Garda de Mediu Satu Mare percepe Pinus Nigra uscat nu şi arborii cu carii, ciuperci şi găunoşi

• publicat la: 7 martie 2018
Garda de Mediu Satu Mare percepe Pinus Nigra uscat nu şi arborii cu carii, ciuperci şi găunoşi

Garda Naţională de Mediu redirecţionează adresa 205 din 26 februarie 2018   primită pentru clarificarea situaţiei tăierilor din Parcul dendrologic Carei către comisariatul judeţean Satu Mare.

Aceasta oferă un răspuns la data de 1 martie 2018.

Potrivit primului aliniat din răspuns, arborele Pinus Nigra era uscat în proporţie de 90% , avea găuri produse de carii şi început de putregai în mijlocul trunchiului dar şi dăunători!

La lecturarea adresei ai impresia că este vorba de un real pericol public, aidoma arborelui din vecinătatea scenei din parc , un castan găunos împrejmuit cu plasă de sârmă. Cei  care nu sunt din Carei  pot să creadă chiar cele scrise în adresa răspuns.

Acesta este Pinus Nigra tăiat pe data de 30 ianuarie 2018, când deja era instituită Forţa majoră de către Garda Forestieră Oradea.  Acesta este arborele uscat 90%, plin de carii şi putregai. Cei curioşi mai pot vedea buşteanul rezultat…până nu  găseşte Garda sau primăria vreo metodă de a vopsi buşteanul  în culoarea putregaiului ca să  corespundă cu răspunsul oficial….Şi să ţinem seama şi de faptul că pe fiecare panou informativ de la intrările din parc Pinus Nigra tăiat precum şi Ulmul de munte la fel de tăiat apar ca arbori cu valoare deosebită!  Păi cine a întocmit acele hărţi nu ştia că sunt…,,uscaţi în proporţie de 90%, cu carii şi cu început putregai?? Administratorul parcului nu ştie ce apare pe panourile informative? Panourile sunt puse doar de …decor?

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/alo-garda-forestiera-garda-nationala-de-mediu-aveti-alergie-la-carei.html

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/cine-raspunde-pentru-distrugerea-arborilor-din-parcul-dendrologic.html

AŞA arată în parcul dendrologic din Carei arborii cu carii, găunoşi şi cu putregai. Sau cei de la Gardă au alte noţiuni faţă de cum arată cariile, dăunătorii şi arborii găunoşi?

Nu sunt singurele cazuri de astfel de arbori din parcul dendrologic al cărui administrator a fost ales  soţul agronom al consilierei Venig deşi la concursul pe post avea un concurent specialist tocmai în arboricultură.

E adevărat că arborii nu seamănă nici cu porumbul şi nici cu grâul  sau flora de la câmpie dar  nici mare specialist nu trebuie să fii ca să vezi diferenţa dintre arborii plini de carii şi găunoşi, pericole publice şi cei care au fost tăiaţi.

Firma care a efectuat tăierile este Tricart SRL din Tăşnad administrată de şeful de la Ocolul silvic care a dat avizele.

http://www.buletindecarei.ro/2018/02/marcare-si-taieri-de-arbori-cu-valoare-deosebita-din-parcul-dendrologic-carei-incalceala-declaratiilor.html

După data de 30 ianuarie nu au mai fost efectuate tăieri în parc , doar la depozitul de lemne din spatele parcului de unde se distribuie lemne de foc.

Agenţia de Protecţia Mediului Satu Mare a dat doar un punct de vedere pentru lista de arbori propuşi spre tăiere de către Primăria  Carei proprietarul parcului.

acte-APM UAT Carei

Este chiar  hilar ca să nu poţi face o deplasare de la Satu Mare la Carei pentru a identifica  cele semnalate de noi prin imagini. Sau sunt şi cariile din arborii nemarcaţi pentru tăiere trecute la capitolul faună de valoare?

Nu e păcat să rămânem cu un parc plin de arbori bolnavi, pâlcuri de salcâm şi alţi arbori comuni când am putea proteja ce a mai rămas după sutele de arbori tăiaţi din 2011 încoace?

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu