Spania este în fierbere

• publicat la: 12 iulie 2012
Spania este în fierbere

Măsurile de austeritate anunţate de Guvernul de la Madrid i-au determinat pe minerii spanioli să vină în capitală pentru a protesta. Între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc confruntări violente.

Sute de mineri spanioli, aflaţi în grevă din luna mai, au venit pe jos din nordul ţării la Madrid. Au plecat, în urmă cu 19 zile, din regiunile Asturias, Castilia şi Leon şi Aragon, au parcurs sute de kilometri pe jos, iar marţi, după ce au ajuns, au mărşăluit pe străzile capitalei cu lămpile frontale şi căştile pe cap, în semn de protest faţă de reducerea cu 63% în acest an a ajutoarelor publice din sectorul minier.

Agitând drapelele regionale, minerii, în haine de lucru, au trecut prin faţa Palatului Moncloa, reşedinţa premierului Mariano Rajoy, strigând „noi suntem mineri, nu terorişti”.

După ce au defilat în cursul nopţii până în Piaţa Puerta del Sol, în centrul oraşului, însoţiţi de mii de madrileni, aceştia au participat, ieri, la o manifestaţie în faţa Ministerului Industriei, la care, potrivit sindicatelor, erau aşteptate 25.000 de persoane. Între mineri şi poliţişti au izbucnit confruntări, după ce un grup de manifestanţi a aruncat cu pietre şi sticle în direcţia membrilor forţelor de ordine. Cel puţin două persoane au fost rănite – un fotograf şi un manifestant – a transmis AFP. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, trei persoane au fost arestate.

Măsuri drastice

Numai că protestele minerilor par să fie în zadar, având în vedere că premierul Mariano Rajoy a anunţat, ieri, în faţa parlamentarilor, că Spania va majora TVA de la 18%, în prezent, la 21% şi va reduce cheltuielile statului, notează „The Guardian”. De asemenea, va creşte taxa pe valoarea adăugată şi pentru transportul public, alimentele procesate şi hoteluri de la 8 la 10%. În schimb, taxa se va menţine de 4% pentru produsele de primă necesitate.

De asemenea, se va elimina deducerea impozitară la cumpărarea de locuinţe, iar indemnizaţiile de şomaj vor fi reduse după şase luni de la 60% din salariul de bază din momentul concedierii la 50% din acesta. Funcţionarii publici vor rămâne fără bonusul de Crăciun, iar numărul consilierilor locali va scădea cu 30%. Premierul Rajoy speră ca toate aceste măsuri să ducă la încasarea la buget a 65 de miliarde de euro până în 2015.  In Spania se află una din cele mai mari comunităţi de români,in jur de 1 milion,din care  aproximativ 45% sunt şomeri.

„Excesele din trecut sunt plătite acum”, a declarat Mariano Rajoy, adăugând că spaniolii nu au trecut niciodată printr-o asemenea recesiune.

Noile măsuri de austeritate vin după ce liderii europeni au prelungit cu un an termenul până la care Spania trebuie să-şi coboare deficitul bugetar sub limita de 3%. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an a fost, de asemenea, modificată de la 5,3% la 6,3%. Anul următor, deficitul bugetar ar trebui adus la 4,5%, iar în 2014, la 2,8%.

Rajoy a avertizat repetat, în timpul discursului său, că problemele ţării nu se vor încheia rapid, ceea ce înseamnă că Spania trebuie să se aştepte în continuare la o perioadă lungă de dificultăţi economice.

Luni, miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns la un acord pentru a susţine băncile spaniole, prin transferul unor fonduri de 30 de miliarde de euro până la sfârşitul acestei luni, parte a planului de recapitalizare a sistemului bancar spaniol cu fonduri de până la 100 de miliarde de euro de la statele zonei euro.

Lasati un comentariu