deputatul Viorel Buda, Gavril Ardelean prorector al Univesităţii de Vest Vasile Goldis, filiala Satu Mare, profesor Dr. Vasile Vesa. Incepând cu ora 12.00, la Filarmonica Dinu Lipatti au avut loc mai multe momente menite să evoce personalitatea Dr. Vasile Luciaciu.

Seria evenimentelor a inceput cu un vernisaj al expozitiei de documente privind activitatea ASTREI şi a dr. Vasile Lucaciu. Evenimentul a continuat cu conferinta „Antecedente culturale ale ASTREI in Nord-Vestul Transilvaniei” susţinută de academicianul Ioan Aurel Pop, şi lansarea cărţii „Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Română si Cultura Poporului Român in nord-vestul României. Documente (1862-1947)”. Au fost oferite diplome jubiliare si un frumos spectacolul cultural – artistic a incheiat ziua de astăzi. Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, Corul Medieşana din Medieşu Aurit, Corala preoţilor ortodocşi din Episcopia Maramureşului si Sătmarului si Corul Solemnis  al Bisericii Naşterea Maicii Domnului din Carpati II, condus de profesoara Maria Chiş au susţinut un concert excepţional.

sursa tv1sm

comentarii

de oana la 19 noiembrie 2011 - 06:03

Din pacate, pe parcursul intregului Simpozion desfasurat la Filarmonica Dinu Lipatti , nici unul dintre cei prezenti nu a mentionat apartenenta la cultul greco catolic al preotului Vasile Lucaciu! Nici cadrele universitare , nici autorii cartii lansate, nimeni nu a avut curajul acestei marturisiri de parca ar fi fost vorba de a marturisi contagiunea cu o boala, sau de a vorbi despre ceva stanjenitor!Pe cine stanjeneste Biserica greco catolica? Pe cei care i-au furat lacasurile? Pe fostii comunistii , actuali lideri pretinsi democrati care nu reusesc sa depaseasca vechile obiceiuri ? Cu astfel de manifestari noua generatie va crede cu hotarare ca Vasile Lucaciu a fost un mare preot ortodox care nu a avut nimic in comun cu biserica greco-catolica!

de ardelean la 19 noiembrie 2011 - 07:57

Tragic este ca la aceasta dezinformare prin omisiune contribuie si presa care nu uita sa enumere toate personalitatile politice ale momentului,cu toate functiile ce le detin dar NU MENTIONEAZA nimic despre Vasile lucaciu,acesta fiind pomenit doar cu numele.La fel si in cazul lui Petru Bran.Niciunul din cei prezenti nu a mentionat ca Vasile Lucaciu a fost preot greco-catolic,la fel ca si Petru Bran.Toti incearca sa se infrupte din averea acestui cult pe care l-au jefuit si continua sa il jefuiasca prin refuzul de a le retroceda ceea ce le-a apartinut!Dumnezeu sa ii vada pe toti dupa faptele si actiunile lor !

de adam la 19 noiembrie 2011 - 22:29

? Apartenenta lui Vasile Lucaciu la cultul greco-catolic este de notorietate! Nu este nevoie de curaj ca sa spui acest adevar elementar.

de oana la 20 noiembrie 2011 - 06:35

Dar daca pe parcursul unui simpozion de tinuta academica , care s-a derulat timp de doua ore, nu il afirma nimeni, atunci unde este curajul? Preotii si episcopii greco catolici, oameni de cultura si fauritori de istorie au fost scosi din manualele de istorie si de limba romana, iar acum se umbla la memoria colectiva care se doreste a fi rastalmacita!

de adam la 20 noiembrie 2011 - 11:22

Nici nu e nevoie sa fie repetat obsesiv. Cat priveste manualele de istorie si de limba romana, cine este de vina ca a fost abia mentionat Mihai Viteazu, dar i s-a acordat mai mult spatiu Andreei Esca?
Oricum, conspiratia pe care o intuiti, merge mult mai profund spre distrugerea esentei romanismului, care, pe langa greco-catolicism, este mai ales (respectand proportiile confesionale) ortodox.

de oana la 20 noiembrie 2011 - 13:05

Este adevarat ce spuneti despre intentia de distrugere a esentei romanismului! Dar, in egala masura, vina ne apartine tuturor celor care nu ne implicam, indiferenta este la fel de periculoasa ca si reactia negativa! Vreau sa spun ca liderii nostrii , cei politici si de alta natura , sau chiar noi toti, nu acordam atentia cuvenita acestui subiect, doar ne trezim ca copii nostrii nu isi mai cunosc radacinile! Tocmai de aceea sunt atat de importante evenimentele locale, ele au rezonanta si raman sentimental in memoria noastra, si astfel mai pot repara cate ceva!

de youyou la 20 noiembrie 2011 - 15:42

maci!!!!!!!!!!!!!!!!!

de adam la 20 noiembrie 2011 - 18:45

totusi, sa nu ajungem sa blamam victimele! Adica neimplicarea unora justifica actiunile ilegale, irationale si antinationale ale altora? Pai atunci sa ne ucida pe toti cei neimplicati, sa ramana numai implicatii? E o solutie….

de eva la 20 noiembrie 2011 - 20:09

sa intelegem ca adam este neimplicat si il macina mustrarile de constiinta?

de adam la 21 noiembrie 2011 - 06:19

eva, logica ta este sub nivelul criticii! daca nu intelegi exact ceea ce citesti, las-o altora

de eva la 21 noiembrie 2011 - 06:24

e bun marul adame?

de adam la 22 noiembrie 2011 - 10:19

e eva roasa de curiozitate? Atunci hai sa-ti spun in ce consta eroarea : in faptul ca implicarea e socotita panaceu, solutia pentru orice problema. Or, aceasta e doar o conceptie unilateralizanta si simplificatoare, reductionista. Da, de acord ca implicarea poate contribui la rezolvarea unor problemele, insa este o conditie (de multe ori) necesara dar nu si suficienta. Si sa exageram putin, pentru a observa mai bine eroarea: oricat de mult te implici intr-o operatie pe cord, daca nu esti si specialist, implicarea ta este inutila sau chiar daunatoare. Desigur, sunt si situatii in care esti si specialist, nu numai implicat, dar pacientul tot moare.
Ca urmare a faptului ca implicarea nu poate fi singura solutie, nu am motive pentru mustrarile de constiinta. Mai ales ca, uneori, implicarea aminteste izbitor de hei-rupismul anilor ` 50. Deci, lasati-o mai moale cu sfaturile de pe pretinse pozitii de atotstiutor, unica eva!

de eva la 22 noiembrie 2011 - 13:48

Stiam ca nu esti chiar pierdut daca recunosti ca sunt unica!Cu putina bunavointa vei vedea ca lumea asta nu este facuta numai din doctori sau din cei care gandesc …doftoriceste,mai suntem si altii pe acest pamant si te asigur ca proportia nu e deloc neglijabila.Stiu ca te macina ceva ca altfel nu te justifici mereu sau sa inteleg ca nu ai savurat marul?Sa ai sanatate si o viata linistita!

de adam la 23 noiembrie 2011 - 06:37

nu e nevoie de bunavointa pentru a vedea ca lumea nu e facuta numai din doctori. putin spirit de observatie si realism sunt suficiente

de ing.Duda Gavril la 4 decembrie 2012 - 17:26

Ocultarea adevarului istoric – privitor la aportul Bisericii Romane Unite la actiunea dusa in istorie de unire a Transilvaniei cu patria mama, Romania, a fost o practica uzuala a regimului comunist – in tandem cu ortodoxia bolsevizata in perioada anilor 1948 – 1989; Dar este regretabil ca dupa decembrie 1989, aceasta minciuna propagandistica a fost preluata cu zgomot si insistenta si mai mare incepand din anul 1990 de catre ortodoxia din Romania la care se alatura politicienii de extractie bolsevica ai PSD,PDL, ultimii fiind beneficiarii urnelor de vot de la toate scrutinurile electorale.Sa luam numai tabloul serbarilor sacre de la 1 Decembrie 1918, unde an de an, incepand din 1990 si pana azi, s-a diminuat treptat, pana la total, reliefarea evenimentelor de atunci, cand a tronal Gheorghe Pop de Basesti, Marea adunare de la Alba Iulia, Dr Iuliu Hossu episcopul de Cluj-Gherla a BRU citind declaratia de Unire cu Tara, in timp ce Miron Cristea statea ,invelit cu o tundra, in grupul de muritori de rand; si ar trebuie sa se stie de ce, Mangra,mitropolitul ortodoxa al Sibiului, punandu-si capat prin spanzurare intr-un hotel din Budapesta si-a spalat pacatele pentru actul de tradare comis prin presa si in comunicate oficiale, cand : „ablestemat armata Regatului Romaniei care ar atenta la ocuparea Transilvaniei cu o populatie ce se simte ca in sanul lui Avram sub sceptrul Imperiului Austro-Ungar””Multe ar fi de spus, la actiunea de ocultare din partea ortodoxiei panslaviste din Romania in tandem cu politicienii zilei.In acest fel au atacat si PNT-ul, aceleasi forte satanice, dupa anul 1990 si pana la dizolvarea completa.

Lasati un comentariu