Ne-a părăsit prof.dr.Dan Munteanu

• publicat la: 27 februarie 2017
Ne-a părăsit  prof.dr.Dan Munteanu

Dan Munteanu, o somitate în ornitologie, a plecat dintre noi  sâmbătă 25 februarie 2017, în cursul dimineţii.   Membru corespondent al Academiei Române, Dan Munteanu a fost decorat cu Meritul Academic în 2013.

Dan Munteanu a făcut parte din familiile Cupcea şi Pteancu, dinspre mamă. Mama sa, Maria Muntean  născută Cupcea, a fost o talentată compozitoare, actriţă de teatru şi film şi rector al Institutului de Teatru din Cluj în perioada 1949-1955. Maria Cupcea era fiica Augustei  al cărei  părinte era  George Pteancu, renumitul dascăl careian.

La simpozionul omagial de la Carei dedicat lui George Pteancu a participat şi Dan Munteanu cu familia sa, rostind o alocuţiune şi prezentând documente oficiale ce au apaţinut dascălului  omagiat.

http://www.buletindecarei.ro/2015/10/nume-sonore-la-simpozionul-omagial-george-pteancu-de-la-carei-sub-egida-astra.html

Dan Munteanu a fost o adevărată enciclopedie ornitologică. Păsările pot trăi fără oameni, dar oamenii nu pot trăi fără păsări, spunea specialistul în ornitologie Dan Munteanu.

În adolescență, Dan Munteanu a crescut o mulțime de păsări în captivitate. Le-a studiat cântecul și influența pe care o are alimentația acestora asupra tonalității trilurilor lor. Prima comunicare științifică a avut ca temă ciocănitoarea meridională, o varietate nou apărută pe meleagurile românești. Discutăm despre craniul complex al acestei specii de păsări, făcut anume pentru a absorbi șocurile și care a inspirat confecționarea  căștii pentru motocicliști, despre aripa de pasăre care l-a inspirat pe Icarus și pe Traian Vuia dar și pe creatorii avioanelor de azi, cu geometrie variabilă.

Dan Munteanu s-a născut la data de 2 iunie 1937 la Cluj Napoca. A  fost un biolog  specializat în ornitologie , membru corespondent al  Academiei Române  din 29 ianuarie 1999. A absolvit Facultatea de Științe Naturale la  UBB  Cluj Napoca. Cercetător principal la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj Napoca din 1973. În 1969 și-a susținut teza de doctorat în biologie cu privire la avifauna bazinului montan al Bistriței moldovenești. A efectuat studii despre avifauna, ornitogeografia, sistematica, ecologia, migrația și biologia păsărilor din România.

Decesul lui Dan Munteanu  este o pierdere  pentru mediul academic.

Sincere condoleanţe familiei !

Ceremonia de înmormântare va avea loc în foaierul Casei Universitarilor de la ora 12,30  unde sicriul va fi depus încă de la ora 11,00.

Buletin de Carei

comentarii

de Viorel Câmpean la 28 februarie 2017 - 08:21

Dumnezeu să îl odihnească! Un spirit enciclopedic, un om adevărat.

Lasati un comentariu