Lansare de carte în cadrul manifestărilor Adunării Generale ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017. Aurel Coza- un preşedinte al Despărţământului ASTRA Carei

• publicat la: 17 octombrie 2017
Lansare de carte în cadrul manifestărilor Adunării Generale ASTRA Carei 13-15 octombrie 2017. Aurel Coza- un preşedinte al Despărţământului ASTRA Carei

În cadrul  manifestărilor celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA  de la Carei a avut loc şi o lansare de carte. La 125 de ani de la naşterea profesorului Aurel Coza, fost director al Liceului Vasile Lucaciu din Carei, vede lumina tiparului cartea ,,Aurel Coza- un preşedinte al Despărţământului ASTRA Carei,, având ca autor un nativ careian pe numele său Horia-Gheorghe Mărieş . Volumul apare la solicitarea Despărţământului ASTRA Carei.

Cartea a fost editată cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Satu Mare pentru manifestările celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA . Lansarea a avut loc în prezenţa nepoatei sale  Maria Coza venită special de la Bucureşti pentru acest eveniment.  Astriştii veniţi la Carei din toate colţurile ţării dar şi din Republica Moldova şi Serbia au avut ocazia să afle detalii despre bogata activitate a dascălului Aurel Coza desfăşurată pe multiple planuri. Fiecare participant precum şi invitaţii de la evenimentele ASTRA de la Carei au primit cadou câte o carte.

A vorbi despre activităţile  Asociațiunii  Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA  Carei  fără a-l pomeni pe  regretatul profesor Aurel Coza e ca şi cum am vorbi despre o orchestră fără viori. Pentru că distinsul dascăl Aurel Coza a fost o personalitate fără de care Despărţământul ASTRA Carei nu ar fi fost împlinit. Nu este deloc întâmplător că un careian get-beget este autorul rândurilor dedicate fostului preşedinte al ASTRA Carei, Aurel Coza care a depus eforturi intense pentru păstrarea nealterată a literaturii şi culturii române pe aceste meleaguri.

Deşi a plecat de tânăr la studii de specialitate în capitală unde a rămas după ce şi-a întemeiat şi o familie, autorul Horia Mărieş a rămas cu sufletul la Carei,locul său de baştină. Ca urmare are câteva apariţii legate de foşti absolvenţi sau cadre didactice de la fostul Liceu Vasile Lucaciu din Carei.

Motivaţia sa este cât se poate de simplă şi pertinentă…. ” Am scris aceste câteva rânduri în principal pentru a aduce umilul meu omagiu tuturor dascălilor din Carei care de-a lungul timpului au contribuit la formarea – ca oameni adevărați, a multor generații de elevi. La rândul meu, și eu am fost elev la acest liceu (pe vremea mea, în perioada 1961 – 1965 liceul se numea Școala Mixtă Carei).  Apoi, pentru a demonstra încă o dată, dacă mai este nevoie, că și elevii cu posibilități financiare limitate, au putut, și că pot și acum, în zilele noastre, să învețe carte – dacă vor acest lucru.La sfârșit, dar nu în ultimul rând, cele de mai sus constituie și un pios omagiu adus strămoșilor mei”.

Volumul  ,,Aurel Coza- un preşedinte al Despărţământului ASTRA Carei,,  lansat în cadrul celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA  de la Carei aduce în premieră noi date despre învăţământul careiean din perioada interbelică, despre dascălii şi exponenţii vieţii culturale, artistice sau sociale careiene din acele vremuri dar şi despre  alte lăcaşuri de învăţământ din localităţile apropiate.

Deosebit de emoţionată a fost doamna Maria Coza, nepoata prof.Aurel Coza, aflată în premieră la Carei. Domnia sa a colaborat cu autorul şi a oferit acestuia o comoară de nepreţuit, arhiva fotografică a familiei Coza. Alese mulţumiri doamnei  Maria Coza pentru colaborarea la apariţia acestui volum dar şi pentru prezenţa la Carei la ceas de mare sărbătoare pentru Asociaţiunea ASTRA.

Daniela Ciută

comentarii

de Farcau Mariana la 17 octombrie 2017 - 09:56

Felicitari autorului Horia-Gheorghe Maries!

de Horia Mărieș la 17 octombrie 2017 - 12:36

Acum trei ani si ceva scriam cele de mai jos.
Mă repet, dar cu cele mai bune intentii.
Poate că de data asta mă va și citi/auzi cineva.

de Horia Mărieș la 3 July 2014 – 19:20

Textul referitor la Aurel Coza s-a dorit a fi “laudatio” care să stea în atenția consilierilor locali ai Primăriei Municipiului Carei pentru a lua în discuție cât mai repede posibil acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Carei sau acordarea titlului “Pro Urbe” profesorului Aurel I. Coza. Acest lucru nu costă nimic, nu afectează bugetul primăriei Carei. Este doar un gest de suflet.
După părerea autorului, OMUL care a fost Aurel I. Coza, prin tot ce a făcut pentru orașul Carei, merită din plin un titlu de onoare din partea orașului pe care l-a slujit cu devotament, abnegație și deosebită hărnicie timp de cel puțin 12 ani din viața sa.
La emisiunea “Prânzul de Duminică” din data de data de 29 iunie a.c., la o întrebare având acest subiect, primarul (în exercițiu) a răspuns că nu există nici o propunere de hotărâre, nici o inițiativă în acest sens. În paranteză fie spus, eu unul am mari rezerve că domnul primar Kovács Jenö ar fi auzit măcar o singură dată în toată viața lui de numele Aurel Coza, dânsul fiind născut în Asuajul de Sus, Maramureș și venind în Carei abia în 1988. Îi acord de această dată toate circumstanțele atenuante posibile, fiindcă dânsul nu este singurul careian care până acum câteva luni n-au auzit în viața lor despre Aurel Coza. Mai sunt foarte multi alții, chiar intelectuali. Ochii care nu se văd, se uită.
Fac un ultim apel și pe această cale consilierilor locali, indiferent de apartenența lor etnică sau politică, dar care consilieri țin totuși la tezaurul spiritual și cultural careian, să inițieze o propunere de hotărâre în sensul celor expuse mai sus. Justificarea propunerii se poate face fără nici un efort, dacă se citesc cele peste 60 de pagini care au fost publicate în BdeC sub titlul “AUREL I. COZA, păstrătorul memoriei lui Vasile Lucaciu pe aceste meleaguri”.

Lasati un comentariu