Un nou cerc de Teatru

• publicat la: 11 mai 2012
Un nou cerc de Teatru

Un afiş care anunţa începerea unor cursuri de teatru pentru elevi la Castel stârneşte curiozitatea. Cine îl face? Ce va face? Cum va fi? La prima întrebare răspunsul a venit din informaţiile cuprinse de afiş. Pentru a răspunde şi celorlalte întrebări am pătruns pe poarta Thaliei în sala în care se desfăşoară cursurile.

Primul lucru care a surprins a fost numărul mare de copii interesaţi de această activitate culturală. Adrian Ştefănuţi, instructor al cursului, a declarat pentru buletindecarei.ro că sunt înscrişi peste 40 de copii. Numărul mare al acestora precum şi diversitatea  vârstelor, l-a determinat să-i împartă în trei grupe.

Cea mai mică grupă cuprinde clasele a IV-a, a V-a şi a VI-a, cu copii plini de entuziasm şi energie. Acestora „trebuie să le stârneşti mereu curiozitatea, e mai greu să lucrezi cu ei”, spunea Adi Ştefănuţi. I-am întrebat de ce au venit la cursul de teatru, iar răspunsurile au fost neaşteptat de mature. „ Pentru a ne face prieteni şi să învăţăm ceva nou”, spunea Tania Gabor (clasa a VI-a), iar Otilia Horvat , tot din clasa a VI-a, spunea că a venit la teatru să-şi găsească genul de meserie care o prinde”.

Surprinzător, cei din clasele VII-VIII au fost mai timizi, dar răspunsurile lor la aceeaşi întrebare au asemănătoare. Au venit la teatru pentru a încerca o experienţă nouă, pentru a-şi face prieteni noi, să-şi descopere talentele sau înclinaţiile artistice.

Liceenii sunt mult mai deschişi.Claudian Şiman, elev în clasa a IX-a, ne-a declarat că i se „confirmă aşteptările. Este interesant şi captivant”. Claudia Zob l-a completat: „Este o relaxare foarte  frumoasă. Mereu se prelungesc orele de joi după masă. Mergem zâmbind acasă”.  Iordan Chiş a adăugat: „ Aşa ne închipuim şi orele de la şcoală. Lucrurile teoretice să le şi punem în practică”.

Cursurile sunt pline de imaginaţie,atractive şi spontane. Chiar dacă nu toţi vor face cariera in teatru, câştigul constă în atuurile pe care le dobândesc urmând aceste cursuri, aşa cum remarca Adrian Ştefănuţi: „Emoţia îi împiedică să se deschidă, să fie originali. La aceste cursuri văd şi ei că nu au nimic de pierdut. Capătă încredere în ei înşişi şi, indiferent de situaţiile în care vor fi puşi, vor şti să le gestioneze”.

Nicoleta Latis

Lasati un comentariu