Ruşine Primăria Carei! Încetaţi batjocura la adresa Otiliei Marchiş!

• publicat la: 18 noiembrie 2017
Ruşine Primăria Carei! Încetaţi batjocura la adresa Otiliei Marchiş!

Încetaţi batjocura la adresa Otiliei Marchiş!  Solicităm  oprirea de  la vânzare a cărţii  unde numele Otiliei Marchiş  este înlocuit cu porecla sa! Porecla lui Ady Endre nu apare ci numele său real spre deosebire de  Otilia Marchiş.  Primăria Carei a susţinut alături de asociaţia sătmăreană Pro Magister  editarea unei cărţi  afront la memoria scriitoarei Otilia Marchiş. Cât timp îşi mai bate joc Primăria Carei de români şi simbolurile lor?

Acum câteva ore pe pagina Primăriei Carei a apărut un material care relatează trunchiat despre  ceea ce s-a dorit o lansare de carte  Otilia Marchiş-Ady Endre.

Din material lipseşte imaginea  cu cartea la care se face referire şi care a apărut doar în limba maghiară.  În loc de numele autoarei Otilia Marchiş apare doar porecla sa, nu pseudonimul său literar şi nici porecla lui Ady Endre.  Doar porecla lui Otilia Marchiş  probabil pentru a se promova în comunitatea careiană această poreclă. De ce se încurajează separarea comunităţii maghiare de cea românească din oraş prin lansări  la date diferite a variantei maghiare faţă de cea în limba română?

Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Primăriei Carei. Deci din nou primăria dă  o lovitură respectului între naţionalităţile din oraş şi mai ales personalităţilor locale careiene.

Apar în carte şi două materiale prealuate din Buletin de Carei şi semnate de Nicoleta Latiş deci  putea avea loc , dacă se dorea,  o lansare comună la care să fie invitaţi şi maghiari şi români dar s-a dorit doar o manifestare  exclusiv maghiară în care referinţele la adresa Otiliei Marchiş au fost făcute doar cu porecla sa.

Primăria nu este la prima abatere de la aceste norme deoarece în 2013  nu a avut nici o reacţie la adresa apariţiei şi mai ales distribuţiei falsului istoric Traseul Legendelor sătmărene, volum distribuit la toate şcolile din oraş ca premii de către Asociaţia Nagykaroly es Videke unde administrator este consilierul local Venig Gabriela.

Cartea suferinţelor scrisă de Otilia Marchiş are mai multe apariţii în limba română , ultima fiind în anul 2010 fapt de care s-a avut cunoştinţă dacă ne uităm la ultimele imagini din cartea lansată.  Despre porecla lui Ady Endre nu se face niciunde menţiune , aceasta fiind ,,Belzebub,,.

Pe tot parcursul lansării cărţii din incinta primăriei Carei referirile la autoare au fost doar sub forma poreclei sale şi nu a  numelui său adevărat. Pentru  lansare nu au fost lansate invitaţii, nici măcar protopopul bisericii greco-catolice române din Carei nu a fost anunţat ştiut fiind că Otilia Marchiş a fost fiică şi soră de protopopi greco-catolici din Carei.

După pictarea Sălii Festive din Primăreia Carei doar cu simbolistică maghiară  a venit acum rândul personalităţilor româneşti să fie  tratate cu totală lipsă de respect.

Pentru astfel de semnalări am fost şi sunt supusă linşajului mediatic  de către presa de casă plătită de Primăria Carei  dar pentru liniştea administraţiei locale anunţ că voi rămâne şi pe mai departe la fel de atentă la aceste abateri de la respectul reciproc dintre toate naţionalităţile din Carei.

Daniela Ciută

comentarii

de PROAUTONOMIST la 18 noiembrie 2017 - 16:56

idióta vagy, az is voltál mindig…

de cetateanu gogu la 18 noiembrie 2017 - 18:15

asa se cuvine sa vorbesti cu mama ta care nu te-a educat deloc! Felicitari doamna Ciuta dar din pacate sinteti singura care luati atitudine la asemenea derapaje!!!

Lasati un comentariu