Zile de sărbătoare în comunitatea românescă din Milano

• publicat la: 14 decembrie 2013
Zile de sărbătoare în comunitatea românescă din Milano

Concert ”Suflet Românesc”
Consulatul General al României în colaborare cu Parohiile greco-catolică ”Sfântul Nicolae” şi ortodoxă ”Coborârea Sfântului Duh”, din Milano, au organizat şi oferit în mod gratuit concertul ”Suflet Românesc” care a avut loc sâmbătă, 7 decembrie de la orele 19.00. Sala San Fedele, gazda acestui evenimet, situată în apropierea celebrei Scala din Milano, a fremătat de o bucurie aparte a celor 500 de români care au simţit şi trăit alături de cei de pe scenă spiritul românesc. În spectacol şi-au dat concursul Oct. Mândruţă şi Irina Staver, ”moroşanca” Ioana Chindriş, bihorenii Viorel Boldiş şi Ovidiu Lazăr, dar şi Ansamblul ”Zestrea Budureşii”, însoţiţi fiind de Radu Olea şi Vasile Grec, primarul respectiv viceprimarul comunei Budureasa.

Seara a fost cu adevărat magnifică mai ales datorită vocii inegalabile a artistului Aurel Tămaş, acompaniat de Ansamblul ”Dor Transilvan”, care prin cânt şi grai a încurajat românul în a-şi menţine tradiţia, credinţa şi vorba românească.
Hram la Biserica greco-catolică Sf. Nicolae
Hramul comunităţii greco-catolice Sfântul Nicolae, din Milano a fost celebrat duminică, 8 decembrie, în biserica San Nicolao, lăcaşul de cult care a devenit casă pentru românii ”milanezi”. La invitaţia părintelui paroh, Robert Popa, au dat curs într-un mod entuziast P.S.S. Erminio De Scalzi, episcop auxiliar de Milano, vicar pentru marile evenimente din Arhidieceză şi responsabilul din partea Bisericii Catolice la Expo 2015, diaconul Roberto Pagani, responsabilul biroului ecumenic milanez, don Giancarlo Quadri, responsabilul comunităţilor etnice din Milano, pr. Traian Valdman, parohul comunităţii ortodoxe din Milano şi preotul greco-catolic Emil Ghiurca, din Ştei.

Numeroasa asistenţă s-a bucurat şi a apreciat prezenţa Consulului General la Milano, George Bologan, care prin discursul său însufleţit a captat atenţia în mod deosebit atât a românilor cât şi a oaspeţilor italieni, dând dovadă de o preocupare particulară faţă de situaţia socială dar şi culturală pe care românii emigranţi o trăiesc in mod concret în zona milaneză.
Pr. paroh Robert Popa, dar şi invitaţii săi au menţionat importanţa prezenţei greco-catolicilor în Milano, fiind prima parohie românească în capitala Lombardiei încă din octombrie 1962, iar părintele de atunci Mircea Clineţ (ce a părăsit Milano după 1980) a fost unul dintre încurajatorii înfiinţării şi a primei parohii ortodoxe româneşti din Italia, în anul 1975.
Sărbătoarea a fost realizată printr-un concert de colinde susţinut de membrii comunităţii locale, Ovidiu Lazăr, Letiţia Câmpan, Camelia Popa, Ioana Chindriş, precum şi de invitaţii din România, Ansamblul ” Zestrea Budureşii”.
Membrii comunităţii au oferit celor prezenţi o îmbelşugată gustare românească, moment prin care fiecare a putut să se bucure în mod sincer de ceea ce înseamnă o prietenie adevărată.
Sursa:http://www.bru-italia.eu

Lasati un comentariu