Contrabanda cu ţigări in vizorul prefectului Eugeniu Avram

• publicat la: 19 decembrie 2012
Contrabanda cu ţigări  in vizorul prefectului Eugeniu Avram

Reunit în a doua şedinţă, sub conducerea prefectului Eugeniu Avram, Grupul mixt constituit pentru combaterea contrabandei cu ţigări pe raza judeţului Satu Mare a avizat “Planul judeţean de contracarare a contrabandei cu ţigări şi a produselor din tutun”, totodată fiind realizată şi o radiografie a activităţii de contracarare a contrabandei la nivelul judeţului Satu Mare. Acţiunile care se derulează la nivelul judeţului Satu Mare de către instituţiile reprezentate în grupul mixt sunt orientate în primul rând pentru contracararea contrabandei cu ţigări şi tutun dar şi pentru lupta împotriva evaziunii fiscale prin contrabanda cu alcool şi a produselor utilizate ca materie primă la producerea de alcool.

Potrivit datelor centralizate la nivelul judeţului, în cursul anului 2012 s-au înregistrat un număr de aproximativ 50 dosare penale dintre care au fost soluţionate 72 la sută. Contravaloarea produselor confiscate, respectiv ţigări, tutun, alcool şi autoturisme, se cifrează la valoarea de 2.708.222 lei. Începând cu data de 10 decembrie s-au derulat în judeţul Satu Mare, în punctele de frontieră şi pe frontiera verde, un număr de 49 acţiuni de contracarare a contrabandei şi a evaziunii fiscale care s-au soldat cu bunuri reţinute în vederea confiscării în valoare de 19.971 lei ( ţigări, alcool şi un autoturism). Reprezentanţii în judeţ ai Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, respectiv Biroul Vamal Halmeu şi Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Satu Mare, au întreprins, în acest an, peste 2.000 acţiuni de control având ca rezultat bunuri reţinute în vederea confiscării în sumă de 231.814 lei şi 63 contravenţii aplicate în sumă de 499.000 lei.

După ce a ascultat toate intervenţiile celor prezenţi, prefectul Eugeniu Avram s-a declarat nemulţumit de colaborarea şi lipsa de comunicare dintre unele instituţii implicate în lupta împotriva contrabandei cu ţigări. Prefectul a mai afirmat că rezultatele obţinute până în prezent sunt încă departe de capacitatea de acţiune iar reacţiile la informaţiile privind cazurile de contrabandă sunt uneori prea lente sau sunt devoalate, ceea ce reprezintă o mare problemă, către cei vizaţi. Prin urmare, în opinia prefectului, se impune o reanalizare la nivelul unor instituţii a modului şi responsabilităţilor în derularea „războiului total” împotriva contrabandei cu ţigări dar şi a altor produse accizabile, iar prin neplata taxelor este grav afectat bugetul de stat.

 

 

Lasati un comentariu