Ziua Eroilor, marcată la Ip şi Bădăcin

• publicat la: 1 iunie 2014
Ziua Eroilor, marcată la Ip şi Bădăcin

Parohia Greco-Catolică Ip a organizat, ieri, 29 mai 2014, o seară de rugăciune pentru eroii şi martirii neamului. Localitatea Ip este localitate martir, una dintre cele patru localităţi martir ale celui de al Doilea Război Mondial, Parohia Greco-Catolică Ip având ca hram sărbătoarea Înălţării Domnului, sărbătoare la care sunt comemoraţi eroii şi martirii neamului.
Programul a cuprins rugăciunea Rozarului şi Vecernia în cadrul căreia pr. Cristian Borz din Bădăcin le-a vorbit credincioşilor despre cele mai vii pilde de eroism, care sunt tocmai cele din istoria recentă a României, despre cimitirele eroilor de pe întreg cuprinsul ţării, despre eroii căzuţi pe câmpurile de luptă şi sutele de martiri ai credinţei, care şi-au purtat crucea în închisorile comuniste.

Tot în cadrul acestei seri a fost evocată figura tribunului Simion Bărnuţiu, de la a cărui moarte au trecut 150 de ani, precum şi episcopul Iuliu Hossu, primul cardinal român, deţinut politic.
La Bădăcin, după Sfânta Liturghie s-a celebrat un parastas în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale. Credincioşii s-au deplasat apoi la Monumentul Eroilor din localitate, unde au depus coroane de flori.

Printre eroii căzuţi în primul război mondial se află şi Matei Pop unul din cei patru nepoţi pe care i-a crescut Iuliu Maniu, după moartea cumnatului său, Ioan Pop, vicarul greco-catolic al Năsăudului.

La mormântul lui din Dealul Ţarinii din Bădăcin s-au celebrat până în 1948 slujbele de pomenire ale eroilor, slujbe la care a participat de multe ori şi Iuliu Maniu.
Maria Borz

comentarii

de oana la 1 iunie 2014 - 19:37

Este foarte bine ca biserica greco catolica recupereaza aceasta functie, de memorie vie a istoriei neamului nostru, in aceste vremuri tulburi, cand doar prezentul material ne intereseaza!Sa ne amintim:cine isi uita trecutul risca sa il repete!

Lasati un comentariu