Acasă la foștii refugiați din Scărișoara-Nouă

• publicat la: 14 octombrie 2016
Acasă la foștii refugiați din Scărișoara-Nouă

Reprezentanții Asociaţiei Foştilor Refugiaţi, Strămutaţi şi Expulzaţi din Ardealul de Nord în urma Dictatului de la Viena din 1940, filiala Carei, au  fost prezenți  astăzi, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, la Scărișoara-Nouă, pentru a acorda premiul cuvenit celui mai vârstnic refugiat.

Prof. Mihai Bertieanu, președintele onorific și ing.Daniela Ciută, președintele filialei careiene, au asistat la oficierea Sfintei Liturghii de către părintele Marius Zota iar apoi au discutat cu sătenii. Parascheva Purcel de 93 de ani este cea care a primit în acest an atențiile Asociației. Datorită stării sale precare de sănătate, premiile au fost preluate de către nepotul său Dorel.

Scărişoara Nouă este o  localitatea de pe graniţa cu Ungaria, situată la cca 20 de km de Carei. Istoria lor este aceiași cu a celorlalte sate de moți din zona Careiului.  În 1924, mai multe familii de moţi ortodocşi din Apuseni au primit pământ  în această zonă în urma Reformei Agrare din 1921.  Cu pământurile lipite de  hotarul țării, şi-au ridicat satul, Scărişoara Nouă, dându-i numele aşezării părăsite din munţi.

În 1940, urmare a Dictatului de la Viena, au fost alungaţi în lumea mare de la gospodăriile lor. Momentele de groază și suferințele trăite  i-au marcat pe viață. Troița din mijlocul satului stă mărturie  întru  cele petrecute în tragica toamnă a anului 1940.

Dârji din fire, moții au  revenit după victoria Armatei Române eliberatoare. Ortodocşi din tată-n fiu, şi-au purtat biserica în inimi şi şi-au pus la păstrare tradiţiile într-un muzeu al moţilor, ridicat în mijlocul satului.

Lângă troiță se află și un ansamblu  monumental dedicat eroilor locali căzuți în luptele de eliberarea pământului românesc. Spiritul lui Avram Iancu, strămoșul lor, i-a călăuzit mereu și le-a dat încredere și putere de a merge mai departe, de a depăși toate piedicile din cale.

Satul Scărișoara aparține de primăria Pișcolt și are toate străzile asfaltate spre deosebire de satul de moți Ianculești ce aparține de UAT Carei și unde străzile de pământ și piatră țin ancorată localitatea în perioadele de tristă amintire.

Buletin de Carei

comentarii

de Andris Monica(Purcel) la 28 noiembrie 2020 - 09:48

Foarte interesant articol din trecutul motilor refugiati! Tatal meu,Purcel Iosif a fost unul dintre ei!

Lasati un comentariu