Asociaţia Artiştilor Plastici din Satu Mare expune la Carei

• publicat la: 2 iunie 2013
Asociaţia  Artiştilor Plastici din Satu Mare expune la Carei

Duminică, 2 iunie 2013, cu începere de la ora 12.30,în  Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei a avut loc vernisajul expoziţiei de arte plastice a artiştilor Kóter Vasile şi Tillinger Ştefan, membri ai  Asociaţiei Artiştilor Plastici din Satu Mare.

 Evenimentul a debutat cu un moment muzical susţinut de Csomai Bernadett, elevă a Şcolii de Arte Satu Mare, după care cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere în memoria artistului fotograf emerit, membru F.I.A.P, unul dintre cei mai importanţi  artişti fotografi ai municipiului Carei şi ai judeţului Satu Mare, Vénig Vasile, care a părăsit această lume în data de 31 mai 2013, la vârsta de 82 de  ani.

Prezentatorul  Adrian Ştefănuţi, referent la Direcţia de Cultură şi Sport a municipiului Carei a deschis venisajul, apoi a oferit cuvântul colegului acestuia, Dragoş  Georgescu, care a înmânat diplome de excelenţă şi cărţi artiştilor, din partea Direcţiei de Cultură şi Sport a municipiului Carei.  Directorul Asociaţiei  Artiştilor Plastici din  Satu Mare, domnul Gergely Csaba a luat cuvântul, prezentându-i pe cei doi  artişti şi momente importante din activitatea lor creativă. A mai intervenit domnul Sróth Ödön, preşedinte al Societăţii de cultură “Kafka Margit”  din Carei, care a rememorat evenimente memorabile din viaţa celor doi artişti.

 Kóter Vasile s-a născut la Carei, în 1950. A absolvit Liceul Teoretic din Carei în 1970, la clasa  doamnei Mille Magdalena. Învaţă desenul tehnic la Oradea în perioada 1973-1974.

Timp de trei ani este ucenic lângă renumitul sculptor Domokos Lehel.  Din 1982 este membru al Asiciaţiei Artiştilor Plastici Casa Creaţiei Sătmărene. Expune la Satu Mare, Carei, Seini, Ardud,Târgu Mureş, Negreşti Oaş, Hodod, Cluj Napoca, Tokaj, Csenger, Nyiregyhaza.

Tillinger Stefan s-a născut în 1951 la Moftinu Mare. A absolvit de asemenea Liceul Teoretic din Carei în 1970, la clasa doamnei Mille Magdalena, apoi Şcoala de Artă Satu Mare, secţia pictură, sub îndrumarea lui Ioan Popdan. Din 1977 este membru fondator al Asociaţiei Artiştilor Plastici Casa Creaţiei sătmărene, în prezent fiind vicepreşedintele acesteia. În decembrie 2009 este premiat pentru graficile sale cu peisaje din Satu Mare, la Gala Laureaţilor din partea Consiliului Municipal Satu Mare. A expus la Oradea, Alba Iulia, Satu Mare,Turţ, Cavnic, Cluj Napoca, Dragomireşti, Borşa, Târgu Mureş, Leptokaria (Grecia), Nyiregyhaza (Hu), Téglás(Hu), Felpéc(Hu), Pilisvörősvar(Hu).

  Atmosfera a fost întreţinută de Csomai Bernadett şi Cecilia, eleve ale Şcolii de Arte  Satu Mare, care au interpretat la pian mai multe fragmente din compoziţii celebre. Elevele au fost pregătite de profesoara Varga Maria.

 La  final, prezentatorul a mulţumit organizatorilor, Primăria Municipiului Carei,Direcţia de Cultură şi Sport a municipiului Carei şi Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare, cât şi celor prezenţi şi i-a invitat să admire creaţiile impresionante ale celor doi artişti.

Expoziţia  este deschisă între 2 şi 15 iunie 2013, în Sala de Expoziţii a Castelului Károlyi  din Carei, după programul Muzeului municipal din Carei.

Lasati un comentariu