Președintele PNL, Crin Antonescu: ”naționalismul nu înseamnă îngustime, obscurantism, izolare”

• publicat la: 19 mai 2012
Președintele PNL, Crin Antonescu: ”naționalismul nu înseamnă îngustime, obscurantism, izolare”

Prezent la Târgu-Mureș, cu ocazia lansării candidaților USL în cursa pentru conducerea administrației locale mureșene, președintele PNL a vorbit despre ce-și propune alianța politică din care face parte la alegerile de luna viitoare.

Acesta a declarat că ”Uniunea Social Liberală nu mai este o idee în mintea, în sufletul a trei-cinci-zece oameni, ci este opțiunea politică a majorității românilor. Astăzi pot spune că Uniunea Social Liberală există în toate județele țării, ba poate că în toate localitățile țării, chiar dacă nu au ca la Mureș liste comune. Astăzi pot spune că liberali pe de-o parte, social-democrați pe de alta, nu știu dacă suntem mai buni sau mai răi decât eram, dar avem o experiență majoră în plus”.

Crin Antonescu a trecut apoi la problemele de ordin local ale Mureșului. ”Am fost la Târgu-Mureș nu demult. Eram în opoziție încă pe de-a-ntregul, pentru că parțial suntem și acum încă în opoziție, și am venit aici chemat de colegul, de prietenul meu Ciprian Dobre […] am fost mai uniți ca niciodată în apărarea unor valori ale dumneavoastră, ca și ale noastre, am dat jos un guvern, pornind de aici, pornind de la UMF, pornind de la comunitatea  românească din Târgu-Mureș și din Transilvania. Și pentru asta îl felicit încă o dată pe Ciprian Dobre, vă felicit pe dumneavoastră și vă mulțumesc tuturor!”.

Apoi au urmat câteva cuvinte referitoare la acuzațiile care i se aduc, conform cărora președintele PNL-ului este naționalist. ”Aș spune un singur lucru în legătură cu o acuzație caraghioasă care mi se tot aduce, și anume acuzația de naționalism. Nu pot să-i iau în serios atunci când ei mă acuză pe mine de naționalism. Ei știu foarte bine că eu, ca și toți parlamentarii și toți liderii de până acum ai Partidului Național Liberal suntem oameni care am făcut tot ce ne-a stat în putință și tot ceea ce era corect să facem pentru respectarea pluralismului, a identității culturale, a identității istorice, a identității lingvistice, pentru drepturile minorităților maghiari, ca și de altfel de celelalte feluri în această țară. Eu însă nu resping o asemenea acuzație și spun foarte clar, cum am spus și la Congresul pe care l-am avut toate cele trei partide, împreună, de curând: Da, sunt naționalist și trebuie să fim naționaliști!

Atâta vreme cât știm foarte bine și am dovedit că naționalismul nu înseamnă negarea identității și drepturilor oricărei minorități. Știm asta și am dovedit asta. Atâta vreme cât știm și am dovedit că naționalismul despre care vorbim nu înseamnă îngustime, obscurantism, izolare. Atâta vreme cât știm și am dovedit că asta nu înseamnă că ne credem buricul pământului, că nu ne cunoaștem păcatele, pe ale noastre, ca și pe ale altora.

Sunt naționalist și cred că trebuie să fim naționaliști atâta cât să înțelegem că nu pot recunoaște și apăra identitatea altuia dacă nu mi-o cunosc și nu mi-o apăr pe a mea. Atâta vreme cât înțeleg că nu pot apăra dreptul la limba maternă sau la identitate culturală al altuia, atâta vreme cât nu îmi apăr limba mea, limba oficială a acestui stat, singura limbă oficială a acestui stat. Atâta vreme cât înțelegem și putem dovedi că există majorități și minorități, că o minoritate nu-i cu nimic mai prejos decât o majoritate, că din rândurile minorităților s-au ridicat întotdeauna, în toate epocile și din toate minoritățile, oameni extraordinari și oameni care și-au servit cu cinste, cu onoare țara în care trăiau și în care ei erau minoritari.

În același timp, nu avem cum să dăm un destin acestei țări, cu români, cu unguri, cu orice minoritate vreți dumneavoastră, împreună, în respect reciproc și în respect de identitate, câtă vreme nu înțelegem că totuși această țară înseamnă și o națiune, că această națiune este națiunea română și că această națiune are interese, are valori și are orizont care trebuie slujite și apărate de conducătorii ei de orice naționalitate. Acesta este, simplu, tot naționalismul meu, nimic mai mult, dar nimic mai puțin. Și nu din naționalism o spun, dar mă bucur că această moțiune de cenzură, care a dus la o spectaculoasă, la o neașteptată și la o binevenită scurtare a suferinței românilor, a fost generată de modul în care dumneavoastră, în primul rând, cei din partidele noastre politice și din opinia publică de la Târgu Mureș v-ați ridicat pentru apărarea unor valori.

Și pentru ca, sigur, ultimele mele cuvinte să fie dedicate totuși candidaților dumneavoastră, pe care îi respect, îi încurajez, îi felicit pentru că și-au asumat acest rol dificil, sunt onorat să fiu alături de ei. Am să spun că e foarte important pentru Târgu Mureș, cred, faptul că la moțiunea de cenzură, care a dus la înlăturarea guvernului Băsescu, zis Boc sau zis Ungureanu, unul dintre dumneavoastră, și anume Ciprian Dobre, a putut rosti, ca o parafrază istorică peste vremuri, în Parlamentul României, a rostit-o în trei limbi formula Nu, asta nu, niciodată”.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu