Spectacol omagial de Ziua Naţională

• publicat la: 30 noiembrie 2013
Spectacol omagial de Ziua Naţională

Evenimentele organizate de Direcția de Cultură și Sport Carei și Centrul Cultural Carei cu prilejul Zilei Naționale a României au debutat vineri seara în Sala Cavalerilor a Castelului Karoly cu un spectacol de muzică folk, corală, dans și poezie.

Spectacolul a debutat cu un scurt discurs al directorului Direcției de Cultură și Sport, Bogdan Georgescu, care a preluat și rolul de moderator al manifestării artistice.

Unirea național politică din anul 1918 nu se cuvine să fie înfățișată,nici măcar în parte, ca un dar coborât asupra neamului românesc din încrederea și simpatia lumii civilizate, nici ca o alcătuire întâmplătoare, răsărită din greșelile dușmanilor de veacuri. Unirea românilor trebuie înfățișată întotdeauna, potrivit adevărului, ca urmarea firească a unei pregătiri seculare, istorice, în cursul cărora acest popor de eroi și de mucenici a izbutit să-și apere cu uimitoare stăruință sărăcia și nevoile și neamul rămânând, împotriva tuturor năvălirilor barbare și vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoșesc în care, ca într-un liman de mântuire, și-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie” a spus Bogdan Georgescu în discursul său.

Manifestarea artistică i-a adus în fața publicului careian pe componenții Coralei Preoțești a Protopopiatului Ortodox Carei, dirijor prof. Mariana Vulcan. Au evoluat apoi formația Club Dance a Clubului Elevilor și Școlarilor Carei, instructor coregraf prof. Cătălina Curceanu, și invitatul special, interpretul sătmărean de muzică folk Sorin Bălaj.

Momentele poetice ale elevilor Liceului Teoretic Carei, cuprinse în DVD-ul „Românie, te salut!”, lansat cu o zi în urmă în cinstea Zilei Naționale, au completat spectacolul.Elevii  Sergiu Fogaş, Georgiana Cristina Jungean, Gabriela Marincaş, Laura Larisa Latiş, Aurora Ciută, Roxana Mihaly, Oana Andrada Spanci, au fost  pregătiţi de prof Adrian Ţineghe.

Finalul a aparținut Coralei Armonica, dirijor Ioan Tordoi, alături de care a colindat și publicul.

Direcţia de Cultură Carei,prin directorul Bogdan Georgescu a oferit fiecărui participant la evenimentul de vineri,câte o felicitare de înaltă ţinută iar artiştilor care au evoluat câte o Diplomă.

Și pentru că „Mândria de a fi român  începe cu recunoașterea faptelor vitejești săvârșite de înaintașii noștri”, precum spunea Bogdan Georgescu în discursul său,evenimentul s-a încheiat cu vernisajul expoziției „Mari români” care cuprinde nume românești ce s-au remarcat internațional în diferite domenii de activitate.

 Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie,Ziua Natională  a României vor continua sâmbătă,de la ora 18,00,la sala festivă a CT Iuliu Maniu cu un concert folcloric sustinut de Cristian Fodor iar duminică,tot de la ora 18,00,la sala 9 mai cu  un spectacol artistic al Directiei de Cultură si al Centrului Cultural Carei.

redacţia

Lasati un comentariu