Când tomberoanele stau să explodeze!

• publicat la: 6 iulie 2010
Când tomberoanele  stau să explodeze!

Florisal şi Primăria au stabilit amplasarea unui punct de colectare al deşeurilor pe strada Octavian Goga, din cartierul Mihai Viteazu II, dar locatarii din zonă nu sunt de acord cu viitoarea locaţie a acestuia. Ceea ce a început cu un simplu protest, formulat în scris, s-a transformat, mai nou, într-un conflict tensionat, care a generat o situaţie ce putea degenera.

În urmă cu doar câteva zile o echipă a Florisal a fost împiedicată de locatarii străzii Octavian Goga, din cartierul Mihai Viteazu II, să amplaseze o cuşcă metalică, în care urmau să îşi găsească adăpost containere pentru depunerea gunoiului menajer.

Protestatarii refuză să accepte locul în care va fi amplasat punctul de colectare al gunoiului menajer pentru că îl considerăm mult prea aproape de balcoanele şi geamurile lor. Evident, se tem de posibilii paraziţi şi de disconfortul olfactiv caracteristic unui asemenea loc.

Intervenţia energică a celor de pe strada Octavian Goga a întârziat amenajarea spaţiului de colectare, dar, mai mult ca sigur, în viitorul apropiat acesta va fi ridicat exact pe spaţiul prestabilit.

Acest lucru e întărit de faptul că în luna februarie locatarii au depus o petiţie, pe adresa Primăriei, prin care îşi semnalau dezacordul cu privire la amplasarea punctul de colectare. În luna martie, Primăria a răspuns în scris( conform celor declarate de Sebastian Egli, contactat telefonic ) şi a precizat că refuză schimbarea amplasamentului, în ciuda celor semnalate de locatari.

Florisal şi Primăria au semnat un protocol de colaborare, care prevede amplasarea, pe teritoriul municipiului, a câteva zeci de cuşti metalice, în care vor fi închise containerele pentru gunoiul menajer. La un punct de colectare sunt arondate 400 de persoane, care vor avea câte o cheie, care să le permită accesul în cuşti.

Locul în care au fost şi urmează să fie amplasate punctele de colectare a fost stabilit de Primărie, în urma unor consultări cu Florisal.

Strada Octavian Goga este singura unde au apărut „probleme”.

P.Sarvadi

comentarii

de vecinu' de la unu la 7 iulie 2010 - 21:48

Si ce daca nu le convine oamenilor. Ce-i frate sunt stapani si pe domeniul public. Nu le convine sa-si duca gunoiul in fata blocului lor ca e aproape dar sa si-l duca in fata blocului altora e bine. Parsivi cativa dintre ei. Ca sa nu mai spunem ca semnatarul principal are si el o razbunare de efectuat cu primaria. Mai ales ca vorbim de ceva inchis cu cheia, adica nu-si duc aici gunoiul decat riveranii.
Incurajez primaria sa aiba curajul sa-si faca datoria.

de attila la 9 iulie 2010 - 09:54

pentru „vecinu”
Cand habar nu ai despre ce e vorba, sau nu esti afectat in vreun fel, atunci este usor sa spui „Si ce daca nu le convine oamenilor?” Nu comentez cat e de productiv si nici cum s-ar transforma exprimarea de mai sus in cazul in care sub nasul vecinului s-ar amplasa punctul de colectare a gunoiului. Modul in care priveste „vecinu” e la fel de limitat ca si modul in care vrea primaria sa solutioneze problema. Mai intai, desigur, nu suntem stapani pe domeniul public, cum corect precizeaza „vecinu”. Dar domeniu public este si spatiul din fata primariei, din fata sediului Bioflorisal si cel din fata casei „vecinului” (sau al casei primarului). Poate ar fi interesant de vazut cum s-ar comporta vecinul, primaria (si chiar primarul) ba chiar si Bioflorisalul daca s-ar amplasa gunoi pe spatiile publice respective. Sunt convins ca ar gasi argumente pentru a sustine ca locul respectiv este impropriu amplasarii de puncte de colectare a gunoiului.
Locatarii de pe strada Octavian Goga au propus primariei locatii care nu afecteaza pe nimeni, prin amplasarea la distante rezonabile de toate locuintele din zona, inclusiv de case, deci un aranjament acceptabil olfactiv, vizual si sonor pentru toti locuitorii din zona, intr-o modalitate care sa nu prejudicieze pe nimeni, deci in nici un caz nu s-a pus problema ca amplasamentul sa nu fie in fata blocului „nostru” ci in fata blocului „lor”.
Spre stiinta „vecinului”, e de amintit faptul ca locuitorii din zona au suportat mai bine de 10 ani buni disconfortul olfactiv, entomologic, sonor si alte inconveniente ale amplasarii gunoiului in zona respectiva. Si asta pentru ca distanta pana la geamurile lor este mica, scormonitorii prin gunoaie (rozatoare, canini, felini, slabi integrati social)actionau zi si noapte, cauzand imprastierea cvasi permanenta a deseurilor sau chiar operau asupra bunurilor (autoturisme, garaje, rufe),iar uneori firma colectoare intarzia zile in sir ridicarea gunoiului. Spre a nu declansa un drept la replica precizez ca nu este vorba de Bioflorisal, ci de predecesorii acesteia(indiferent ca apartineau EGCL Carei sau Bekker Transilvania).
Nici nu mai insist asupra urmelor si urmarilor colectarii gunoiului dupa o astfel de perioada de intarziere a ridicarii sale. In plus, ridicarea gunoiului ar intampina dificultati si din cauza spatiului redus pentru parcari. Din aceasta cauza locatarii trebuie sa parcheze pe drumul public, ingustandu-l si facand astfel dificil accesul masinilor de mare tonaj. Interesant, dar primaria vrea sa amplaseze punctul de colectare a gunoiului exact in zona singurului copac din zona (nu am inteles ca ar dori sa-l taie, dar cu cat respect fata de mediu ne-a obisnuit primaria in ultimul timp – vezi parcul – nu ar fi exclus)si a unicului spatiu verde de joaca pentru copii. Sugerez „vecinului” sa-si duca propriii copii, nepoti etc. sa se joace pe un spatiu verde situat langa un astfel de loc inchis cu cheia. Ceea ce e si mai interesant e ca primaria ar dori sa modifice destinatia unui spatiu pentru parcare in spatiu de depozitare a gunoiului.
Deci nu este vorba de „parsivenie” asa cum acuza superficial si parsiv „vecinu”, ci pur si simplu de o cerere rezonabila ca spatiul de depozitare a gunoiului sa se amplaseze la o distanta mai mare de geamurile locatarilor, mai ales ca ar exista solutii. Iar in caz extrem, primaria ar putea chiar sa cumpere un spatiu de dimensiunile necesare, aflat la distanta rezonabila de locuinte. Nu stiu cine este considerat „semnatarul principal” si ce fel de razbunare ar avea acesta de efectuat, deci nu comentez (inca!). Ce pot spune insa este ca as dori ca declaratiile telefonice ale domnului Egli cu privire la raspunsul catre locatari sa fie verificate in sensul : catre cine s-a trimis raspunsul, in ce data a postei si, mai ales, documentul de la posta care sa probeze ca raspunsul s-a trimis intr-adevar. Pentru ca, daca domnul Egli nu a raspuns solicitarii celor din MV II in termenul legal de 30 de zile, atunci nu numai ca pe de o parte nu a respectat legea referitoare la rezolvarea petitiilor si reclamatiilor, dar, pe de alta parte, conform altei legi (pe care nu stiu daca dansul o cunoaste) daca o institutie nu raspunde in termenul legal la o solicitare, atunci solicitarea respectiva este considerata ca aprobata legal.Iar din acel moment, amplasarea gunoiului in locatia respectiva contravine legii.
Il incurajez si eu pe „vecinu” ca continue sa incurajeze la randul sau primaria pentru a-si face datoria. Pentru ca, din nefericire, nu prea se vede primaria facand tocmai treaba asta, adica datoria: strazile sunt pline de gropi, unele (kilometri intregi) nu sunt nici macar pietruite, apa vine cu miros, gust si culoare, kauflandul vine – cu aprobarea primarului, care in treacat fie zis se substituie mereu legislativului local- sa subrezeasca fundatiile caselor de pe str. Albinelor, primaria cheltuieste fara rost mai mult decat incaseaza (deci se indatoreaza)si altele si mai rele despre care poate vom vorbi alta data.

de TOTO la 15 iulie 2010 - 18:00

In legatura cu coteturile (cica platforme de colectare :))) pe care le-am vazut amplasate prin municipiu…

Iata cateva articole din Regulamentului cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 550bis din 13/08/2007

(5) Pentru grupuri de gospodării individuale sau condominii care nu sunt prevăzute cu tobogan pentru evacuarea deşeurilor, spaţiile de colectare exterioare puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale se amenajează astfel încât să permită amplasarea numărului necesar de recipiente care să asigure capacitatea de depozitare, corelată cu ritmicitatea de ridicare. Aceste spaţii vor fi împrejmuite, acoperite şi amplasate în locuri care să permită accesul uşor al autovehiculelor de colectare. Stabilirea locului de amplasare a platformei de depozitare a deşeurilor municipale pe domeniul public se va face astfel încât distanţa până la ferestrele spaţiilor cu destinaţie de locuinţă să fie mai mare de 5 m.
(6) Platformele spaţiilor necesare colectării deşeurilor, care se vor realiza prin grija autorităţilor administraţiei publice locale, vor fi în mod obligatoriu betonate sau asfaltate şi, în cazul în care nu sunt asigurate condiţii de scurgere a apei provenite din exfiltraţii sau a celei meteorice, vor fi prevăzute cu rigole de preluare, racordate la reţeaua de canalizare sau la cămine de colectare etanşe, care vor fi golite periodic prin grija operatorului.
etc. etc. etc.

de pax et bonum la 31 iulie 2010 - 16:16

cu custi de gunoi e o gluma,
nu va funtiona nici o zi, si stim de ce…
deja vad ca prima dimineatza merg la cusca si vor fi persoane in fata intrarii –
cere sa te lasi un minut si ramane 10…, si asa mai departe

Forza Florisal…!!!! bun gandit

Lasati un comentariu