Antonescu cere rediscutarea în Cameră a modificărilor la Codul Penal

• publicat la: 12 decembrie 2013
Antonescu cere rediscutarea în Cameră a modificărilor la Codul Penal

 

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că nu a fost complet informat cu privire la modificările aduse Codului Penal. Este motivul v pentru care îi cere lui Valeriu Zgonea repunerea legii în discuție în plenul Camerei.

„Poziția de principiu pe care am prezentat-o se menține, dar trebuie să admit că informațiile pe baza cărora am comentat erau incomplete. Am pornit de la premisa că acest pachet de modificări la Codul Penal, deși scot parlamentarii din categoria funcționarilor publici, îi mențin totuși cu certitudine într-o zonă în care pot fi anchetați, condamnați pentru încălcarea diverselor legi. Trebuie să admit deși nu îmi face nicio plăcere că nu am fost suficient și complet informat. Îmi asum întreaga responsabilitate în exclusivitate”, a declarat Antonescu.

„Contează ca legislaţia pe care noi o votăm să nu fie una preferenţială. Îi propun preşedintelui Camerei ca în cazul în care nu a semnat legea votată în plenul Camerei, să o repună în discuţie. O discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente. Dacă acest lucru nu este posibil sau domnul Zgonea nu este de acord cu poziţia mea, atunci când proiectul va fi trimis spre reexaminare de către preşedinte, voi propune deputaţilor PNL să respingă prin vot toate acele modificări aduse”, a mai spus liderul PNL.

„Am convocat pentru mâine la 12.00  Biroul Politic al partidului pentru a lua o decizie cu forţă politică pentru toţi deputaţii PNL”, a mai spus Antonescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

Poziţia ambasadelor pe tema modificării Codului penal este „corectă”

Poziţia exprimată în ultimele zile de mai multe ambasade în România este una „corectă” şi de luat în seamă, afirmând că spre deosebire de anul 2012 „din păcate astăzi au motive să-şi exprime îngrijorarea”.

„Pe fond, atâta vreme cât există dubii asupra modificărilor făcute la Codul penal, aceste declaraţii sunt corecte şi sunt luate în seamă”, a mai afirmat Antonescu.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu