A început Postul Paştelui

• publicat la: 23 februarie 2015
A început Postul Paştelui

Astăzi, 23 februarie, este prima zi din  Postul Paştelui. Creştinii se vor abţine de la alimentele „de dulce”. Timp de şapte săptămâni,până pe 12 aprilie,  când vom sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos mâncarea de post trebuie combinată cu fapte bune şi rugăciune.

Carnea, peştele, brânzeturile şi alcoolul vor fi înlocuite, în perioada următoare, cu legume, soia, ciuperci, oleagininoase, fructe şi apă, pentru creştinii care şi-au propus să ţină Postul Paştelui.

            Cel mai lung şi mai restrictiv post din calendarul creştin a început cu o perioadă premergătoare, „săptămâna albă” (în care a fost permis consumul de lactate, peşte şi ouă), care s-a încheiat ieri.  În Postul Paştelui 2015 se face şi dezlegare la peşte, însă doar de două ori: în ziua de 25 mar­tie, când se prăznuieşte Buna Vestire, şi în duminica a şasea din Post, cea a Floriilor, care se sărbăroreşte anul acesta pe data de 5 aprilie.

 

Postul nu este doar ce nu mâncăm

Postul nu e doar de un exerciţiu nutriţionist. Hristos Domnul nu putea urca pe crucea Golgotei doar ca să ne propună o dietă, iar Evanghelia nu poate fi înlocuită cu o carte de bucate. Postul are şi o componentă spirituală, în această perioadă,şi nu numai, trebuie să facem fapte bune, să fim milostivi cu văduvele, orfanii şi săracii, să fim smeriţi,mai înţelegători şi să ne împăcăm cu cei cu care suntem certaţi.

Mântuitorul ne spună că atunci când postim nu trebuie să arătăm trişti şi posomorâţi şi să nu facem acest lucru numai de ochii lumii ,, Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi întunecă feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.’’

Postul, o perioadă de îngrijire a sufletului

Paştele este precedat de 40 de zile de post aspru, apoi o altă săptămână, a şaptea, cea a patimilor, când Mântuitorul a fost judecat şi răstignit, a murit pe cruce şi a fost pus în mormânt. În fiecare sâmbătă, au loc slujbe pentru pomenirea morților, iar femeile duc la biserică prescuri. În Sâmbăta Mare, dimineața, duc la biserică o prescură mai mare și o sticlă de vin.

Prescura urmează a fi tăiată în bucățele mici, stropite cu vin, iar noaptea, după slujba de Înviere, acestea sunt împărțite credincioşilor.

De asemenea, în timpul postului, credincioşii trebuie  să meargă la duhovnic pentru a se spovedi. Postul este rânduit a fi o perioadă de curăţire şi de luminare a sufletului.

Lasati un comentariu