Monitorizarea păsărilor din judeţ

• publicat la: 22 ianuarie 2014
Monitorizarea păsărilor din judeţ

În fiecare an, în luna ianuarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Societatea Ornitologică Română – sucursala Satu Mare, alături de voluntari de la instituțiile de învățământ sătmărene se implică activ la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count), acțiune care se încadrează în programul de evaluare pe termen lung a efectivelor de păsări organizat de Wetlands International începând cu anul 1967 şi care se desfăşoară în fiecare an  pe teritoriul a peste 100 de ţări din lumea întreagă, efectuându-se concomitent pe tot teritoriul României.

În acest an, specialiști din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi ai Societăţii Ornitologice Române – sucursala Satu Mare  alături de eleva Toth Bernadet din clasa a IX, de la Colegiul Național Mihai Eminescu, au participat, în data de 16.01.2014   la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count). Observaţiile s-au efectuat pe râul Someş  în zona localităţilor Pomi şi Valea Vinului.

În cadrul ieșirii în teren s-au colectat următoarele date: zona umedă vizitată (de-a lungul anilor se păstrează aceleaşi zone de observaţie), speciile de păsări observate, numărul exemplarelor /specie, starea habitatelor în care se fac observaţiile (apă îngheţată sau nu etc.), condiţiile climatice în care se desfăşoară observaţiile, ce mijloace s-au utilizat pentru observaţii (binoclu, lunetă,etc.).

Datele colectate (Pomi – stârc cenuşiu-1 exemplar, egreta mare – 2 exemplare, raţa mare – 50 exemplare, gâscă – 1 exemplare; Valea Vinului – stârc cenuşiu – 1 exemplar, egreta mare – 1 exemplar şi raţă mare – 3 exemplare ) arată că în aceste zone efectivele populaţiile  păsărilor de apă sunt comparabile cu cele înregistrate în anul 2013 ceea ce denotă o stare bună a acestor zone  umede. Aceste date vor fi incluse în situaţia centralizată la nivelul judeţului Satu Mare după finalizarea numărătorilor efectuate şi în alte zone.

Toate datele colectate la Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice vor fi centralizate la nivel naţional şi internaţional şi vor servi la: 

– evaluarea populaţiilor păsărilor de apă, a distribuţiei teritoriale  precum şi a tendinţelor de evoluţie în timp a acestor populaţii

– identificarea zonelor umede care trebuie protejate prin declararea legală a acestora fie ca Zone umede de importanţă internaţională (la nivel internaţional)  fie ca arii naturale protejate (la nivel naţional);

– stabilirea priorităţilor la nivel internaţional şi naţional pentru acţiunile de conservare sau de refacere ecologică a zonelor umede şi de protecţie a speciilor de păsări de apă;

– crearea unei baze de date la nivel global care să reflecte starea actuală a zonelor umede şi a populaţiilor de păsări de apă sedentare sau migratoare existente aici;

– utilizarea speciilor de păsări de apă ca indicatori ai sănătăţii mediului înconjurător în general şi în mod special a zonelor umede, de ex.: scăderea efectivelor la o specie de pasăre de apă constituie un semnal de alarmă privind starea zonei umede în care trăieşte aceasta (poluarea apei şi a solului, fenomene de bioconcentrare a poluanţilor în hrana acestora, distrugerea habitatelor în care cloceşte şi se hrăneşte, vânătoarea escesivă, braconajul etc.);

 – stabilirea domeniilor în care statele participante trebuie să elaboreze cercetări în vederea găsirii unor soluţii viabile pentru conservarea favorabilă a zonelor umede şi a păsărilor acvatice care să fie incluse în strategiile de dezvotare durabilă a fiecărui stat.

 – conştientizarea comunităţilor privind importanţa deosebită, din punct de vedere ecologic, a zonelor umede în păstrarea echilibrului ecologic a ecositemelor şi în asigurarea resurselor regenerabile de care are nevoie societatea umană pentru asigurarea unei dezvoltări durabile care să asigure şanse de supravieţuire şi generaţiilor următoare (apă curată, hrană, medicamente, materie primă pentru industrie etc.).

Având în vedere că APM Satu Mare urmărește constant impactul activităților pe care le desfășoară asupra tinerei generații, alăturat la transmitem și impresiile elevei Toth Bernadet,  care a participat la acțiunea din 16.01.2014:

”În data de 16.01.2014, am participat cu trei persoane la o ieșire în teren pentru a observa păsările de iarnă care se găsesc în zona Someșului amonte de municipiul Satu Mare. Vremea nu a fost tocmai prielnică, deoarece a fost ceață. Am pornit în jurul orei 9.00, cu mașina spre Culciu Mic, unde în grădina Bisericii Reformate am văzut 8 bufnițe. Apoi am luat-o spre Cărășeu, unde la biserică și în parc am putut observa 15 bufnițe care erau foarte frumoase, unele fiind mai mici altele mai mari, dintre care unele se uitau la noi somnoroase iar altele chiar s-au speriat și au zburat mai departe. Ce fricoase! Pe drum dinspre dispensarul comunei mai erau încă 5 bufnițe. După observarea bufnițelor, drumul nostru ne-a dus până la bacul satului Pomi, dar nu inainte de a avea o experiență interesantă: am făcut pană. Timp de 10 minute  s-a schimbat roata… timp ”apropiat” de timpul pe care îl obțin piloții de la Formula 1. Toți ne-am amuzat atunci de comparația făcută.

În final totul s-a terminat cu bine, am ajuns la bac. E prima dată când văd un bac, … bine la televizor am mai văzut, dar în realitate este mai interesant. Aici am intrat în ”jungla” Someșului, un loc plin de copaci, unde am observat păsări frumos colorate care parcă stăteau ascunse de frig: 2 stârci cenușii, 3 egrete mari, 40-50 rațe mari, 2 șorecaricomuni, 1 coțofană, 1 ciocănitoare mare, 1 pițigoi mare și 1 corb. La întoarcere ne-am mai oprit o dată  să admirăm peisajul care ne era oferit de malul stâng al Someșului în dreptul comunei Valea Vinului.

Excursia a fost plăcută, am crezut că va fi plictisitoare, deoarece eram singurul copil din grup, dar, sincer … mi-a plăcut. A fost o onoare că am fost alături de persoane demne de urmat. Îi mulțumesc domnului Fazekas Lorand și Agenției pentru Protecția Mediului pentru invitație și celorlalți doi domni de la mediu: Man Ioan și Pintea Gheorghe  care au organizat această frumoasă ieșire. Am rămas cu o amintire plăcută!”.

Lasati un comentariu