Întâlnirea anuală a AGRU

• publicat la: 29 mai 2012
Întâlnirea anuală a AGRU

In perioada 25-26 Mai 2012  a avut loc la Oradea Întâlnirea anuală a reprezentanților  Adunării generale AGRU. La această reuniune au participat  delegați din Comitetele directoare ale Eparhiilor de Cluj-Gherla, Lugoj, Oradea și Maramureș, delegați din  Comitetul director al AGRU București, doi membri ai AGRU arhieparhial de Alba Iulia și Făgăraș precum și Asistentul spiritual național și Asistenții spirituali ai AGRU din Eparhiile de Cluj-Gherla, Oradea si Maramureș. AGRU reprezintă Asociaţia Generală a Românilor Uniţi Greco-Catolici.

Întâlnirea, care a avut ca temă De la mărturie la misiune, cu motto-ul : Vă rog să fiţi statornici în credinţa voastră până la capătul vieţii voastre” (Pastorala de Paşti a PS Dr.Valeriu Traian Frențiu, 1928), a fost găzduită de Seminarul Major Greco-Catolic din Oradea, iar lucrările s-au desfășurat  în Aula Magna a aceleiași instituții.

Programul a început în după-amiaza zilei de vineri, 25 mai, cu Sf. Liturghie la Catedrala episcopala “Sf.Nicolae” din Oradea.  Dupa Adorația euharistica s-a vizitat Catedrala, explicațiile despre istoricul acesteia fiind date de catre pr.Vicar general Florian Gui si de catre ipodiaconul Marius Păcală. A urmat un moment de rugăciune în cripta Catedralei  și vizitarea Liceului Greco-catolic “Iuliu Maniu” din localitate. In continuare a avut loc prima sesiune plenară la care participanții au avut bucuria de a-l avea in mijlocul lor pe PS dr. Virgil Bercea, Episcopul eparhial de Oradea, care le-a vorbit despre semnificația mărturiei și a misiunii în societatea de astăzi. Reprezentanții AGRU au fost salutați  cu multă căldură și de  d-ra Oana Tuduce (Președinta ACRO) și de pr. Paul Popa, responsabilul Biroului pastoral al Eparhiei de Oradea. Un alt moment important a fost prezentarea pe care pr. dr.Mihai Tegzeș (resposabilul cu pastorația familiilor din Eparhia de Oradea)  a ultimelor cărți traduse de dânsul, cărți utile în cateheza din parohii. La sfârșitul serii s-au centralizat propunerile pentru calendarul de activități pentru anul asociativ 2012-2013, Anul credinței în întreaga Biserică Catolică.

Ziua de sâmbătă, 26 mai, a început cu un cuvânt al Președintelui AGRU, dr. Alin Tat, și cu o meditație a Asistentului spiritual național, pr. dr. Coriolan C. Muresan. A urmat un moment emoționant al evocării de către d-na prof. Otilia Bălaș (președinta de onoare a “Reuniunii mariane” din Eparhia de Oradea) a personalității Episcopului martir dr. Valeriu Traian Frențiu. In continuare s-a prezentat “Fișa unei activități AGRU” (care va fi de acum înainte modelul organizării activităților la nivel național și eparhial și va putea fi adaptată și la nivel parohial), realizată ținând cont de stilul și de modelul Acțiunii Catolice din România. S-a luat în discuție calendarul pentru viitorul An asociativ ținându-se cont de propunerile participanților.

Reprezentanții AGRU  au participat în aceiași zi la  Sfânta Liturghie  de la ora 11.00 pontificată de PS dr. Virgil Bercea, Episcopul eparhial de Oradea, în biserica “Tuturor Sfinților” din cartierul Iosia, cu ocazia Intâlnirii eparhiale a copiilor de la Oradea. Agriștii au dorit sa le ofere copiilor și câte un mic cadou simbolic.

La reluarea lucrărilor, participanții s-au bucurat din nou de prezența în mijlocul lor a  PS Episcop dr. Virgil Bercea. Au fost dezbătute  următoarele puncte:  participarea membrilor AGRU la al doilea modul al cursului de formare organizat de ACRO sectorul adulți, situația organizării AGRU la nivelul eparhiilor și numărul relativ mic de parohii în care AGRU este cu adevărat funcțional, situația AGRU arhieparhial, organizarea Comitetului director național la Bucuresti în luna septembrie.

Următoarea acțiune din calendarul AGRU  național va avea loc la București, cu ocazia Comitetului director, în zilele de 28-29 septembrie 2012.

Alin Tat

Președinte AGRU

Lasati un comentariu