Grădină sau Parc Dendrologic?….în funcţie de împrejurări

• publicat la: 28 februarie 2014
Grădină sau Parc Dendrologic?….în funcţie de împrejurări

In urma noilor tăieri ce au loc în această perioadă în incinta parcului central din muncipiul Carei,redacţia Buletin de Carei a solicitat un punct de vedere din partea Agentiei de Protecţie a Mediului Satu Mare,redat in articolul „Noi taieri de arbori in Carei”.

Convorbirea telefonică a fost purtată cu directorul institutiei,doamna Elisabeta Bekesy. Întrebată  care este de fapt încadrarea zonei verzi din jurul Castelului,adică dacă are statut de Parc Dendrologic sau Grădină,domnia sa a afirmat că la APM Satu Mare  în documente figurează încă ca şi Parc Dendrologic,denumire care însă nu este utilizată de Primăria Carei (nici ca şi statut) decât în anumite situaţii,în funcţie de scopul urmărit.

E şi normal să fie aşa atâta timp cât în  incinta unui Parc Dendrologic  nu ai voie să iniţiezi lucrări de construcţii şi să creşti cai.

Astfel , utilizarea denumirii de grădina a castelului ( deşi potrivit directorului APM Satu Mare statutul este de Parc Dendrologic)  a permis primăriei Carei să dezvolte un proiect tansfrontalier prin care să construiască un manej,parţial renovat,cel vechi,dar jumătate din clădirea finală este construcţie nouă,după cum se poate vedea cu ochiul liber de către careieni.Cei care nu sunt din Carei pot urmări imaginile din articol  sau Filmul săptămânii,realizat de redacţie şi postat pe coloana din dreapta a paginii principale a www.buletindecarei.ro

Sub generoasa manta denumită Grădina Castelului se ascund în fapt devieri de la  legal ce însumează multe sute de mii de euro.

Nici la acest obiectiv termenele de finalizare mentionate chiar de la intrarea in parc nu sunt respectate aşa că zadarnic efortul de a mai afişa acea… tablă.

Frumosul parc de altădată,întreţinut de toate şcolile din oraş,plin de specii rare plantate încă din 1715 după cum este menţionat într-una din planşele de pe alei,a ajuns o grădină  obişnuită împăienjenită  de alei  bine fixate cu tone de borduri de ciment.

Două terenuri de tenis şi unul de handbal cu tribune ( vezi aici) au fost rase de pe suprafaţa pământului ….pentru a fi reconstruite câţiva metri mai incolo,cu alte cheltuieli si noi facturi generoase, intocmite  pentru lucrări de înfiinţare a unui manej.

După aprobarea studiului de fezabilitate pentru Teatru de Vară in parc si încasarea facturii aferente de firma sătmăreană elaboratoare,consilierii majoritari UDMR au votat renuntarea la obiectivul Teatru de Vară si au optat pentru constructia unui manej,pe acelaşi spatiu.

Proiectului transfrontalier “Revitalizarea Grădinii aferente Castelului”, cod  HURO 1101/019/1.3.1. a fost  implementat  în cadrul unei   reuniuni mai mult decât  restrânse,de la ora 10,00 dimineaţa,(vezi aici) careienii neavând deci posibilitatea de a se exprima in ce priveşte soarta parcului ce apartine întregului oraş ,nefiind proprietate privată după cum reiese din tratamentul aplicat de  edilul careiean.

Urmărind imaginile si filmarea, APM Satu Mare poate constata că   lucrarile din parcul careiean sunt departe de cele ce  ar fi premise  in incinta unui Parc Dendrologic.

Grija pentru mediu ,de multe ori oglindită prin actiuni deosebite în care sunt implicaţi şi tinerii angrenati in sistemul de invatamant ,nu se regăseste şi în cazul spatiilor verzi din Carei care scad pe lună ce trece,fie vară fie iarnă.

Ba se face o fântână,ba niste parcări,ba o renovare,ba se redeseneaza un parc,motivele fiind  variate ,imaginaţie bogata in găsirea motivelor dar constant,spaţiile verzi scad iar copacii,plămânii verzi ai  oraşului, se impuţinează .Curios totusi ca anumite zone din oras sunt tabu pentru primărie,chiar dacă acolo ar fi necesare tăieri de întretinere sau de punere in valoare a unui obiectiv.După ce a fost omis de pe harta oraşului ca obiectiv turistic-istoric,Monumentul Ostaşului Român este acum bine camuflat de tuia imenşi de 5 m,parcă pentru a  marca mai bine inexistenţa sa pentru primăria Carei.

Peste drum de monument au fost eradicaţi  acum 2 ani  toti arbustii tuia ce formau o perdea protectoare impotriva gazelor de eşapament  aflate in concentratie mare in acea zonă,doar pentru a semăna iarbă şi câţiva arbusti specifici zonelor mediteraneene.

 Frumosul parc lăsat moştenire de ultimele generaţii de grofi Karoly se transformă pe zi ce trece într-o grădină atent elaborată,potrivită  mai degrabă unei case familiare având în vedere grajdurile  de creştere a cailor din incintă şi nicidecum unui castel medieval care este situat   acum în plin centrul unei aşezări urbane.

Daniela Ciută

comentarii

de Monica la 28 februarie 2014 - 10:35

DEZASTRU

de Maria la 28 februarie 2014 - 15:41

Este adevarat si revoltator faptul ca niste persoane fara calificare sau competenta de orice fel intr-un domeniu pot impune abuziv hotariri pe care nu le-a aprobat NIMENI.Este la fel de revoltator cum se mascheaza Monumentul Ostasului Roman cu acele tufe inalte si dese de tuia pe care nu se grabeste nimeni sa le taie,spre deosebire de copacii din parc.Dar se pare ca la Carei conducerea orasului actioneaza dupa zicala „ciinii latra,caravana trece”.Nu vad ca vreo sesizare sau critica adusa acestui fel de a actiona sa fi produs efecte in ultimii douazeci de ani-spre regretul nostru,al tuturor celor care mai avem o bruma de decenta si de sentimente pentru orasul nostru.Regretul e cu atit mai mare cu cit aspectele criticate constituie,in acelasi timp,niste ilegalitati pe care institutiile competente ale statului ar trebui sa le sanctioneze.

de Vic la 28 februarie 2014 - 17:12

Probabil nu mai exista institutii competente atata timp cat la Carei primarul e legea si nu-l poate opri nimeni. In alte orase suint arestati oamenii pentru mult mai putin, asta cheltuie banul public dupa bunul plac, organizeaza licitatie cu destinatie precisa, angajaza firme din ungaria sau din alte judete in timp ce Careienii nu au locuri de munca , La Carei nu ajunge DNA?

de Ocean la 28 februarie 2014 - 17:55

Da este adevarat. La Carei lucreaza firme din Ungaria materna( nu a mea ci a lui Jeneu). Dar ce crede-ti voi,caci casa din Debrecen, cum se renoveaza?Cu bani nostri bine inteles. Ca doar istetul Careiului, are proprire pe salar, va puteti voi da seama ce ; Administrator bun este, daca propria lui firma si-a bagat-o in faliment.Da aceste este ” Gospodarul sef a Careiului.nu am nimic cu aceasta creatura. Dar ma deranjeaza ca isi bate efectiv joc de mine, ca contribuabil, si de banutii mei.

de xaver la 28 februarie 2014 - 18:25

Gradina catelului este gradina locuitorilor Careiului, aleele sunt facute pentru ei, zonele moarte, ca cele ale dealurilor devin accesibile, ce e rau in asta???Putini copaci traiesc 300 de ani, multi copaci batrani prezinta deja pericol de accidentare pentru cei care se plimba in parc, parc care se arata ca o padure neingrijita. Mai bine manej, decat ruina cinematografului, nepotii mei adora caii, si nu numai ei ci si multi alti copii.

de Puiu la 28 februarie 2014 - 18:49

si cand te gandesti ca grofii au platit amar de bani ca sa aduca un specialist care sa se ocupe din transformarea unei gradini in parc dendrologic….cred ca se rasucesc in mormant cand vad coldusii din asuaj de la coada vacii umbland pe marmura din castel…pe vremea lor nu intra nici pana la portar unu cu izmenele numa pe el si alea luate pe imprumut ca si masina in care se plimba cumparate pe banii careienilor!
decadenta sectei migratoare e tot mai evidenta pe zi ce trece….

de crocodilu la 28 februarie 2014 - 18:52

bunicu cu nepotii cu caii sa mearga inapoi la asuaj si sa calareasca pe legheleu ca aici la Carei este oras-municipiu !
astia se cred si acum in cort unde stau la gramada si la masa si la veceu si la spalat si la calarit si la gatit

de Eugen la 28 februarie 2014 - 21:54

Kár ke nu pot da like la fiece fénykép. Place mie, multe. Dar inkáb place mozi:

http://youtu.be/q_Qx_3_DQqk

de Raul M la 28 februarie 2014 - 21:57

Din păcate constatăm cu toții, cu stupoare ceea ce se întâmplă în Carei. Grație acestui ziar local, aflăm și noi unele realități crunte care se petrec în urbea noastră. Trist este faptul că ne limităm doar la nivel de postări și comentarii, în loc să se treacă la acțiun. Am convingerea că, dacă s-ar organiza pentru început un protest pașnic, la adresa conducerii locale, pentru toate mârșăviile pe care le fac, ar fi un prim pas spre normalizare… Însă lipsa de atitudine și ignoranța de care dăm dovadă din plin, ne costă scump! Nu ei sunt de vină, ci NOI, pentru că nu avem curajul de a PROTESTA și de a ne folosi de toate mijloacele și pârghile existente astfel încât să nu se ajungă la asemenea situații dramatice. Acesta fiind spuse, dragi concitadini, vă invit pe toți la PROTEST! Toate cele bune!

de Vic la 28 februarie 2014 - 22:04

Raul organizeaza si spune :Unde si cand?

de xaver la 28 februarie 2014 - 22:51

Peste 3-4 luni repetati filmuletul. Gradina va fi minunata spre bucuria tuturor- romanilor si ungurilor. Numai cel care a venit din sud, cu tiganiada balcanului in rucsac va fi suparat.

de Levente la 28 februarie 2014 - 23:03

Pentru unii perceptia de frumos e in directa legatura cu sumele depozitate prin dulapuri si cointuri bine dosite de ochii lumii.
Cei din sud care au venit in Carei ofera locuri de munca pentru ungurii la care te referi.Unul dintre acestia este domnul Ciuta care are aceiasi firma din 1991 si care isi respecta angajatii indiferent de etnie.Niciodata nu si-a permis sa dea cu intarziere salarii sau sa faca angajari fara carte de munca sau sa intarzie cu plata impozitelor.E chestie de caracter dar unii nu au aceste notiuni pentru ca inca nu au reusit sa se acomodeze cu viata pe meleagurile Daciei.
Frumosul nu inseamnaneaparat bombardarea unui parc cu tone de beton si cu distrugerea spatiului folosit de atleti la cros dar aceste lucruri sunt total necunoscute pentru un primar care are aversiune fata de sport!
Numai un barbar poate sa distruga un oanou eliptic unde copii invatau sa dea mingile la tenis.Tot un barbar este cel care sacrifica terenurile existente de sport pentru a face grajduri de cai si manej in centrul unui oras.In mileniul al treilea manejul si grajdurile de cai au locul in spatii de la periferia oraselor ca in orice ora scivilizat.Sigur ca un BARBAR nu are cum sa inteleaga.Bucuria nebunilor nu coincide neaparat si cu doleantele orasenilor deopotriva romani si maghiari./

de balcanii la 28 februarie 2014 - 23:27

mare suparare pe coldusu din asuaju ca sudistu da la el clasa…..persze ca rosz maju de primbulibasa latra la luna a pustiu ca nu are nici macar o casa de vajog a lui ca si sudistucaraian…..asuaju crede ca sportu inseamna aruncatu cu privirea in crapaturile altora si goana dupa impumuturi uitate apoi…..falimentu dupa falimentu a dus la firmele mobilioane si alde altele..nici dupa ce bea apa nu avea daca nu punea mana pe primarie ajutat de fotbalistu cu care au schimbat conducerea la tulipani…. din ce bani au luat copii lui case si apartamente si terenurile???/ si ne pune fotbalistu pozele de la america si cancan cu celulitele nevestei pe facebuk si cu nucile de cocos din botu de ciumesti….cartofor inrait…. ce valoare ar avea fara banii orasului..niciuna ca am vazut cum au dat kix pe banii lor….v-a luat sudistu …si nu la mustata

de Cristian la 1 martie 2014 - 00:27

@xaver
Este evident jobul dumitale prin faptul cum stati de partea autoritatilor.
Intr-un parc dendrologic nu trebuie sa fie accesibil tot locul.S-au facut o multime de trasee inutile din pavaje, si au redus considerabil spatiul verde .Oare la dealuri nu se putea merge pe iarba, sau iarna pe zapada ? Ca de obicei copiii mergeau acolo la sanius.
Iara ceea ce priveste varsta copacilor din parc, erau relativ tineri.Ce s-a taiat in ultimul timp erau arbori sanatosi si drepti numai buni de prelucrat, iara pe cei strambi si gaunosi i-au lasat acolo.
Pentru primar toti arborii prezinta pericol, numai sa-i iasa calculele.
De toaletarea copacilor nu a auzit nimeni !!! Acest lucru se face mai degraba atunci cand se vede diferenta dintre creanga uscata si cea sanatoasa, nu in luna februarie.
Cica lucrarile din parc realizate dupa un proiect.Cum vad eu lucrurile, nu se stie ce se va face peste o saptamana.Azi sapa un sant sa puna un cablu, il ingroapa, peste un timp sapa tot acolo sa puna altceva .
In timp ce edilii orasului risipesc banii pe lucruri inutile, multi dintre locuitorii orasului pleaca in Germania la munci agricole ca aici nu pot trai de pe o zi pe alta.

de Angelica la 1 martie 2014 - 01:19

Oameni buni! Nu lásati sá se distrugá acest minunat parc „dendrologic”! Probabil cá cei care taie „in carne vie”,nu au habar ce comoará distrug!Am tráit intre anii 1950-1970 in Carei,salvati ce se mai poate!
Angelica

de Horia Mărieș la 1 martie 2014 - 09:52

Abia acum mă prind, abia acum mi se aprind niște beculețe, buchisind de pe tabla aia mare și galbenă.

Păi constructor este, păi se putea să fie altfel?! păi e firma RDMSZ-ului, păi e firma de casă prietenă primașului Kovács Jenă, păi cum să se sifoneze mai bine dacă nu așa, păi de unde să curgă șpaga dacă nu de la SC MARCONST SRL Marghita???. Bine jucat primașule, bravo bunicule, suge tare, fiindcă te apropii cu pași repezi de pârnaie! Drum bune spre gratii bacsi, cale bătută, o să vin la tine să te vizitez și o să-ți aduc o felie de pizza. Uscată.

În ce privește depășirea termenului de execuție cu câteva luni bune, probabil cel puțin cu 6 luni, primașul cel vesel la bikavér și darnic, ne va putea demonstra că are patru clase, că a făcut ceva aritmetică în ele, fiindcă va calcula și ne va spune cu câți bani a penalizat firma prietenă pentru intârzierea termenului de finalizare, câți bani au rămas în vistieria primăriei, cu cât s-a îmbogățit aceasta urmare acestei afaceri. Sau, dacă nu vrea să ne spună asta, măcar să ne spună cu cât s-a imbogatit el.
Dar să nu ne mintă!

de udemereubalcanizat la 1 martie 2014 - 15:12

desi urla cat ii tin puterile postacii joltisti ca ar fi curati si vaccinati si nici usturoi nu au mancat si nici gura nu le pute uite ca fac ce fac si tot la metehne balcanice apeleaza din disperarea de a rotunji veniturile sarace dealtfel din munca prestata de ei.
cum se face ca singura firma care primeste lucrari la Carei este Marconst Marghita ce sustine finaciar prin donatii udmr?

de Lola la 1 martie 2014 - 15:20

nici maghiarii nu mai sunt ce au fost asa ca nu va mai mirati ca au ajuns de rasu lumii membrii de la udmreu,.ce poti sa astepti de la ei daca au un conducator penibil si inghesuit ,.si mai este si fricos.CINE A POMENIT IN CAREI SA PUI TEPE INALTE PESTE GARD DACA TE CONSIDERI OM BUN SI CORECT?

de Ocean la 1 martie 2014 - 21:35

de xaver. De ce te legi iara-si de Ciuta? Omul asta nu a facut rau la nimeni.

de fagul la 2 martie 2014 - 01:41

multumim buletin de carei pentru filmul postat ca sa putem vedea si noi cei care nu mai suntem in carei acum ce fel de conducere are orasul!
nu aveti voie sa lasati sa se distruga ceea ce altii au facut in zeci si sute de ani!!!
trebuie sa luati atitudine ca daca nu maine vor intra in casele voastre si vor lua ce vor asa cum au facut comunistii cand au venit la putere dupa 1947.
merita sa luptati pentru lucrurile frumoase!

de bestfest la 11 martie 2014 - 21:44

fain filmu saptamanii…pacat ca e adevarat!

Lasati un comentariu