Şocant! Se taie arborii sănătoşi nu cei bolnavi! Garda de Mediu Satu Mare nu reacţionează

• publicat la: 5 februarie 2018
Şocant! Se taie arborii sănătoşi nu cei bolnavi! Garda de Mediu Satu Mare nu reacţionează

În parcul dendrologic Carei se taie arbori valoroşi şi sănătoşi în timp ce exemplare bolnave sunt lăsate pe picior. Inspectorii care vin în control ori sunt nespecialişti ori se fac că nu observă.

Nu e singura anomalie! Speciile de ulm  propuse spre tăiere nu corespund cu ULMUL TĂIAT. Citiţi în adresă specia de ulm propusă spre tăiere şi citiţi eticheta care se afla pe ulmul tăiat.

Priviţi arborii lăsaţi în picioare în timp ce pinul negru perfect sănătos a fost tăiat ..la fel şi ulmul!

 

În Republica de la Carei LEGEA e numai pentru oamenii de rând. La UATM Carei se acceptă lipsa Registrului de Spaţii Verzi deşi legea specifică că trebuia să fie finalizat  de mai mulţi ani şi actualizat în permanenţă. În luna decembrie 2017 încă nu exista.  Am solicitat de nenumărate ori să se comunice oficial unde au ajuns sutele de arbori tăiaţi din parc. Am primit doar un linşaj mediatic din partea presei locale aservite şi plătite din bani publici. Primăria Carei cheltuie pentru angajarea de redactori de presă dar nu investeşte pentru ca să existe un Registru al spaţiilor verzi actualizat.

Potrivit specialiştilor contactaţi de Buletin de Carei, ulmul tăiat în data de 10 ianuarie 2018 din parcul dendrologic Carei are o valoare mare la furnir. Astăzi, 5 februarie 2018,  am întrebat la Primăria Carei despre locul de depozitare al ulmului tăiat dar şi al celorlalţi arbori doborâţi. Ni s-a spus că sunt în spatele turnului de apă dar acolo sunt doar …câteva bucăţi de buştean  şi nu reprezintă întreaga cantitate de material lemnos tăiat.

Deci…unde a dispărut ulmul secular? A dispărut şi plăcuţa pe care era specificată specia arborelui  rupt prin căderea pinului negru tăiat FĂRĂ a se respecta normele de tăiere în spaţii protejate.

Drujbele au cosmetizat cioatele rămase după distrugerea arborelui iar cineva le-a vopsit rapid…

Pentru cei care semnează ca şi conducători de instituţii abilitate a veghea la respectarea legii în ce priveşte tăierile de arbori în spaţii protejate, le  facem cunoscută  PROCEDURA LEGALĂ !

După ce se obține avizul de la  APM se întocmeşte un  contract cu Direcția Silvică pentru marcarea și evaluarea arborilor. Direcția Silvică prin Ocolul Silvic cel mai apropiat eliberează APV(act de punere în valoare) din care rezultă structura masei lemnoase ce urmează a se tăia, pe sortimente. Primăria, ca proprietar,  solicită apoi autorizație de exploatare în nume propriu dacă face exploatare în regie proprie (la volum mic de masă lemnoasă) sau apelează la o firmă de exploatare.

În cel de-al doilea caz, există  două variante de contract:

1. contract de vânzare masă lemnoasă pe picior ( se face licitatie si se desemnezează firma care oferă cel mai bun pret la lemnul pe picior) cu o firmă autorizată în domeniu

2. contract de prestări servicii exploatare- prin licitatie alege o firmă autorizată care să facă doar exploatarea arborilor, lemnul rămânând în proprietatea Primăriei  urmând a fi valorificat în interes propriu sau să fie vândut prin licitatie la procesatori.

În anul 2018 nu a fost organizată  pe SEAP  o licitaţie în acest sens.

Pe bună dreptate se întreabă careienii care stau la intrarea în parc…cine susţine tăierile de arbori sănătoşi din parc şi îi protejează pe cei bolnavi? Unde ajunge materialul lemnos  de mare valoare şi cine încasează contravaloarea lui? Câte cabane se pot amenaja dintr-un arbore de dimensiuni impresionante?

Buletin de Carei

comentarii

de careian la 6 februarie 2018 - 00:19

Parcul este proprietate privata.De mult.Iar pe proprietatea privata ,proprietarul are voie sa faca ce doreste.Daca taie toti copacii este treaba lui.Nu trebuie aprobare de la nimeni.

de IOAN la 6 februarie 2018 - 09:25

nu am inteles ? a cui este parcul proprietate privata ?

de careian. la 6 februarie 2018 - 11:19

@IOAN.Da da.A unor ciocoi din Carei.Nu ati stiut?Toata republica este a lor.Iar unii dintre careieni sant slugile lor.Nu toti! Numai fraieri corupti si creduli.

de mircea la 6 februarie 2018 - 11:24

parcul este pe domeniul public adica domeniul statului!
taierile se fac in baza unor autorizatii pe care cei taietorii de acolo nu le au! masa lemnoasa taiata trebuia licitata pe SEAP dar….

de Pa la 6 februarie 2018 - 11:29

Socant e tanti cand o sa mergi in parc si o sa iti cada creanga in cap, atunci sa vezi soc

de grebla la 6 februarie 2018 - 11:34

Socant e cand esti prost si te lauzi ca esti prost!arborii periculosi sunt protejati iar cei sanatosi se taie pentru ca din cei bolnavi nu se pot face bani ca si din furnir.

de cetatean. la 6 februarie 2018 - 11:35

Masa lemnoasa dispare in mod miraculos.Nimeni nu stie unde.Iar noi stam ca fraieri si asistam cum ne jefuiesc niste banditi.

de cetatean. la 6 februarie 2018 - 11:37

Unde dispar copacii din orasul nostru???

Lasati un comentariu