Călăreţii careieni şi tăşnădeni au ajuns la Balul Centenarului

• publicat la: 3 decembrie 2018
Călăreţii careieni şi tăşnădeni au ajuns la Balul Centenarului

S-au reîntors acasă călăreţii care au refăcut drumul din 1918 către Alba Iulia.

La iniţiativa consilierului judeţean Adrian Cozma, un grup de 10 călăreţi au pornit din judeţul Satu Mare către cetatea Marii Uniri. Plecarea a avut loc din oraşul Ardud unde primarul Ovidiu Duma şi preotul au binecuvântat curajoşii români. Au parcurs împreună cot la cot şi umăr la umăr  cei 280 de km.. .pe ploaie, pe vânt, de ger.

Au intrat în Alba Iulia în data de 30 noiembrie 2018 şi au fost primiţi de primarul oraşului, de preşedintele Consiliului Judeţean şi alte oficialităţi.

Un act de patriotism, de curaj, de simţire românească şi …un omagiu adus înaintaşilor care au pornit în 1918 din părţile sătmarului ştiut fiind că aici nu era  adminsitraţie românească pe atunci. Nicio stăpânire străină nu a reuşit însă să omoare limba românească. Cu preţul vieţii de multe ori, tricolorul românesc se purta pe ascuns. Limba românească s-a păstrat din generaţie în generaţie la fel şi tradiţiile şi obiceiurile noastre în condiţiile în care românii nu aveau dreptul la şcoli cu predare în limba română. Pentru careieni şi locuitorii din această parte de ţară, marea Unire a fost înfăptuită abia în aprilie 1919.  Atunci abia s-a revenit la reaşezarea în drepturile ei a limbii române.

Respect pentru cei care au refăcut traseul înaintaşilor noştri din noiembrie 1918 pentru a fi prezenţi la Alba Iulia de 1 Decembrie.

Din grupul celor 10 călăreţi sătmăreni au făcut parte şi careienii Gheorghe Pop şi fiul său Ciprian precum şi tăşnădenii Călin Astalîş de la Regatul Cailor şi Dragoş Sanfira.

Chiar dacă au fost obosiţi după atâtea zile de călărit pe drumurile ţării, nu au dorit să stea departe de sărbătoarea Centenarului împreună cu familiile şi prietenii lor care au organizat un bal.

Au fost primiţi aşa cum se cuvine, cu aplauze şi respect.

Un cântec istoric ne-aduce aminte că fraţii în veci vor fi fraţi!

La Mulţi Ani România!

 

Lasati un comentariu