Poliţia Rutieră pregăteşte schimbări importante pentru şoferi

• publicat la: 17 septembrie 2012
Poliţia Rutieră pregăteşte schimbări importante pentru şoferi

Lucian Diniţă, seful Directiei Rutiere, spune că actiunile politistilor in trafic nu vor mai fi anunţate din timp, cauciucurile de iarnă vor trebui montate imediat ce dă ingheţul, iar conducătorii de mopede vor trebui sa aiba permis.

„Da, de acum incolo vom actiona mai incisiv si fără a mai face publice actiunile noastre. Mai mult decât atât. A venit toamna, se fac vinul, tuica, recoltatul de porumb, grâu. Asta ce inseamnă? Prezenta pe carosabil de cărute, tractoare cu remorci, biciclisti care merg cu baloti de paie pe ei… Perioada urmatoare va fi una de actiuni intense”, a declarat Lucian Dinita intr-un interviu acordat pentru Jurnalul National.

Seful Directiei Rutiere i-a mai atentionat pe soferi ca vor trebui sa aiba la masini cauciucuri de iarna imediat de intervine inghetul, nu neaparat de la 1 noiembrie, cand scrie in legislatie.

„Deci, să fim bine intelesi si să lamurim acest aspect. Cauciucurile de iarnă pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, nu de la 1 noiembrie că asa scrie data. In concluzie, cauciucurile de vară trebuie inlocuite o dată cu inghetul. Nu contează ce luna este”, a precizat acesta.

Pe de alta parte, Lucian Dinita a reamintit ca incepand din 2013 permisele de conducere nu vor mai fi pe subcategorii, doar pe categorii.

„Si atunci pentru fiecare in parte va trebui sa dai examen. Daca pana acum mai era varianta in care daca aveai o categorie puteai sa conduci un autoturism dintr-o subcategorie, o dată cu aceste schimbări, vor fi toate categorii. Trebuie spus faptul ca aceasta preschimbare de documente nu inseamna ca vor fi valabile doar cele eliberate acum. Permisele de conducere vor fi valabile pana la expirarea perioadei de valabilitate. Ulterior, atunci când persoana respectiva isi va preschimba permisul de conducere, i se va elibera un permis de conducere tip nou”, a subliniat acesta.

O alta schimbare importanta ii va afecta pe posesorii de mopede.

„Incepand cu 19 ianuarie 2013, si este importanta chestia asta, celor pe care ii vom depista conducand mopede fara permis de conducere orice fel de categorie – le vom intocmi dosare penale. Noi am apreciat sa incepem de acum din septembrie, si in ideea ca si scolile de soferi sa se pregateasca pentru acest tip de examen. Stiu ca la nivelul Directiei Regim Permise exista deja un proiect de metodologie privind examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere pentru mopede.

Ori noi incercam sa transmitem si lumea trebuie sa stie ca daca vor sa conduca mopede nu vor mai trebui sa aiba numai atestatul de la o scoala de soferi cum ca cunosc regulile de circulatie. Va fi nevoie, conform legii, sa aiba permis de conducere AM. Este directiva 2006/126 a UE, cu aplicabilitate in 19 ianuarie 2013, iata ca sunt sase ani de atunci”, a explicat seful Directiei Rutiere.

Lasati un comentariu